Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Pentru sanatatea Romaniei !

Inca o data, Guvernul  Romaniei, din indolenta sau nestiinta, face ca nemultumirile cetatenilor sa fie ascultate la Bruxelles mai degraba decat la Palatul Victoria. Astazi, in Parlamentul European,reprezentantii Uniunii sindicale Sanitas Bucuresti au venit sa sustina standardizarea studiilor pentru profesia de asistent medical. Demersul este urmarea unei petitii depuse anul trecut si semnate de peste 7500 de asistenti medicali din Romania. Am sustinut aceasta petitie inca de la depunerea ei si am insistat sa fie inclusa cat mai curand pe agenda Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European, avand in vedere ca problema salarizarii diferite a asistentilor medicali afecteaza peste 100.000 de asistenti si asistente medicale din Romania.

Pe scurt, prin aceasta petitie se solicita standardizarea studiilor pentru profesia de asistent medical, prin recunoasterea unei singure forme de invatamant la nivel national, conform reglementarilor europene, si care sa asigure aplicarea unui principiu european fundamental: la munca similara, retributie similara!

Accesul la profesia de asistent medical in Romania a fost reglementat foarte diferit de-a lungul timpului. In prezent existatrei forme de pregatire profesionala: doua cu studii superioare (de lunga si de scurta durata) si una cu studii medii (scoala postliceala). Drept urmare, asistentii medicali cu studii postliceale sunt tratati diferit si platiti diferit fata de cei cu studii superioare, desi fisa postului si atributiile sunt aceleasi, iar in alte tari ale Uniunii Europene acest lucru nu se intampla.

Fara echivalarea prin standardizare, aceste categorii ar fi trebui sa inceapa din nou o alta programa de studii, ceea ce ar dura circa 1000 de ani, tinand cont de faptul ca avem in Romania o capacitate de scolarizare a acestor persoane de circa 1.000 de locuri pe an in universitatilede profil.

Conform directivelor europene in domeniu, statele membre trebuie sa  aplice masuri compensatorii in educatie si formare profesionala, precum si completarea si asimilarea aptitudinilor profesionale. Alte state membre precum Spania, Belgia, Estonia si Polonia, ofera un exemplu pozitiv in acest sens.

In urma dezbaterilor de astazi din Comisia pentru Petitii, s-a hotarat atentionarea Guvernului Romaniei in vederea solutionarii pozitive a acestei situatii. Ma bucur ca am putut sprijini petitia in Parlament si ca am putut pleda pentru un demers de interes national.

In cursul discutiilor a iesit la iveala ca blocajul este de natura eminamente politica, iar responsabilitatea cade exclusiv in sarcina Executivului. Guvernul Romaniei trebuie sa dovedeasca cetatenilor ca are si vointa politica, dar si inteligenta si hotararea necesare pentru rezolvarea cu celeritate a unei teme care tine de nucleul central al valorilor social democrate. Altminteri, increderea cetatenilor va continua sa scada.

Stim cu toti ca Romania se confrunta in ultimii ani cu plecarea masiva a personalului medical catre alte state ale Uniunii Europene. In ultimii zece ani, 20% dintre asistentii medicalidin Romania au plecat din tara. Este deci imperios necesar ca statul roman sa actioneze ferm pentru mentinerea personalului din sistemul sanitar in tara. Iar rezolvarea situatiei prezentate de sindicatul Sanitas este un pas obligatoriu in acest sens.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni

 

0 comentarii2919 vizualizări10 octombrie 2018




rss 2.0
rss 2.0