Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 06 Iulie 2020 - 14984 vizitatori azi
Israelul a decis recunoasterea diplomelor absolventilor Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca.

Ministerul Sanatatii din Israel a decis recunoasterea diplomelor absolventilor Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca, lucru care le ofera dreptul tinerilor medici de a profesa in aceasta tara in urma examenului de rezidentiat. Decizia a fost comunicata printr-o scrisoare oficiala de catre Dr. Shaul Yatziv directorul departamentului de acreditari pentru profesionistii din domeniul medical si vine in urma unei vizite pe care Dr. Yatziv impreuna cu o comisie a Ministerului Sanatatii din Israel a facut-o la Cluj-Napoca, in care acestia au analizat standardele  pregatirii pe care o ofera facultatea de medicina. Aceasta decizie este cu atat mai relevanta in contextul in care in 2018 Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise in Romania si care doreau sa profeseze in aceasta tara.

 

Calitatea absolventilor scolilor de medicina este o problema foarte importanta pentru oficialii israelieni, avand in vedere ca 60% dintre medicii israelieni sunt formati in strainatate, iar felul in care sunt pregatiti sa faca fata sistemului israelian de sanatate este privit ca o adevarata problema de siguranta nationala. Astfel, in anul 2018 Ministerul Sanatatii din Israel a decis sa nu mai recunoasca diplomele medicale decat cele provenind din tari membre OECD sau diplome ale facultatilor de medicina care au fost acreditate dupa standardele Federatiei Mondiale de Educatie Medicala (WFME). Facultatea de Medicina din Cluj a fost evaluata de Asociatia Scolilor de Medicina Europene (AMSE) si ASIIN (Agentia pentru Acreditarea Programelor de Studiu in Inginerie, Matematica si Stiinte Naturale) din Germania, precum si de CIDMEF (Conferinta Internationala a Decanilor si Facultatilor de Medicina de Expresie Franceza), ambele evaluari fiind realizate dupa standardele WFEME.

 

In urma evaluarii pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii din Israelau facut-o la Cluj in luna decembrie, acestia au ajuns la concluzia ca studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca intrunesc standardele ridicate acceptate de catre Israel, iar acreditarea obtinuta de la AMSE/ASIIN certifica indeplinirea standardelor Federatiei Internationale de Educatie Medicala (WFEME). S-a decis ca recunoasterea studiilor sa nu se mai faca unitar la nivelul tuturor facultatilor dintr-o anumita tara ci pentru fiecare facultate in parte, existand foarte mari diferente de calitate in pregatirea absolventilor intre diferitele facultati. Astfel, in urma evaluarii, din Romania vor fi recunoscute diplomele de la UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si de la UMF "Carol Davila" din Bucuresti.

 

"Iata ca inceputul de an a adus vesti excelente pentru studentii nostri din Israel si pentru noi toti, intreg corpul didactic al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca. Aceasta victorie se datoreaza muncii pe care noi toti am depus-o anul trecut si efortului pe care l-am facut pentru a obtine acreditarea internationala privind calitatea educatiei care ne-a fost acordata in urma evaluarii externe realizata de AMSE (Asociatia Scolilor de Medicina Europene) si ASIIN (Agentia pentru Acreditarea Programelor de Studiu in Inginerie, Matematica si Stiinte Naturale), cea mai importanta agentie de evaluare a calitatii educatiei din Germania. Astfel,aceasta noua recunoastere internationala ne consolideaza si mai mult pozitia de pol de excelenta in pregatirea medicala." a declarat Prof. Dr. Anca Buzoianu, decanul Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca, rector ales al Universitatii pentru mandatul 2020-2024.

 

Totusi, pentru ca aceasta recunoastere sa fie mentinuta, Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca trebuie sa isi mentina standardele ridicate in pregatirea studentilor, sa respecte in continuare masuri precum: studiile absolventilor sa fie continue si neintrerupte in cei 6 ani de facultate, studentii sa nu se fi transferat din alte institutii medicale pe perioada studiilor, tinerii sa treaca cu succes de toate examenele inainte de avansa in anii de studiu si sa promoveze toate disciplinele preclinice inainte de inceperea activitatii clinice (anii 4-6), numarul de studenti admisi la facultate sa fie proportional cu capacitatea clinicilor si facilitatilor de pregatire, astfel incat acestia sa aiba parte de stagii de practica adecvate, iar admiterea studentilor in primul an de facultate sa se faca doar pe baza de concurs, ca in  prezent.

 

Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populatii studentesti in Universitatile de Medicina din Romania, in Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" fiind studenti 140 de cetateni israelieni.

 

Contact:

abuzoianu@umfcluj.ro

0 comentarii3458 vizualizări14 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0