Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 23 Ianuarie 2021 - 7990 vizitatori azi
Valea Ilvelor- depozitara a unui tezaur inestimabil de cultura populara romaneasca.

Cultura populara romaneasca s-a format odata cu poporul roman , inspatiul carpato-danubiano-pontic, prin imbinarea traditiilorpreistorice cu cele dacice, romane si bizantine. In cele sase comunede pe Valea Ilvelor, judetul Bistrita-Nasaud (Ilva Mare, Poiana Ilvei,Magura Ilvei, Lunca Ilvei, Ilva Mica si Lesu Ilvei) s-au pastrataceste valori de nepretuit ale identitatii noastre nationale. Dealtfel satul romanesc traditional a fost depozitarul obiceiurilor,traditiilor, a culturii populare, in general.
            Un rol important in pastrarea colindelor, cantecelor,obiceiurilor, traditiilor, a costumelor populare de pe Valea Ilvei l-aavut  "Festivalul ilvean de colinde si obiceiuri de iarna", ajuns in2020 la a 25-a editie. Festivalul ilvean se datoreaza ASTREI nasaudeneconduse de profesorii Ioan Seni (presedinte, Despartamantul ASTRANasaud) si Pavel Berengea (presedinte, ASTRA Ilveana) impreuna cuastristii : Ioan si Lucretia Mititean, Floarea Ples, Mircea Darosi,Ioana Lapusneanu, Romulus Berceni, Leon Catarig s.a.  Aceasta frumoasainitiativa a fost sustinuta de primarii si directorii de scoli dincele sase comune ilvene, de cadre didactice, preoti, instructori deformatii
            Trebuie sa remarcam contributia scriitorului Ioan Mititean, care a consemnat in valorosul volum " Valea Ilvelor - izvor despiritualitate romaneasca", aparut in 2017, viata ilvenilor,frumusetea cantecelor, obiceiurilor si traditiilor, a costumelorpopulare inegalabile. Aceasta carte a fost scoasa la Editura NapocaStar, unde este director tot un ilvean: Dinu Virgil Ureche din PoianaIlvei, editor, poet, publicist, dramaturg.
            La cea de-a 25-a editie a festivalului ilvean, scriitorulIoan Mititean a lansat un nou volum : "De Craciun pe Valea Ilvelor",volum in care sunt cinstiti toti cei care au organizat si auparticipat la cele 25 de editii ale "Festivalului ilvean de colinde siobiceiuri de iarna". Cartea este un omagiu pentru artistii populari,pentru primarii, directorii de scoli si cadrele didactice de pe ValeaIlvei, pentru instructorii de formatii, parintii, copiii, bunicii sistrabunicii care au imbracat portul popular autentic, pastrat dingeneratie in generatie, care asigura transmiterea repertoriului decolinde , celelalte obiceiuri si traditii.
            O mentiune speciala se cuvine primarului din Magura Ilvei,domnul Valer Avram, care este un excelent edil, dar si un sustinatoral activitatilor social-culturale. Despre cele doua volume dedicateilvenilor de scriitorul Ioan Mititea, primarul Valer Avram spunea :"Primul a aparut in anul 2017 , intitulat " Valea Ilvelor- izvor despiritualitate romaneasca" - o temelie nebiruita a locuitorilor deaici, uniti prin credinta si cultura, ... . Al doilea volum, "DeCraciun pe Valea Ilvelor", este scris intr-un stil antrenant sivibrant, de un om ce slujeste de o viata cultura in favoarea bineluisi frumosului ".
            Festivalul ilvean s-a desfasurat alternativ in fiecare dincele sase comune, iar pe scene au fost prezentate colinde , obiceiuride iarna (Capra, Irozii, obiceiul Belciugarii s.a.). Mi-a placutfoarte mult si "Plugusorul din Ilva Mare".
            Obiceiul Belciugarilor , de origine greco-romana, este unspectacol de Craciun pe Valea Ilvelor. Belciugarii sunt asteptati cuplacere in fiecare gospodarie , intrucat ei aduc in respectivagospodarie un an mai bogat. Colindul Belciugarilor incepe in ajunulCraciunului cu un grup de tineri costumati in turca (capra) si ursi,condusi de o catana (militar). In fata acestor feciori, o ceata defete, imbracate in frumoase costume populare le anunta venirea si iiasteapta la fiecare casa unde intra sa colinde.
            Colindatorii din Ilva Mare, grupurile " Cununita" si "Belciugarii " s-au afirmat si cu alte ocazii. Au participat laFestivalul de Antropologie de la Milano (2007), unde au castigatMarele Premiu, la Revelionul Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana,(la Clubul Diplomatilor din Bucuresti), la Festivalul " Florile dalbe"(la Muzeul Satului din Bucuresti) si la Festivalul " La portiledorului " din Bistrita.
