Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 25 Septembrie 2018 - 1554 vizitatori azi
Parcul Feroviarilor, necesitatea unui proiect multi-disciplinar.

Ieri, in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca a avut loc masa rotunda cu tema "Strategii de interventie in spatiul public- Parcul Feroviarilor". La dezbatere au participat arhitecti, reprezentanti ai administratiei locale si ai societatii civile implicati sau interesati de acest subiect. Sunt oameni ale caror demersuri trecute, prezente si viitoare vizeaza punerea in evidenta, dar si crearea unei strategii pentru amenajarea acestui spatiu verde de putin peste 5 hectare de pe malul Somesului. Ei au incercat, in cadrul dezbaterii, sa identifice si sa detalieze oportunitati si strategii de interventie (urbanistice si comunitare) ce pot completa demersurile de dezvoltare a zonei, sa le prioritizeze si sa le "mapeze" in functie de oportunitatea, necesitatea si impactul lor asupra mediului (natural si construit) si a comunitatatii din vecinatate.

Iata cateva dintre declaratiile participantilor la masa rotunda:

"In primul rand trebuie sa folosim denumirea corecta: e Gradina, nu Parcul Feroviarilor, din cauza dimensiunii reduse - 5 hectare. Apoi, trebuie sa tinem cont de faptul ca intregul demers nu poate fi scos din contextul general al spatiilor de acest gen din Cluj. Trebuie vazut ce suprafata are disponibila pentru: agrement, sport, distractie, expozitii? Ce alte suprafete destinate acestora mai exista in Cluj?

Spun de foarte mult timp ca ar trebui sa avem o zona in care sa se faca expozitii internationale. Ce ar fi daca ar fi acolo? Nu se poate, e prea mic terenul. Deci poate indeplini functia numai pentru expozitii ocazionale. Eu asta as vedea acolo. Plus functia strict pentru riverani, de zona linistita, de promenada, cu acces la apa. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca nu doar comunitatea decide viitorul acestui oras!", a declarat renumitul arhitect si urbanist Vasile Mitrea, cel a definit axa verde a Clujului, premiat de Academia Romana in 2010.

"Chiar cred ca noi, arhitectii, si noi cei de aici, de la aceasta masa rotunda, suntem o unealta de comunicare, care vine sa imbine mai multe pareri si expertize- ale specialistilor din mai multe domenii. Trebuie sa vedem ansamblul, cum se completeaza toate acestea, pentru proiectele comunitatii. Cred ca avem mai multe spatii abandonate care pot fi "amplificate" astfel, construind si implicand comunitatea. Trebuie sa ne folosim de toate instrumentele- istorie, memorie colectiva, obiectiva, subiectiva, etc., pentru a influenta fiecare dintre etapele dezvoltarii acestor spatii. Pentru Parcul Feroviarilor eu as lua in calcul spre exemplu o posibila functiune sportiva", a spus arh. Daniela Maier, vicepresedinte OART si coordonator Scena Urbana.

"Din punct de vedere al celor mai bune solutii pentru punerea in valoare, Parcul Feroviarilor are o problema suplimentara fata de proiectul Somesului, si anume importanta cladirilor din zona, unele monumente istorice. Din acest punct de vedere, aici trebuie sa existe, pe langa apa, si zona de "uscat", tinand cont insa de ideea ca natura poate sa reinvadeze artificiul omenesc. Pe de alta parte, sa nu uitam ca dinamica sociala se schimba, iar insertii ale comunitatii pot fi facute pe parcurs", a subliniat arh. Szabalcs Guttmann, presedinte OART. Potrivit acestuia, e foarte important concursul de solutii pentru aceasta zona, anuntat de municipalitate si confirmat in cadrul dezbaterii de catre Ovidiu Campean, Director de dezvoltare locala in cadrul Primariei. 

"Vrem sa facem legatura intre Parcul Armatura si Feroviarilor, sa se creeze o zona verde de promenada mai mare, cu piste de biciclete", a precizat Campean.

"Reconstructia comunitara e prioritara, dincolo de orice concurs. Cum ne raportam la memoriile unei zone? Putina lume stie, spre exemplu, ca acolo era o zona evreiasca. Am ajuns la o etapa noua, mai fluida, in care este foarte important sa invatam si de la biologi, peisagisti, antropologi. E important sa discutam si sa punem in acord metodologiile pe care le aplicam fiecare", Laura Panait, antropolog urban, reprezentant Colectiv A.

Colegul ei, arhitectul Silviu Medesan a completat: "Si efemeridele au rolul lor in strategii- sunt o alternativa la presiunea venita din presa, arata cum ar putea fi folosita zona din perspectiva riveranilor".

"Prin proiectul demarat acum, Refill,  ne propunem sa gasim modele de politici de imbunatatire a spatiilor cu utilizare temporara din Cluj, cu ajutorul comunitatii. Este o modalitate prin care aratam ca decizia vine de jos in sus, ceea ce este benefic in comunitatea clujeana", a spus Calin Forna, director birou Evenimente Publice in cadrul  Primariei Cluj-Napoca, coordonator al proiectului "Refill".

"Nu trebuie excluse nici unele, nici altele- nici efemeridele, nici interventia de sus in jos, nici strategia de jos in sus...Dpdv al concursului din care am facut parte pentru Somes pot spune ca e o zona f buna de exploatat, e aproape de centru, dar e f mica- fata de altele din oras- deci ar putea sa functioneze doar ca un parc pentru riverani, nu pentru toti clujenii. Ar putea reprezenta si o

re-echilibrare de forte intre zona de vest si cea de est a Somesului", crede arh. Marius Moga, membru in Consiliul Teritorial OART si coordonator Somes Delivery. 

"La fel ca si in cazul Somesului, si Parcul Feroviarilor ar trebui lasat sa "expandeze" in jur. E nevoie de iesirea din izolare a noastra ca utilizatori ai orasului. Pana unde mergem cu concursul? Am vazut cam multe evenimente, si prea putine propuneri de proiecte. Ce utilitate ii dam? Vrem sa fie un parc linistit, sau nu? Orasul nu are nevoie de peticute verzi, ci de spatii verzi mai mari- si aici Primaria ar trebui sa ia in calcul politica de schimburi de terenuri, ca, in loc de 20 mp de spatiu verde, sa avem parcuri de 500 mp", a spus arh. Mihai Racu, vicepresedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, Filiala Cluj.

"Inainte de a intra intr-o spirala magica a Parcului Feroviarilor, va invit sa faceti o vizita la fata locului. La ora actuala, situl nu se afla intr-o situatie foarte buna din punct de vedere peisagistic, nu are practic valoare peisagistica. E doar un petic de verdeata deocamdata, unde isi plimba oamenii copiii. Dar nu trebuie sa ramana doar atat, trebuie sa ne racordam la el ca la un punct important din oras", crede arh. Dan Clinci, de la Asociatia Urbannect, membru in Consiliul Teritorial OART.

 

In loc de concluzie:

"Cred ca orice actiune care uneste demersuri care vor binele comunitatii si a spatiului public inseamna un pas inainte pentru comunitate. Iar faptul ca am reusit sa ne intalnim- administratie, specialisti si activisti din societatea civila pentru a dezbate oportunitatile si strategiile necesare pentru Parcul Feroviarilor este un inceput de bun augur pentru solutiile care vor fi propuse in cadrul concursului de arhitectura organizat de Primarie" (Daniela Maier, presedinte BATRA)

0 comentarii2765 vizualizări11 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0