Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 03 Martie 2021 - 17812 vizitatori azi
Sondaj comandat de Asociatia Energia Inteligenta privind liberalizarea pietei de energie electrica.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research in perioada 8-17 februarie 2021 la comanda Asociatiei Energia Inteligenta, majoritatea romanilor nu au informatii suficiente cu privire la posibilitatea si procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrica dupa data de 1 ianuarie 2021. 
Prezentarea grafica a datelor poate fi descarcata accesand link-ul: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4494&lang=ro
La o luna jumatate de la liberalizarea pietei de energie, intrebati daca au suficiente informatii despre posibilitatea si procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrica dupa data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievati au raspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu stiu sau nu raspund.Analiza socio-demografica: Declara ca au informatii suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrica in procente mai ridicate decat media persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, respondentii din regiunea de Vest, cei care declara ca venitul le permite sa cumpere si unele lucruri mai scumpe, respectiv respondentii care declara ca venitul le permite sa cumpere tot ce au nevoie.Procentele cele mai ridicate de respondenti care declara ca nu au informatii suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrica se inregistreaza in randul persoanelor cu studii primare, din regiunea Bucuresti Ilfov si al respondentilor care declara ca venitul le ajunge doar pentru strictul necesar. Intrebati daca sunt de parere ca ANRE a facut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii in legatura cu procesul liberalizarii pietei de energie electrica realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenti raspund afirmativ si 69% negativ. Procentul non-raspunsurilor este de 5%.Analiza socio-demografica: Considera ca ANRE a facut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii in legatura cu procesul liberalizarii pietei de energie electrica realizat la 1 ianuarie 2021 procente mai ridicate dintre persoanele intre 30 si 44 de ani. Sunt de parere contrarie in special persoanele peste 60 de ani, respondentii care locuiesc in Bucuresti si in urbanul mare.
Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta: "Datele sociologice arata un nivel redus de informare al populatiei cu privire la liberalizarea pietei de energie electrica. Ingrijorator este faptul ca lipsa de informare a consumatorilor se mentine la cote foarte ridicate chiar si dupa criticile din ultimele luni cu privire la procesul de liberalizare marcat de absenta unor campanii solide de comunicare si informare derulate de autoritati sau entitatile implicate din sectorul privat". 
La intrebarea "Sunteti multumit de furnizorul dvs. actual de energie electrica?" 80,4% dintre cei intervievati raspund afirmativ si 16,3% negativ. 3,4% nu stiu sau nu raspund.Analiza socio-demografica: Raspund afirmativ in procente mai ridicate decat media persoanele care locuiesc in urbanul foarte mare si cele care declara ca au venituri care le permit sa cumpere si unele bunuri mai scumpe. Un procent sensibil mai ridicat decat media celor care declara ca nu sunt multumiti de furnizorul actual de energie electrica se inregistreaza in randul persoanelor carora venitul nu le ajunge nici pentru strictul necesar.Opiniile privind sectorul energetic sunt impartite, inclusiv ca urmare a modului in care a fost perceputa liberalizarea pietei de energie electrica. Astfel, 42,8% dintre respondenti sunt de parere ca sectorul energetic se indreapta intr-o directie buna, iar 40,1% intr-o directie gresita.Analiza socio-demografica: Sunt mai optimisti decat media fata de directia in care se indreapta sectorul energetic persoanele cu varsta intre 18 si 44 de ani, persoanele care declara ca venitul le permite sa cumpere si unele lucruri mai scumpe, respectiv respondentii care declara ca venitul le permite sa cumpere tot ce au nevoie. Procente mai ridicate de persoane care sunt pesimiste in legatura cu directia spre care se indreapta sectorul energetic se intalnesc in randul respondentilor peste 60 de ani, al pensionarilor, al agricultorilor si al respondentilor care locuiesc in ruralul mare.
Date metodologice: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociatiei Energia Inteligenta.Datele au fost culese in perioada 8- 17 februarie 2021  Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de incredere de 95%.
Sondajul de opinie integral va fi prezentat in cadrul evenimentului online "Liberalizarea pietei de energie electrica in opinia consumatorilor casnici", care va fi organizat de Asociatia Energia Inteligenta miercuri, 3 martie 2021, orele 11.00 - 12.00. In cadrul dezbaterii vor fi prezentate rezultatele cercetarii sociologice pentru a putea concepe cele mai potrivite programe de informare pentru cetateni, luand in considerare situatia actuala, recomandarea autoritatilor avizate si politicile la nivel european, astfel incat sa poata fi asigurata o liberalizare corecta a pietei de energie electrica. 
*****Asociatia Energia InteligentaAsociatia Energia Inteligenta (AEI) reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice si eficientei energetice. Membrii sai militeaza pentru un pret corect al gazelor si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania. AEI este o organizatie non-profit al carui scop principal este acela de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie pentru ca acestia sa poata fi mai bine pregatiti pentru negocierea contractelor de achizitie si pentru a putea intelege corect facturile pe care le platesc.AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

0 comentarii462 vizualizări22 februarie 2021
rss 2.0
rss 2.0