Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Luni 01 Iunie 2020 - 5212 vizitatori azi
Zece reguli pentru evitarea unor tragedii provocate de aparatele electrice in sezonul rece.

Aproximativ unul din sase incendii are drept cauza instalatia electrica defecta sau improvizata; Verificarea periodica a instalatiilor electrice numai de catre personalul autorizat poate preveni producerea de incendii; Odata cu trecerea la sezonul rece, din dorinta de a mai adauga cateva grade la temperatura din locuinte, multi romani apeleaza la aparate de incalzit electrice. Din pacate, "inventivitatea" unora duce la tragedii, fie ca vorbim de decese cauzate de resouri improvizate, fie de intoxicatii in urma unor incendii provocate de scurtcircuite la instalatia electrica supraincarcata.

 Asadar, aspecte carora nu le acordam prea mare importanta pot duce la incidente cu urmari catastrofale, frecvent cu urmari ireparabile atunci cand este vorba despre sanatatea si viata oamenilor. O abordare preventiva, bazata pe informare, prin identificarea din timp a potentialelor cauze de producere a unor tragedii si eliminarea acestora ne poate feri de pericole.

 Specialistii Delgaz va recomanda respectarea unui set minimal de zece reguli pentru evitarea unor incidente cu consecinte dramatice: 

  • Nu folositi instalatii electrice improvizate;
  • Nu alimentati mai multe receptoare de putere mare din aceeasi priza (circuit);
  • Utilizati doar sigurante calibrate la tabloul electric din locuinta;
  • Orice modificare a instalatiei de utilizare din gospodarie poate fi facuta doar cu avizul distribuitorului de energie si numai de personal autorizat;
  • Efectuati verificarea periodica a instalatiei de utilizare, cu personal autorizat;
  • Verificati periodic cordoanele de legatura ale aparatelor electrice si inlocuiti-le atunci cand sunt uzate;
  • La suplimentarea receptoarelor asigurati-va, prin personal autorizat, ca instalatia existenta poate prelua consumul aditional;
  • Amplasati si utilizati aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natura electrica se produc din cauza folosirii curentului electric in apropierea sau in contact cu apa;
  • Instalati si utilizati aparatura electrocasnica respectand indicatiile producatorului din prospectul produsului;
  • Nu utilizati receptoare electrice neomologate.  

Este important de stiut ca dimensionarea instalatiilor pentru majoritatea locuintelor nu a avut in vedere utilizarea mijloacelor electrice de incalzire/producere apa calda sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, resouri, radiatoare, calorifere etc.). La achizitionarea unor receptoare electrice in plus fata de dotarea initiala este obligatorie verificarea instalatiilor pentru a determina daca acestea pot prelua in siguranta consumul suplimentar.

 Folosirea aparaturii electrocasnice poata fi facuta in conditii de siguranta daca sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, sigurantele, prizele etc. sunt corect dimensionate si instalate.

 Alimentarea aparatelor de incalzit prin instalatii subdimensionate sau improvizate implica riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmari extrem de grave asupra vietii sau bunurilor oamenilor. Aceleasi urmari le poate avea si utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezinta deficiente functionale.

 Instalatiile interioare de energie electrica se afla in proprietatea consumatorilor, fiind in responsabilitatea acestora sa le utilizeze corect si sa dispuna masurile de verificare si remediere a unor eventuale defectiuni. O deficienta aparent minora (contactele slabite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmari dintre cele mai grave.

 Orice interventie asupra instalatiilor electrice trebuie realizata doar de catre specialisti autorizati, care ofera garantia respectarii normelor tehnice si de siguranta. Solicitarea serviciilor unor "mesteri de ocazie", chiar daca aparent presupune costuri mai mici, implica riscul executarii unor lucrari defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, ranirea sau decesul unor persoane.

0 comentarii2317 vizualizări10 octombrie 2018
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0