Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Negocierea strategiei de valorificare a validarii referendumului pe justitie.

1.Ieri am facut parte din delegatia PNL invitata la Cotroceni de catre presedintele Romaniei, d-nul Klaus Iohannis, in vederea negocierii strategiei de valorificare a validarii referendumului pe justitie initiat de catre presedinte. Discutiile pe aceasta tema au fost sintetizate de catre presedintele PNL, d-nul Ludovic Orban, si nu reiau lucruri deja spuse. Doar o remarca. Rezultatul referendumului va avea o soarta mai buna decat cel initiat de catre fostul presedinte Traian Basescu, in sensul in care am convenit sa sustinem revizuirea Constitutiei, care va fi initiata tot de catre presedinte. Astfel, prin vointa populara, amnistia si gratierea pentru fapte de coruptie si adoptarea de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in materie judiciara vor fi interzise prin legea fundamentala. Sustinem, de asemenea, ca si campania  USR "Fara penali in functii publice" sa aiba ca finalitate mentionarea in Constitutie a acestui principiu.

In interventia mea, am opinat faptul ca aceste clarificari in materie juridica ar trebui integrate intr-un amplu proiect de reforma a statului, avand ca finalitate transformarea statului, dintr-o entitate ostila, mai cu seama coercitiva, intr-un partener al cetateanului. Pe modelul proiectului "Romania educata", printr-un parteneriat Presedinte - PNL, ar trebui deschise analize si dezbateri care sa conduca la reforme in cele mai importante domenii: revizuirea de fond a Constitutiei, reforma institutiilor statului, de ex. Curtea Constitutionala - organism politic, reforma administrativa, o reforma fiscala (care sa aseze pe picior de egalitate cetateanul, antreprenorii si statul), o reforma a sistemului de pensii, care sainlature inechitatile cumplite dintre pensionarii cu aceeasi vechime si aceleasi contributii…

Presedintele s-a aratat de acord, urmand ca in interiorul PNL sa fie clarificate toate aceste aspecte.

 

2. Am citit in presa faptul cadl primar Cretu abia dupa ploile din ultimele zile si-a dat seama de multe lucruri. Adica de faptul ca sistemul de gestionare a apelor pluviale este varza. Afirmatia este o incercare de manipulare patent PSD. Este cunoscuta si ras-cunoscuta problema pe care o au oamenii de fiecare data cand ploua mai tare, si in zona spre Unirea si Viisoara, si in zone din  vatra Bistritei. Povestea cu fostele terenuri agricole este la fel de cunoscuta ca si orice poveste de Ion Creanga. Problema este ca primarul Cretu si administratta PSD ignora iresponsabil problemele reale ale oamenilor. In loc ca in ultimii 12 ani sa investeasca intr-un sistem de gestionare a apelor pluviale, a investit zeci de milioane de euro intr-o partie de schi, mere, struti, spectacole interminabile fara spectatori, deplasari in strainatate… De ce? Vi s-a parut ca investitiile in gestionarea apelor pluviale nu aduc voturi. V-ati complacut intr-un soi de exhibitionism administrativ care ne costa scump.

 

3. Avand in vedere faptul caPrimaria urmeaza sa ia un credit pentru cofinantarea unor proiecte europene, sunt mai degraba ingrijorat decat multumit. Ma uit la ce s-a intamplat cu celelalte investitii derulate pe fonduri europene. Constat faptul ca pe trotuarele amenajate pe vremea primarilor Marian Toniuc, Pavel Popescu si Vasile Moldovan se mai poate umbla, dar pe trotuarele din piatra naturala facute in mandatele d-lui Cretu iti rupi picioarele. In Piata Mica, sar bolovanii dupa masini, iar in fata Palatului Culturii doamnele si domnisoarele pasesc ca pe un teren minat. Pasajele sunt facute de mantuiala, iar unele inguste au pluviala pe mijloc: nu poti sa mergi nici pe stanga, nici pe dreapta, poti doar cracanat...

Blocurile anvelopate din fonduri europene au starnit nemultumirea proprietarilor din cauza indiferentei cu care a tratat Primaria aceste lucrari atat de importante pentru locatari si pentru estetica orasului.

Ca o sinteza, va rog sa iesim si sa "admiram" impreuna troaca de pe pietonal, numita de PSDfantana arteziana. E facuta din bani europeni. Dincolo de hidosenie, are si o parte metalica, ce reprezinta burgul bistritean, pe care Primaria o tot insurubeazasi desurubeaza ca sa nu o fure ghizii de ocazie ai turistilor care se ratacesc prin centrul orasului.

Centrul intermodal este o absurditate care va aglomera orasul, va mentine poluarea si va reduce drastic valoarea proprietatilor de pe strada Tarpiului. Mesajul meu pentru PSD-ul din Primarie este: mai bine lasati lucrurile cum sunt decat sa le faceti asa cum ne-ati obisnuit. Pe unde ati trecut voi cu investitiile, orasul arata ca dupa razboi.

 

Conferinta de presa PNL BN 

Ioan Turc - 05.06.19

0 comentarii3367 vizualizări05 iunie 2019




rss 2.0
rss 2.0