Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 04 Iunie 2020 - 9240 vizitatori azi
Ziua Mondiala a Apei. Pe cine si ce lasam in urma noastra?

Tema pentru Ziua Mondiala a Apei din acest an este intitulata "Nu lasam pe nimeni in urma", o adaptare a angajamentului "Agendei pentru dezvoltare durabila 2030". Obiectivul nr. 6 privind dezvoltarea durabila se refera la asigurarea disponibilitatii si gestionarii durabilea apei si sanitatiei pentru toti, pana in 2030. In 2010, ONU a recunoscut "dreptul la apa potabila si salubritate in conditii de siguranta si curatenie ca pe un drept uman care este esential pentru exercitarea deplina a vietii si a tuturor drepturilor omului". Dreptul la apa al omului permite tuturor, fara discriminare, apa suficienta, sigura, acceptabila si accesibila pentru uz personal si casnic.

Stim ca miliarde de oameni traiesc, in continuare, fara servicii de apa potabila gestionate in conditii de siguranta - gospodariile, scolile, locurile de munca, fermele si fabricile care se lupta sa supravietuiasca si sa prospere. Grupurile marginalizate - femeile, copiii, refugiatii, popoarele indigene, persoanele cu dizabilitati si multe alte persoane - sunt adesea uitate si, uneori, se confrunta cu discriminare cand incearca sa acceseze si sa gestioneze apa sigura de care au nevoie. Cateva fapte ingrijoratoare, la nivel global: 2,1 miliarde de oameni traiesc fara apa sigura la domiciliu; una din patru scoli primare nu au serviciu de alimentare cu apa potabila, elevii folosindu-se de surse neprotejate; mai mult de 700 de copii sub varsta de cinci ani mor in fiecare zi din cauza diareei provocate de apa nesigura si de igiena slaba; 80% din persoanele care utilizezeaza surse de apa nesigure si neprotejate locuiesc in zonele rurale; femeile si fetele sunt responsabile pentru colectarea apei in afara spatiului de resedinta,in opt din zece gospodarii; peste 800 de femei mor in fiecare zi de complicatii in timpul sarcinii si nasterii: pentru 68,5 milioane de persoane care au fost fortate sa-si paraseasca casele, accesul la servicii de apa sigure este foarte problematic; aproximativ 159 de milioane de oameni colecteaza apa de baut din apele de suprafata, cum ar fi iazurile si cursurile de apa; aproximativ 4 miliarde de oameni - aproape doua treimi din populatia lumii - se confrunta cu un deficit de apa severa in cel putin o luna a anului; 700 de milioane de oameni din intreaga lume ar putea fi stramutate de lipsa intensa a apei, pana in 2030.

Pentru a marca Ziua Mondiala a Apei in 2019, elevii Grupului Eco de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr.1 Bistrita, membri in Patrula de Reciclare au participat la traditionala actiune de igienizare a unei portiuni a malului Raului Bistrita. Copiii au pornit veseli la drum, gata sa "rastoarne muntii", sa arate lumii un mal curat, numai bun pentruplimbat si admirat.  Si-au pus manusile, au format echipe de cate patru, la un sac mare. (Multumim, pe aceastacale, reprezentantului Primariei Bistrita, doamnei Zorica Morar pentru sustinere si pentru materialele de curatenie). Pe masurace copiiiinaintau si sacii se umpleau, fetele micilor voluntari isi pierdeau din stralucire. Cel mai mult s-au intristat cand au vazut ratele salbatice care inotau printre gunoaie. Au stans tot felul de deseuri de pe mal si de la liziera padurii Codrisor: pet-uri, cartoane, haine, inclusiv parti ale unor aparate electrice. Le-am spus copiilor ca urmeaza sa vina, dupa noi, multi alti voluntari. Bistriteni care nu asteapta anul 2030 ca sa se bucure de o apa "sigura", de un rau curat; oameni mari care lasa in urma lor cetateni responsabili, educati dupa propriul exemplu.

Pe drumulsprescoala, miciiagenti din Patrula de Reciclare au distribuittrecatorilor pliante cu informatii despre cum ne putem debarasa simplu, gratuit si legal de toate deseurile electrice, electronice si electrocasnice, de exemplu, sunand la TelVerde 0800400800, serviciu gratuit de colectare la domiciliu/la sediusaucompletand online formularul de reciclare de pe pagina www.patruladereciclare.ro.

 

Profesor Teodora Popescu

 

0 comentarii2702 vizualizări22 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0