Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
"Gradinita de lilieci de la Lusca".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Orasului Nasaud si Centrul pentru Cercetarea si Conservarea Liliecilor (CCCL)  va lansa marti, 22 iunie 2021,  orele 10, proiectul ecologic si educativ "Gradinita de lilieci de la Lusca".

 Proiectul are doua componente. Una de natura ecologica, derivata din atributiile pe care Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud le are in monitorizarea celei de-a treia colonii de hibernare a liliecilor din Romania, Pestera Izvorul Tausoarelor, si una de natura educativ-pedagogica, constand in realizarea suportului de monitorizare video a coloniei de maternitate a speciei Rhinolophus hipposideros din cartierul nasaudean Lusca. 

Istoria acestei colonii incepe in urma cu zece ani, cand doua femele din specia de lilieci au gasit adapost intr-o magazie parasita aflata in proprietatea primariei orasului Nasaud. Cu acceptul si colaborarea institutiei primariei, Crin-Triandafil Theodorescu, muzeograf si speolog la Pestera Tausoarelor, a amenajat un adapost cu microclimat propice protejarii acestei populatii de lilieci. Colonia de maternitate pentru nasterea, cresterea si emanciparea puilor, s-a dezvoltat pana la un numar de aproximativ 20-25 de exemplare.

 In cadrul proiectului a fost amenajat adapostul coloniei (securizare, reparatii ale peretilor in conformitate cu necesitatile speciei prin crearea unor conditii de microclimat specifice, instalarea de echipamente de monitorizare video-audio, conectare internet, servicii de gazduire web), realizarea unei ilustratii grafice de catre Clubul Elevilor din Nasaud. Prin colaborarea cu Inspectoratul Judetean Bistrita-Nasaud se are in vedere utilizarea imaginilor online din cadrul coloniei de maternitate in procesul educativ, in cadrul programei scolare, la materiile biologie, ecologie, geografie si alte stiinte conexe, in scopul promovarii cunoasterii acestor mamifere unice, al protejarii ecosistemului si al educatiei in spiritul dezvoltarii durabile a tinerei generatii.

Datorita fragilitatii coloniilor de lilieci, accesul la acestea nu poate fi realizat decat in formatul propus de proiectul nostru, in mod conservationist si ecologic. Totodata acest proiect contribuie la digitalizarea invatamantului romanesc, linkul de acces la imagini putand fi accesat de oricine doreste sa cunoasca indeaproape viata si importanta acestor vietuitoare. In cadrul orelor de curs, cadrele didactice vor putea "calatori" online in misterioasa lume a chiropterelor, acestea primind si suportul specialistilor muzeografi in domeniul stiintelor naturii.

Proiectul "Gradinita de lilieci de la Lusca", prin aplicabilitatea educativ-pedagogica a rezultatelor sale, are caracter de unicat in spatiul romanesc si european si se subsumeaza directivelor europene de conservare si protejare a speciilor de lilieci din Europa, la care Romania a aderat prin legislatia de mediu in vigoare. Acesta vine sa continue preocuparea Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud pentru cercetarea, conservarea si valorificarea potentialului natural al judetului si deschiderea institutiei spre colaborarea cu sistemul de invatamant judetean, in beneficiul comunitatii noastre.

 Lansarea proiectului "Gradinita de lilieci din Lusca" va consta in prezentarea componentelor tehnice ale proiectului, lansarea oficiala a linkului de acces video in colonie si prezentarea importantei sociale, ecologice si educative. 

Responsabil proiect: Muzeograf Crin-Triandafil Theodorescu


Manager,Alexandru Gavrilas

0 comentarii2716 vizualizări20 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0