Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 19 Mai 2019 - 9028 vizitatori azi
La Cluj, s-a dat startul luptei impotriva risipei de paine, prin campania "nu arunca painea".

S-a lansat la Cluj campania de responsabilizare sociala privind risipa alimentara "nu arunca painea" careia i s-au alaturat medicul nutritionist Mihaela Bilic, chef Adrian Hadean, Ioana Macoveiciuc"Printesa Urbana" si jurnalistul Ovidiu Blag. Campania urmareste sensibilizarea  si educarea opiniei publice in legatura cu problema risipei alimentare si propune masuri si proiecte concrete de diminuare a fenomenului.

 Primul eveniment care a marcat lansarea campaniei a fost o dezbatere pe tema risipei alimentare, la care au luat parte Mihaela Bilic, Razvan BosomoiuGeneral Manager-ul companiei La Lorraine Romania, Dan Paucean, directorul de productie al fabricii si jurnalistul Ovidiu Blag. Cel de-al doilea eveniment va avea loc in luna ianuarie, tot la Cluj, iar invitat va fi chef Adrian Hadean, care va discuta despre risipa alimentara in domeniul HORECA.

 Campania "nu arunca painea" a fost lansata si in contextul intrarii in vigoare, din februarie 2019, a legii risipei alimentare care ii indeamna pe operatorii din industria agroalimentara sa ia masuri concrete de responsabilizare pentru reducerea risipei, de la productie pana la consumatorul final. Acestea pot include: vanzarea la un pret redus a produselor aproape deexpirarea datei durabilitatii minimale, transferul alimentelor prin donatie catre operatori receptori sau transformarea alimentelor, care nu mai pot fi destinate consumului, in hrana pentru animale sau biogaz.

 Intr-un an, un roman risipeste 110 kilograme de alimente, iar 20% din aceasta cantitate o reprezinta produsele de panificatie si patiserie. Fiecare dintre noi arunca la gunoi 22 de kilograme de paine, in fiecare an.Invitatii la eveniment au identificat principalele cauze ale risipei de paine si au venit cu solutii pentru combaterea acestei probleme. Printre cauze se numara: cumparatul excesiv, portionarea si depozitarea gresita, lipsa informarii cu privire la modalitatile de conservare a painii si refolosirea ei in retete. In cazul comerciantilor, lipsa controlului asupra cantitatii de paine in magazine, care duce la invechirea produselor pe raft.

 Iata care sunt factorii ce contribuie la reducerea risipei de paine.

 

Controlul cantitatii prin tehnologia bake-off

 

Tehnologia bake-off, folosita pentru a produce alimente pre-coapte, este o solutie pentru a combate risipa de paine deoarece produsele sunt coapte in fabrica in proportie de 85%, apoi congelate, pentru a se pastra calitatile nutritive ale produselor, iar coacerea finala are loc in magazin, in functie de nevoile clientilor.

 "Tema discutiei de astazi sta chiar la temelia afacerii noastre. De aici a pornit toata inovatia cu painea pre-coapta si congelata, pentru ca noi ne apropiem cat se poate de mult de idealin sensul ca produsele noastre permit comerciantilor sa finalizeze procesul de coacere si, implicit, sa scoata la vanzare produse proaspete doar atat cat e nevoie pentru a inlocui marfa vanduta.Putem sa reducem pe cat posibil felul in care se iroseste mancarea.", a declarat Razvan Bosomoiu, General Manager-ul al La Lorraine Romania.

 

Congelarea

 O alta modalitate de a reduce risipa de paine este conservarea excesului prin congelare. Medicul nutritionist Mihaela Bilic a declarat ca, in Romania, procesul congelarii este privit gresit, iar acest lucru ar trebui schimbat, printr-o informare corecta a consumatorilor.

 "Nu inteleg de ce congelarea are o conotatie negativa pentru romani, eu o vad ca un avantaj. Daca tu vrei sa mananci un produs de calitate, procesul de congelare nu strica cu nimic aceste calitati.  In mod paradoxal,  pentru romani congelarea este un lucru negativ, ca si cum am vorbi despre alimente de calitate inferioara. Eu as spune invers, haideti sa o privim ca pe un lucru pozitiv, dat fiind ca acest proces de congelare conserva, de fapt, calitatile nutritive ale alimentelor.", a spusMihaela Bilic.

 

Folosirea painii pentru deserturi sau alte retete

 Painea cumparata in exces nu trebuie sa ajunga la cosul de gunoi, ea poate fi folosita intr-o multitudine de retete foarte gustoase. Aceasta practica este folosita in restaurante din intreaga lume.

 "Friganelele, acea paine inmuiata in lapte, data prin ou si prajita e o metoda de a reconsidera painea si de a obtine din ea intr-un mod foarte simplu un mic dejun delicios. Si francezii o au in restaurante, deci iata ca aceste lucruri de bun simt trebuie sa le lasam sa existe pentru ca noi prin lipsa de educatie, le desfiintam cu totul.",a declarat Mihaela Bilic

 

Portionarea

 Unul dintre factorii care contribuie la risipa de paine este portionarea, deoarece multi consumatori sunt constransi de gramajele existente sa cumpere mai mult decat este nevoie. Producatorii trebuie sa depuna un efort constant pentru a afla care este gramajul optim de paine in functie de categoriile de consumatori.

 "Noi  incercam sa identificam ocaziile de consum si atunci sa venim cu portiile potrivite pentru a evita risipa si pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a avea mereu paine proaspata. Asta este o preocupare continua sa aflam cum se mananca paine la noi si sa ne adaptam procesul de productie astfel incat sa reducem pierderile provenite din diferenta dintre cat coacem noi si cat consuma omul." a declarat Razvan Bosomoiu, General Manager-ul al La Lorraine Romania.

 

Transformarea resturilor in hrana pentru animale

 Legea risipei alimentare prevede faptul ca operatorii din sectorul agroalimentar trebuie sa transforme produsele care nu mai sunt sigure pentru consumul uman in hrana pentru animale, lucru care se intampla deja in fabrica La Lorraine.

 "In general, se pierde paine in diferitele faze ale productiei si ale consumului. Datorita nivelului tehnic la care am ajuns, pierderile noastre sunt foarte mici de sub 2%. Am gasit si o metoda de a valorifica pierderile. Practic, noi nu aruncam nimic la gunoi. Tot ce se pierde, fie ca este vorba de aluat, fie ca este vorba de produs finit, merge la crescatoriile de porci.", a declarat Dan Paucean, directorul tehnic al fabricii.

 Informatii despre cum putem combate risipa de paine vor fi distribuite si in mediul online pe site-ul campaniei si pe retelele de socializareFacebook si LinkedIn.

 

 

Contact:

Communication on

office@comm-on.ro

0 comentarii1736 vizualizări06 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0