Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Bienala de Arhitectura Transilvania - BATRA 2017.

BATRA 2017: De la joc si simulari urbane, la evaluari ale patrimoniului local realizate interactiv, in timpul unor tururi ghidate ale orasului. Bienala de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017, editia a treia, care va avea loc in perioada 7-15 octombrie, la Cluj-Napoca pune in centrul manifestarilor sale oamenii, legatura puternica si fireasca intre urbanism, comunitate si caracteristicile individuale ale cetatenilor care formeaza comunitatea.

Dupa succesul inregistrat la editia trecuta cu atelierul de Urban Gaming Simulation, reputata profesor arhitect Paola Rizzi din Italia (DICEEA University of L Aquila) revine la Cluj, pentru un nou workshop de "Gaming Simulation", pe care il va sustine impreuna cu dr.psiholog Catalina Otoiu, de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei si de psiholog George Otoiu, de la Asociatia Aphorme.

Profesor de arhitectura, analiza si proiectare urbana, interventii de urgenta in spatiul urban si arhitectura sustenabila, Paola Rizzi crede in puterea pe care o au simularile si jocul de a uni o comunitatea, cu scopul final de a realiza o planificare urbana eficienta si majoritar acceptata.

In cadrul workshop-ului va fi explorata dinamica urbana folosind perspectivele diferite oferite de: planificarea urbana, psihologia sociala si psihologia comunitatii. Workshop-ul este destinat astfel tututor celor interesati de dezvoltarea unei comunitati, nu doar specialistilor in arhitectura.

 

"Folosim aici intentionat termenul de "comunitate" si nu cel de "oras" sau "zona urbana", deoarece, desi ne aflam printre arhitecti, munca lor nu se limiteaza niciodata la a face designul unui spatiu sau la a construi o cladire. In spatele acestor actiuni se afla intotdeauna oamenii care vor ocupa spatiul. Jocurile si simularile s-au dovedit a fi un instrument util in planificarea urbana deoarece ofera un mediu sigur in care toate partile implicate pot invata sa interactioneze si sa lucreze impreuna. Componenta de joc face ca experienta in sine sa fie una relaxanta si placuta si permite testarea mai multor cursuri de actiune, fara implicatii financiare sau costuri de alta natura", spune Paola Rizzi.

 

 

Patrimoniul local, evaluat in timpul unor tururi ghidate  

In timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania organizeaza o serie de tururi ghidate de arhitectura pentru publicul larg, care au ca scop intelegerea si cunoasterea arhitecturii si a valorilor locale. 

Tururile ghidate vor contine o serie de prezentari, realizate de catre specialisti, ale unor importante si mai putin cunoscute cladiri de patrimoniu. Tururile vor analiza perioada medievala, barocul, marile ansambluri ale secolului al XIX-lea, cimitirul Central/Hazsongard, principalele biserici ale orasului, sistemul medieval de fortificatii.

Un tur special va cuprinde constructii realizate de arhitectii premiati cu premiul Opera Omnia al Bienalei de arhitectura Transilvania. Acestia sunt, in ordinea premierii: Vasile Mitrea, Kós Károly, Pákey Lajos si George Cristinel.

Tururile dureaza aproximativ o ora si se vor desfasura in toate cele patru zile de weekend ale Bienalei, respectiv in 7, 8, 14 si 15 octombrie, in grupuri de maxim 30 de persoane, de la ora 11.00. sau de la ora 15.00. Detalii despre inscrieri prealabile se pot cere pe pagina de FB a evenimentului.

 

 

Cele mai bune proiecte arhitecturale din ultimii doi ani, premiate la Gala BATRA 2017 

Expozitia-concurs BATRA 2017 este nucleul in jurul careia se dezvolta toate evenimentele Bienalei si face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura. Concursul Bienalei Transilvania este deschis tuturor membrilor filialelor OAR partenere si reprezinta momentul de varf, de recunoastere a activitatii acestora din ultimii doi ani.

Sectiunile concursului de anul acesta sunt: 

  • Arhitectura locuintei individuale
  • Arhitectura locuintelor colective
  • Arhitectura dotarilor comunitare si de productie,
  • Arhitectura spatiului public,
  • Arhitectura patrimoniului cultural,
  • Arhitectura spatiului interior si scenografie,
  • Microarhitectura/ Arhitectura temporara/ Design de obiect,
  • Proiecte culturale/ Initiative/ Experimente,
  • Cel mai bun articol cu si despre arhitectura/ arhitecti.

 

Proiectele, cu exceptia articolelor tematice (care au avut deadline 17 septembrie) au putut fi inscrise pana la data de 21 iulie.

Juriul Bienalei este format din specialisti internationali de renume din Romania, Italia, Portugalia si Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara si Borislav Ignatov.

Premiile vor fi decernate in cadrul Galei Premiilor BATRA, un eveniment de inalta tinuta, care se va desfasura sambata, 14 octombrie, de la ora 18.00, in curtea Muzeului de Arta Cluj-Napoca. Expozitia-concurs BATRA 2017 va fi vernisata cu o saptamana inainte, pe 7 octombrie, de la ora 17.00, in Piata Unirii (latura vestica) si va putea fi admirata pe intreaga durata a Bienalei.

 

Background info 

Bienala de Arhitectura Transilvania este conceputa ca un sir de evenimente menite sa aduca arhitectura in atentia opiniei publice, sa promoveze excelenta in arhitectura si, nu in ultimul rand, sa formeze publicul in spiritul valorilor arhitecturii.  

Bienala de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017 e organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania- OART, in parteneriat cu: Primaria Cluj-Napoca, Ferro Group, Banca Transilvania, Kamen Office&Home Design, Maer Charme, Schreder. 

 

Co-organizatori sunt: OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest si OAR Alba.

Parteneri media: Amenajari Interioare.EU, Arena Constructiilor, Revista Arhitectura, Arhispec, Revista Atelierul, Case si Gradini, IBC Focus, Igloo, InstalNews.ro, Modernism, SpatiulConstruit.ro, Zeppelin, Ciulea.ro, Cluj.com, Clujescu, Clujul de Buzunar, Cluj Insider, Cluj Manifest, Cluj Today, Cotidian Transilvan, ClujU, Bistrita News, Dispersie, eClujeanul, I Like Cluj, I Love Cluj, NapocaFM, Presa Locala, Radio Cluj, Stiri si Reportaje Alba, Transilvania Reporter, Transylvania Today, TVR, Ziarul Clujean, Wow Magazine.

 

Mai multe detalii despre #BATRA2017 veti afla la conferinta de presa organizata joi, 5 octombrie, de la ora 11.00, la sediul OART, de pe Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10. Intre timp, actualizari gasiti pe pagina de FB a evenimentului si pe site

 

Contacte:

Presa 

Anca Dinu, PR Manager

0722870000, anca.dinu123@gmail.com

 

Organizare 

Daniela Maier, Presedinte BATRA

0744695874, secretar@oartransilvania.ro

0 comentarii3696 vizualizări27 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0