Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Martisoare unicat, de purtat si de... plantat.

Ce-ati facut cu martisoarele de anul trecut, de acum cinci sau zece ani? Le-ati aruncat? Stau prafuite intr-un sertar? In aceasta primavara, ne-am gandit sa va oferim altceva: martisoare realizate din hartie confectionata chiar de noi, la Atelierul Eco-Art. Si nu din orice fel de hartie, ci din una speciala, care infloreste!

Iata cum am "fabricat" hartia "magica": resturile de hartie rezultate in urma diverselor activitati desfasurate la atelierul nostru le-am transformat intr-o pasta in care am adaugat un amestec de seminte de flori colorate si parfumate care atrag albinele, fluturii, pasarile: seminte de "Lavanda", "Nu-ma-uita", "Regina noptii, "Azaleea de gradina", "Limba marii", "Albastreaua", "Craita", "Galbenelele", "Alisum", "Coreopsis", "Iberis", etc.). Tehnologia realizarii "hartiei din hartie" nu a fost foarte complicata, dar a necesitat timp, putina indemanare si multa daruire: colectarea selectiva a hartiei, maruntirea, formarea pastei si introducerea semintelor, strecurarea si intinderea pastei sub forma de coli, uscarea si presarea lor. De aici, a intervenit creativitatea, posibilitatile de utilizare a hartiei realizata manual fiind, practic, nelimitate.Textura materialului, grosimea, marginile neregulate, amestecul de seminte, dimensiunile si combinarea formelor si culorilor au dus la realizarea unor martisoare unice, deosebite si utile. In plus, am invatat cum sa economisim energie, cum sa protejam padurea si sa reducem poluarea mediului.Am creat martisoare cu fluturi si flori pe diferite materiale-suport (unele chiar pe hartia plantabila); trifoi si gargarite, inimioare sau martisoare special dedicate Patrulei de Reciclare-RoRec. Am plantat cateva martisoare, le-am udat si le-am vazut cum au incoltit.

Martisoarele pe care noi, copiii din Patrula de Reciclare de la CSEI Nr.1 Bistrita, le-am creat la Atelierul Eco-Art, le vom darui, in primul rand, suporterilor, colaboratorilor, prietenilor Patrulei de Reciclare, oamenilor deosebiti care ne sprijina in misiunea ecologica pe care ne-am asumat-o. Apoi, vom prezenta produsele noastre la cea de-a III-a editie a Targului "mARTisoare la Biblioteca" (joi, 28 februarie 2019, ora 13), eveniment organizat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" si Inspectoratul Scolar Judetean BN; de asemenea, vpr fi expuse la targul de Martisor "Traditie si simbol", a IV-a editie, targ organizat de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, in perioada 27 februarie - 1 martie 2019.

Oferta noastra speciala, la inceput de primavara: pentru doua baterii uzate va oferim un martisor unicat, 100% ecologic, bio-degradabil, creat cu multa pasiune si iubire de natura. Este felul nostru de a va aduce mai aproape de noi, de a va convinge ca putem schimba lumea in bine, acum, la vreme de primenire si curatenie. Puteti face acest lucru devenind suporterii nostri si ai naturii, debarasandu-va gratuit si legal de toate deseurile electrice, electronice si electrocasnice, sunand la TelVerde 0800400800, serviciu gratuit de colectare la domiciliu/sediu. Puteti, de asemenea, sa completati onlineformularul de reciclare, accesand pagina www.patruladereciclare.ro sau, daca doriti, va asteptam sa aduceti bateriile, becurile si alte deseuri electrice si electrocasnice mici chiar la punctul de colectare din scoala noastra de pe strada Alba Iulia Nr. 20 bis.

V-am pregatit martisoare pline de viata - sa le daruiti, sa le purtati, sa le plantati, sa va bucurati de de noul anotimp care ne prinde, timid, de mana si ne ureaza, impreuna cu George Cosbuc, sa purtam "soarele pe chip…cu veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet" .

 

 

Profesor Teodora Popescu.

0 comentarii3843 vizualizări27 februarie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0