            Folclorul muzical de pe Valea Ilvelor este apreciatunanim. La Lesu Ilvei s-a constituit o formatie de triscasi, formatiela care s-au adaugat si alte instrumente populare: fluiere, tulnice,buhai, steaguri cu clopotei, solz de mesteacan s.a. (Trisca este uninstrument muzical de suflat din lemn, alcatuit dintr-un tub subtirede lemn, prevazut cu gauri).
            Tot la Lesu Ilvei s-a infiintat si un cor, in 1913,dirijat de taranul plugar Craciun Baloi.
Suferintele locuitorilor de pe Valea Ilvei sub stapanire strainarezulta si din balada " Imparate, ardeti-ar scaunul la spate si caselejumatate!". Folclorul muzical din Lesu Ilvei a atras atentiamuzicologilor de la Conservatorul de Muzica din Cluj , Tudor Jarda,Sigismund Toduta si Dorin Pop, care, in 1952 au venit la fata loculuipentru a studia folclorul muzical local. Tudor Jarda a format si uncor la Lesu Ilvei.
            Pe Valea Ilvelor au ajuns si cei doi ilustri reprezentantiai romanilor nasaudeni: Liviu Rebreanu si George Cosbuc. LiviuRebreanu a fost functionar la Primaria din Ilva Mare, perioada in carea fost nasul unor tineri casatoriti de aici si a apreciat obiceiurile,traditiile si portul popular ilvean.
            George Cosbuc venea des la matusa sa din Feldru, dar isivizita si rudele din Lesu Ilvei. Numele Cosbuc se intalneste si astazila Lesu Ilvei. Profesorul Anton Cosbuc a scris un studiu intitulat"Obarsia satului Lesu ", de unde deducem ca despre Lesu se vorbeste dela inceputul secolului al XVII-lea, din 1603, in catastifele de dareale orasului Bistrita.
            Valea Ilvelor a dat si un celebru lingvist roman, SeverPop, nascut la 27 iulie 1901 la Poiana Ilvei si decedat la 17februarie 1961 la Louvain, in Belgia. In 2012 a fost declarat membrupost-mortem al Academiei Romane.
            De pe Valea Ilvelor cunosc personal, de la intalnirleastriste pe doamna Sabina Galan din Ilva Mare si pe rapsodul popularGuzu Grigore Silviu din Poiana Ilvei, dar sunt un mare admirator alfrumoaselor obiceiuri si traditii de pe Valea Ilvelor. Tot din acestspatiu este originara sotia primarului municipiului Dej, ing. MorarCostan .
            Peisajul de pe Valea Ilvelor este incantator. De la cheilecare traverseaza rocile vulcanice de pe Valea Ilvei, la punctele depornire de la Lunca Ilvei spre lacurile Lala Mare si Lala Mica sau larezervatia naturala "Crovul de la Larion", rezervatie de tip botanic,unde putem vedea un relict glaciar, o planta insectofoga, numita rouacerului ( Drosera rotundifolia) .
            La lacurile Lala Mare si Lala Mica am fost de mai multeori, in perioada 1984-1989, cand am fost directorul Scolii OcnaDejului si participam la expeditiile pionieresti din Muntii Rodnei.
Portul popular, arhitectura populara, decoratiile in lemn ale portilorsi locuintelor, Centrul Etnografic de la Magura Ilvei , sunt multapreciate nu numai de specialistii etnografi, dar si de turisti.
            Fiind un admirator al Vaii Ilvelor m-am bucurat cand amprimit din partea scriitorului nasaudean , Ioan Mititean carteaaparuta recent , " De Craciun pe Valea Ilvelor" . Ii multumesc multpentru carte si pentru dedicatie : " 27 decembrie 2020
O carte scrisa din inima spre a pastra traditiile strabune, oferitaprofesorului scriitor Gheorghe Giurgiu din Dej, omul pe ccare-lpretuiesc datorita sarguintei, rabdarii , optimismului si viziunii deperspectiva asupra culturii ..
Cu respect,
Ioan Mititean".
            Incheiem cu un pasaj din " Plugusorul de la Ilva Mare":
"Azi, in zi de sarbatoare
Au venit la Ilva Mare
Iubitorii de folclor
De pe Valea  Ilvelor.
De la izvor la varsare
Ilva nu-i o apa mare
Dar aduna din strabuni
Oameni harnici, oameni buni.
In total sase comune
Ce au obiceiuri bune
A treia zi de Craciun
Cand Stefan ii numai fum
Toate sase se aduna
Pe rand,  in cate-o comuna.
Si prezinta fiecare
De la mic pana la mare
Comori din lada de zestre
Cu voci calde si maiestre.
Obiceiuri si traditii
In cat mai multe editii
Intr-un frumos festival
Ce se tine anual.
Ia mai indemnati flacai
Si sunati din zurgalai
Sa se-auda-n tot Ardealul
Ca incepe festivalul
Festivalul de folclor
De pe Valea Ilvelor
Hai, hai, hai!" (Elevii de la Scoala Gimnaziala Ilva Mare, invatator,Nicolaie Fantana Pralea ).


Prof. Gheorghe Giurgiu, Dej, judetul Cluj

0 comentarii532 vizualizări09 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0