Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
DIN GRIJA PENTRU COPII.

 "Din grija pentru copii" - cel mai amplu Program dedicat sanatatii emotionale si sigurantei copiilor, in contextul Pandemiei de COVID-19

 48% dintre copii si parinti s-au confruntat cu stari de anxietate, la care s-au adaugat adesea situatii de agresivitate, tulburari emotionale, depresie, tulburari alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependenta de ecrane, fobii, (cyber)bullying, tentative de suicid sau consum de substante pe parcursul Pandemiei de COVID-19[1].

Pe parcursul anului 2020 au fost sesizate infractiuni cu 8.122 de victime copii, iar in primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime copii[2]. Un raport al Europol (2020) arata ca Europa de Est a devenit in timpul Pandemiei o sursa a producerii materialului de abuz si/sau exploatare a copiilor in online, la nivel global din cauza restrictiilor de circulatie si a prezentei excesive pe internet.

Pentru a raspunde acestor probleme, Guvernul Romaniei a initiat, in premiera, Programul National de suport pentru copii in contextul Pandemiei de COVID 19, "DIN GRIJA PENTRU COPII", ale carui prioritati sunt: 

-      Protejarea integritatii psiho-emotionale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare si interventie pentru asigurarea sanatatii mintale a acestora in perioada Pandemiei de COVID-19 si post-pandemie,

-      Dezvoltarea unui mecanism de prevenire si interventie multidisciplinara pentru situatiile de violenta de natura fizica, sexuala si emotionala in cadrul familial, institutional, comunitar si online. 

 

Romania devine astfel una dintre primele tari europene care pune pe agenda publica de prioritati dimensiunea sanatatii psiho-emotionale a copiilor, dar si siguranta acestora, in contextul noilor tipuri de amenintari la care sunt expusi. Programul aduce o abordare inovatoare in legislatia nationala, din perspectiva faptului ca masurile sale adreseaza transversal doua probleme majore cu privire la copii, in contextul Pandemiei de COVID-19, respectiv suportul psiho-emotional si siguranta acestora:

  • 70.000 de ore de consiliere psihologica si psihoterapie pentru copiii identificati cu tulburari psiho-emotionale generate de Pandemia de COVID-19,
  • introducerea de catre Ministerul Educatiei in curriculum scolar a tematicilor de educatie psiho-emotionala, managementul emotiilor, siguranta online
  • Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel putin 7000 de specialisti in domeniul managementului emotiilor si al relationarii, metode de identificare si interventie in situatiile disruptive psiho-emotional.
  • Introducerea unui modul de formare a competentelor in domeniul psiho-emotional pentru profesori la nivel de masterat didactic,
  • Desemnarea de inspectori scolari dedicati pentru managementul incluziunii si al suportului psiho-pedagogic,
  • Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infractiunilor in fiecare judet,
  • Dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiza si sortare intuitiva a imaginilor si clipurilor video cu caracter abuziv impotriva copiilor, care va eficientiza substantial componenta de combatere a pornografiei infantile si a exploatarii si abuzului minorilor online,
  • Implementarea unui mecanism de alerta in timp real pentru copiii disparuti,
  • Crearea unui numar unic la nivel national pentru urgente legate de copii,
  • Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicata atat copiilor, cat si specialistilor si parintilor. Aceasta va contine materiale de specialitate, realizate de profesionistii in domeniu, ghiduri si proceduri.

Durata Programului este de 2 ani si va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

"Acesta a fost unul dintre cele mai ample procese de constructie participativa, coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevarat important este faptul ca au fost implicati in mod activ insasi beneficiarii masurilor propuse, respectiv COPIII" - a declarat Prim-Ministrul Florin Citu.

 

"Programul are datele necesare pentru a se constitui intr-un inceput si un model de cum se poate dezvolta colaborativ si cuantificabil o politica publica nationala care reformeaza si aduce la zi zone neadresate de decenii. Am pornit acest demers avand convingerea ca putem schimba paradigma in domeniul complex al dezvoltarii starii de bine a copiilor nostri"- Consilier de stat Madalina TURZA

Informatii suplimentare

Comitetul interministerial pentru elaborarea Programului national de suport pentru copii in contextul Pandemiei de COVID 19, "DIN GRIJA PENTRU COPII" a finalizat la sfarsitul lunii august lucrarile tehnice. Timp de trei luni, zeci de experti, psihologi, medici psihiatri, elevi si parinti au contribuit la elaborarea unuia dintre cele mai ample programe dedicate starii de bine a copilului si familiei. Comitetul a fost infiintat prin decizia prim-ministrului Florin Citu, a fost coordonat de consilierul de stat Madalina TURZA si a avut ca scop elaborarea proiectul de Ordonanta de Urgenta  pentru adoptarea Programului. Ordonanta se afla in acest moment pe circuitul de avizare.

Membrii Comitetului si ai grupurilor tehnice de lucru: Administratia Prezidentiala, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Finantelor, Serviciul pentru Telecomunicatii Speciale, Inspectoratul General al Politiei Romane, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, Centrul National pentru Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, Colegiul Psihologilor din Romania, Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, Consiliul National al Elevilor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Comunelor din Romania, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Asociatia Romana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului si Profesii Asociate, Asociatia ProActa Edu, Transilvania College, Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, Asociatia eLiberare, Salvati Copiii, UNICEF Romania.

Pentru detalii despre Program, persoana de contact: Madalina Turza, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului - 0737545955

 

 

 

 

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro[1] Salvati Copiii Romania, Impactul pandemiei asupra bunastarii emotionale a copiilor - date din cazuistica Centrelor de Consiliere ale Salvati Copiii Romania, Bucuresti, mai 2021, p. 11.

[2] Ministerul Afacerilor Interne, Date statistice despre violenta impotriva copiilor, 2020.

 

0 comentarii567 vizualizări14 septembrie 2021
rss 2.0
rss 2.0