Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
VASILE FABIAN BOB - 185

Cu respectarea restrictiilor in vigoare impuse de blestemul ce s-a abatut asupra noastra mai bine de un an, sa facem o calatorie pe binecunoscuta Vale a Bargaului, printre oamenii de aleasa cultura ce i-a dat natiunii romane. Sa poposim la Rusu Bargaului, in fata scolii si sa ne reamintim de poetul si dascalul VASILE FABIAN BOB, un profesor si un poet roman pe care se cuvine sa-l comemoram, pe data de 7 aprilie, la cei 185 ani de la moarte. Poposim in fata scolii care-i poarta numele, ca un omagiu adus acestui fiu de granicer pornit de timpuriu pe calea scrisului, prin forta cuvantului cu diversele lui semnificatii. Mereu era in cautarea Sinelui, printre ipostazele paradigmatice ale lumii, convins de predestinarea divina, ramanand in calea lui: Frumosul, Binele si Adevarul, spatiul acestei lumi nou create, un Paradis Terestru, situat in propria-i constiinta, imprimata la scoala din Nasaud, Blaj si Cluj, unde a studiat si dreptul.

              Fiul unui caporal din Districtul Graniceresc Nasaud si varul episcopului Ioan Bob de la Blaj, a ajuns profesor la Academia Mihaileana din Iasi, alcatuind aici, manuale de geografie si matematica pentru scolile elementare si o gramatica romano-latina, scriind si versuri cu caracter patriotic si satiric (Moldova la anul 1821, Moldova in anul 1829, Glasul viitorului si Supliment la Geografie, ultima cu ecou din preromantismul lui Th. Gray, tiparite postum in revista "Foaie pentru minte, inima si literatura" si in "Lepturariul lui Aron Pumnul".

In timpul miscarii revolutionare din 1821, a trecut la prietenii lui, la romanii din Chisinau, de unde, dupa putin timp, a revenit la chemarea lui Gheorghe Asachi, ca profesor la Seminarul de la Socola. Intre anii 1828 si 1836, fiul de granicer nasaudean a functionat ca profesor de geografie si latina la Gimnaziul Vasilian de la Trei Ierarhi. Manuscrisele sale fiind folosite de urmasi si dupa trecerea sa, dovada fiind buna documentare si pregatirea pedagogica si metodele stimulative in predare.

Copilul din Rusu Bargaului, cu ramificatii la Maieru, Nasaud, Blaj, Cluj, a fost primul poet cu origine bargauana, care a ajuns prin valoarea sa cartrurareasca asistentul lui Gheorghe Asachi si profesor la Academia Domneasca din Curtea Mitropoliei de la Iasi, un bargauan cu o larga viziune umanitara si o atitudine constienta de dragoste si pretuire a vietii, model pentru cei de azi in formare unor spirite marete si dorinta de daruire pentru semeni din preaplinul vietii sale.

 

  Ioan Mititean

 

 

0 comentarii3038 vizualizări05 aprilie 2021




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0