Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 20 Ianuarie 2022 - 14587
IONEL TEODOREANU - 125.

Se cuvine sa-l aducem macar o clipa in sufletele noastre, pe elevul eminent al lui   Calistrat Hogas de la Iasi, IONEL TEODOREANU, si sa-l aniversam la 125 de ani de la nastere. Metafora a  fost  arma forte a scrierilor lui, fie  ca era una  predilecta, cea a florilor de zarzar sau cele multe si nenumarate cu care autorul isi inflorea fiecare scriere. Nu intamplator era poreclit METAFOREL, chiar si de catre parintele criticii literare, George Calinescu. Se spune intr-o povestire scrisa de Mihai Caba, ca  dupa o vacanta de iarna, profesorul de limba romana le-a dat elevilor o lucrare cu o compunere despre iarna. Afara ningea cu fulgi mari si jucausi, incat Ionel, privea cu atentie pe geam, uitand sa scrie, pana ce profesorul Calistrat Hogas a spus, adunam lucrarile. Ionel, in fuga mare, a reusit sa scrie doar cuvintele: Clinc, Clinc, Cliinc (primind nota maxima pentru metafora compunerii).

Cartile sale, de multe ori citite pe sub banca, atrageau tineretul scolar, ca de exemplu: In casa bunicilor, Fata dn Zlataust, Lorelai, Ulita copilariei, Bal mascat, Craciunul de la Silvestri, Turnul Milenei, Pravale Baba, Arca lui Noe si mai ales volumele I, II si III La Medeleni, toate  relevand o lume incantatoare a copilariei si adolescentei, plina de basm, de fantezie, de exuberanta, peste  limitele  ei, zugravite  de un scriitor talentat si elevat, cu un bogat limbaj  metaforic, in creionarea persoanelor adolescentine sau a situatiilor de intensa traire.

Dulce Targul Iesului, denumire pe care metaforic Ionel i-a  acordat-o ( pentru intaia  oara in literatura) stravechiului Iasi, orasul in care s-a nascut, a invatat, si-a luat licenta in drept, a profesat  redutabil ca avocat, s-a casatorit, a debutat ca scriitor, devenind un insemnat  colaborator  al "Vietii Romanesti". Ibraileanu a spus  ca avocatul - scritor de pe Copou este scriitorul generatiei sale.

Fiul avocatului  Ostvald Teodoreanu si a profesoarei de pian Sofia Muzicescu la 23 de ani s-a casatorit cu  Mariia  Stefana Lupascu ( Lily ), viitoare scriitoare, pe care a cunoscut-o  la sfarsitul anului  1918, prin intermediul  surorilor  Cella si Henrieta Delavrancea , cu care aceasta  era inrudita , in  imprejurarile  refugiului  acestora  la Iasi. Ii apropiase  pasiunea  comuna pentru lectura si scris.

In anul 1918, Metaforel, debuteaza in revista Insemnari iesene cu Jucarii  pentru Lily, incurajat fiind de poetul Demostene Botez, cunoscut din anii de liceu.

Isi paraseste  meleagurile natale  in favoarea  Bucurestilor, unde isi va continua scrisul  si avocatura, insa ramas sufleteste ancorat in romantismul iesean.

La 3 februarie 1954, pe un viscol cumplit, a celei mai ingroziitoare iarna a ultimului secol, in chiar ziua  aniversarii fiilor gemeni, in drum spre tribunal se stinge, prabusindu-se pe spate, in urma unui atac de cord, la numai 57 de ani impliniti, find inmormantat, saracacios, la Cimitirul Bellu. A lasat in urma cartile sale nepieritoare, prin bogatia limbii si expresivitatea stilului.

 

 Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1148 vizualizări11 ianuarie 2022
rss 2.0
rss 2.0