Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Adunarea Generala a ASFOR.

Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR a organizat in data 30.03.2018 Adunarea Generala a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistrita si Cluj la Centrul de Economie Montana din Vatra Dornei. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasa atat din partea agentilor economici membrii ASFOR, cat si a invitatiilor care ne-au onorat cu prezenta: dl. Ilie Covrig - Secretar de stat in Ministerul Apelor si Padurilor, dl. Emanuel Havrici - Deputat, membru in Comisia de Agricultura - Silvicultura, dl. Mihai Gasparel - Director al Garzii forestiere Suceava, dl. Sorin Ciobanu - Director al Directiei Silvice Suceava, dl. Catalin Diaconescu -  Director Comercial al Directiei Silvice Suceava, dl.  Constantin Chirilesc - presedinte Asociatia Producatorilor de Mobila - "Muresul"  si dl. Prof. dr. Radu Rey - Director al Centrului de economie montana.

Agentii economici si-au exprimat ingrijorarea fata de situatia actuala a domeniului forestier, situatie datorata in principal numeroaselor modificari legislative produse anul trecut, care au obligat RNP Romsilva sa efectueze un volum ridicat de lucrari de exploatare silvica, peste capacitatea proprie, lucrari ce erau, pana la modificarea legislativa, efectuate de agentii economici specializati, care asigurau lemnul de lucru pentru industria de prelucrare primara a lemnului, cat si lemnul de foc pentru populatie.

Acestia au spus ca fiecare operator economic face tot posibilul sa asigure lemnul de foc populatiei din depozitele proprii, unii chiar au facut investitii in despicatoare, paletizoare, instalatii de brichetat pentru a asigura populatiei lemnul de foc, asa cum il solicita clientul. 

Dl. Nicolae Tucunel - Presedinte ASFOR considera ca rezolvarea situatiei se poate face in primul rand prin eliminarea concurentei neloiale si reasezarea atributiilor RNP Romsilva. Acesta considera ca administrarea si dezvoltarea fondului forestier proprietate publica va fi facuta mult mai bine de RNP Romsilva doar ca administrator si mai putin ca operator economic implicat si in exploatari forestiere. Activitatea de exploatari forestiere si industrializare a lemnului trebuie desfasurata de agenti economici specializati, care sunt mai eficienti in derularea acestor operatiuni.

Pentru asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populatie si a lemnului industrial, Presedintele ASFOR propune reanalizarea procentului de recoltare din volumul anual de crestere al fondului forestier. Astfel, respectandu-se procentul de recoltare anual care se practica in Europa, masa lemnoasa exploatata va putea creste in Romania cu 2 - 3 milioane mc.

Presedintele ASFOR considera de asemenea ca este momentul unei reconcilieri si a regasirii  relatiilor de buna colaborare intre furnizorii de masa lemnoasa si agentii economici. 

Dl. Ilie Covrig - Secretar de stat in Ministerul Apelor si Padurilor afirma ca analizeaza ceea ce RNP Romsilva si ASFOR propun in vederea imbunatatirii legislatiei si are in vedere sa aduca la aceeasi masa cu propuneri si alte parti interesate, pentru ca impreuna sa gaseasca cele mai bune solutii.

Desi multe voci ale agentilor economici prezenti in sala considera ca domeniul forestier se afla intr-o criza profunda, Secretarul de stat afirma ca ne aflam doar intr-un blocaj pe care trebuie sa-l depasim impreuna.

Dl. Deputat Havrici considera ca aceasta stare de blocaj poate fi solutionata in timp util, prin ajustari constructive ale Codului Silvic respectand principiul asigurarii cu prioritate a lemnului de foc populatiei.

Dl. Gasparel - Director al Garzii forestiere Suceava constata ca agentii economici prezenti, desi au in fata prevederi legislative foarte stricte, nu au venit cu plangeri, ceea ce arata ca acestia inteleg sa se conformeze legislatiei in vigoare, care chiar daca este aspra, va conduce intr-o masura din ce in ce mai mare la diminuarea taierilor ilegale. Legat de produsele accidentale acesta considera ca trebuie simplificata legislatia pentru ca arborii doborati, rupti sau infestati sa poata fi indepartati cat mai repede din padure evitandu-se astfel infestarea arborilor sanatosi.

Dl. Ciobanu - Director al Directiei Silvice Suceava apreciaza ca situatia dificila, in care se afla atat agentii economici cat si administratorii de fond forestier, poate fi imbunatatita prin modificarea adecvata a legislatiei. Acesta considera ca o cale de mijloc privind atribuirea masei lemnoase pe picior poate fi solutia acceptata de toti.

Dl. Musca - Consilier al Ministrului Apelor si Padurilor, care a raspuns pozitiv invitatiei de a conduce dezbaterile acestei intalniri, a prezentat stadiul documentului de lucru rezultat in urma consultarilor avute in grupurile formate la Vatra Dornei si Pitesti cu reprezentati ai proprietarilor, administratorilor si operatorilor economici. Acesta a spus ca intr-un timp foarte scurt Dl. Ioan Denes - Ministrul Apelor si Padurilor va prezenta Premierului o analiza concreta a problematicii din sectorul forestier, rezultata in urma consultarilor avute cu toti factorii implicati, atat la nivel regional, cat si national - document finalizat, intr-o ultima etapa, cu specialistii din Ministerul Apelor si Padurilor.  

In incheiere, acesta a transmis participantilor, ca a retinut toate propunerile si problemele ridicate si le va pune in discutia grupului de lucru ministeriale, exprimand convingerea ca prin unitate, seriozitate si dialog vor fi gasite solutiile cele mai bune.

ASOCIATIA FORESTIERILOR DIN ROMANIA - ASFOR

www.forestieri.ro

 

0 comentarii3150 vizualizări03 aprilie 2018




rss 2.0
rss 2.0