Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 04 Iunie 2020 - 9524 vizitatori azi
Gradinita cu P.P. Nr. 3 Bistrita, gazda in cadrul unui proiect Erasmus+.

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita a gazduit in perioada 17 - 23 martie 2019 un grup de 25 de cadre didactice din Estonia, Franta, Lituania, Portugalia, Romania (Scornicesti) si Turcia sositi in orasul nostru pentru a participa la cea de-a patra activitate de invatare, predare si formare a proiectului Erasmus+ KA2 "Small Scientists Across Europe" (2017-1-FR01-KA219-037465_5). Proiectul european este in al doilea an de derulare si in aceasta mobilitate s-au  reintalnit profesori din institutiile de nivel prescolar partenere: gradinita Ecole Maternelle Tordo, Franta - coordonatoarea proiectului, Lasteaed Põngerjas din Narva - Estonia, Kauno lopselis-darzelis "Giliukas" din Kaunas - Lituania, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra - Portugalia, Gradinita cu Program Prelungit Scornicesti - Romania si Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

Pe parcursul sederii in micul oras transilvanean, musafirii au vizitat Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 si Gradinita cu Program Normal Nr. 7 din Bistrita, asistand la activitati si participand la ateliere de lucru care au constat in aplicarea alaturi de prescolari a unor experimente stiintifice in cele 4 teme ale proiectului: Pamant, Aer, Apa si Foc. In urma vizitei la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr. 1 Bistrita, partenerii au aflat mai multe informatii despre programele educative si recuperatorii de integrare a copiilor cu cerinte speciale in invatamantul romanesc, iar la Gradinita cu Program Prelungit "Casuta cu Povesti", partenerii au avut parte de o primire calduroasa si au luat parte la activitatile derulate in cadrul acestei institutii prescolare renumite in judet.

Pentru a afla mai multe informatii despre frumusetea si istoria orasului si judetului gazda, vizitatorii au participat la ateliere de lucru in cadrul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud unde si-au imprimat cate un tricou cu sigla proiectului Erasmus+ sau motive traditionale romanesti, au  vizitat Pietonalul "Liviu Rebreanu", Centrul National de Informare si Promovare Turistica Bistrita, Biserica Evanghelica si Turnul Bisericii Evanghelice, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita Nasaud si au participat la o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii locale la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Vizitele tematice in zona noastra au inclus si locatii precum lacul Colibita, Manastirea Piatra Fantanele si Castelul Dracula, dar si vizite in jud. Cluj pentru ateliere de lucru la Salina Turda si Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

In data de 20 martie 2019, cadrele didactice din Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita, alaturi de partenerii din proiectul Erasmus+ "Small Scientists Across Europe" si din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei au fost gazdele Conferintei Internationale Joaca "de-a stiinta". Abordarea multidimensionala a Domeniului Stiinte in cadrul activitatilor din gradinita. Aproximativ 250 de cadre didactice din invatamantul prescolar si numai au participat la comunicarile in plen sustinute de prof. univ. dr. habil. Ion ALBULESCU si conf. univ. dr. habil. Horatiu CATALANO de la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, dr. Maria NISTOR de la Editura Didactica si Pedagogica si de coordonatorii proiectului Erasmus+ "Small Scientists Across Europe". Invitati speciali si parteneri in derularea conferintei moderata de d-na director a gradinitei cu P.P. Nr. 3, d-na Muscari- Salvan Carmen, au fost si dr. Andras BARTA, director Extensia Universitara Bistrita, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian CECLAN OPREA, subprefect al judetului Bistrita-Nasaud, Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, Deák ZOLTÁN, inspector scolar general adjunct, Crina CLAPOU, inspector scolar pentru educatie timpurie si Daniela HUDREA, inspector scolar pentru monitorizarea programelor de la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.

O sectiune speciala in cadrul conferintei a constat in lansarea setului de 4 carti cu experimente stiintifice pe temele: Pamant, Aer, Apa si Foc create in cadrul proiectului Erasmus+ KA2 "Small Scientists Across Europe" si a 2 carti adresate cadrelor didactice interesate de valorificarea deplina a jocului in activitatile didactice desfasurate in mediul educational institutional si neinstitutional: Pedagogia jocului si a activitatilor ludice (Horatiu Catalano, Ion Albulescu) si Didactica jocurilor (Horatiu Catalano, Ion Albulescu), ambele publicate de Editura Didactica si Pedagogica. Conferinta s-a incheiat cu vizitarea expozitiei de lucrari plastice "Micii oameni de stiinta" realizate de prescolari si scolari indrumati de cadrele didactice participante la conferinta.

Speram ca timpul petrecut pe taramurile romanesti sa ramana mereu alaturi de partenerii nostri ca amintiri placute alaturi de prieteni dragi.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene in domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului.

Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

 

Coordonator proiect prof. inv. prescolar Ionela LAZEA

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita

 

0 comentarii2940 vizualizări26 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0