Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Mircea Darosi in revista de sub Tampa.

De ani buni, scriitorul monoran George Echim, conduce cu daruire, ca redactor sef, revista de sub Tampa "CLAVIATURI", o revista trimestriala de poezie (precum eseuri, recenzii, cronici literare), ajunsa la nr.26, ca un simbol de unitate a scriitorilor brasoveni si nu numai, de pretuire si egalitate, care nu inseamna altceva decat respect reciproc si schimb de idei , deoarece singuri nu putem fi destul de puternici si de inteligenti.

       Revista acorda spatiu tuturor celor  care doresc sa intre in relatii cu cititorii,  carora le pune inima in miscare de  unii creatori de frumos, oameni plini de dar, adevar si intelepciune cum este de fapt scriitorul vararean MIRCEA DAROSI, ce si-a construit in acest camp literar  patru casute literare -doua poezii- "Lui Eminescu" si "Legamant", un eseu - "Eminescu in amintirile contemporanilor sai" si o cronica literara a cartii "Intrupare", autor George Echim.

 

       Scriitorul de pe Valea Somesului aduce onoruri marelui Eminescu pasind pe urmele lui 

pe un fir de floare albastra, 

Sa cutreieri paduri de argint

Si sa treci

Pe langa plopii fara sot,

Sa poposesti

Sub Teiul de la Copou

Si sa ne mai spui

Din cand in cand

Cate o poveste de dragoste

Din Luceafarul de seara

Te rugam

Sa ne trimiti

Lumina poeziei.


         In eseul din revista, Mircea Darosi il prezinta pe Eminescu prin gandurile contemporanilor sai. Astfel Vlahuta il  aseamana pe Eminescu cu un zeu tanar, frumos si bland, cu parul negru, ondulat, de sub care se dezvelea o frunte mare cu ochi dusi, osteniti de ganduri.

       Aceeasi privire il incanta si pe Nicolae Petrascu, care ne spune ca "ochii poetului erau umbriti si adanci, pe care arareori ti-i dat sa-i privesti, caci vorbea cu ei mai mult plecati in jos, in clipa in care trecea pe dinainte, surprindeai in ei  palpaitul unei lumini incandescente, ca un scaparat al focului tainic ce-i ardea sufletul."  

       Anghel Dumitrescu il numeste "poetul cu cap de Apollo." Aceasta afirmatie este confirmata si de fotografia din anii tineretii, executata in 1869. Privirea ochilor lui Eminescu era melancolica, dupa cum melancolie ii era si zambetul. Il am si acum inaintea ochilor, isi aminteste Nicolae Gane. Ce frunte incarcata de ganduri! Ce privire mareata si visatoare, izvorata din cea mai nobila inima omeneasca! Ai fi zis ca plutea intr-o atmosfera suprapamanteasca.

       Era o adevarata sarbatoare cand citea Eminescu din scrierile sale spunea Ioan Slavici, iar Teodor Stefaneli spunea ca Eminescu avea un ton deosebit, un ton dulce, molatec, ce ti se lipea de inima.

       A ramas celebra prietenia cu Ion Creanga, cu Ioan Slavici, dar mai ales cu ardelenii Ion Neamtu, Ion Ciocan si nu in ultimul rand cu cea care a fost pentru el iubirea eterna, nasaudeanca Veronica Micle.

        Despre cartea lui George Echim "Intrupare", Mircea Darosi spune ca e un complex de mesaje sincere si originale, care dau valoare creatiei sale literare.

       Casute literare si-au construit pe acest camp rodnic de sub Tampa si alti scriitori din judetul nostru cum sunt-Menut Maximinian si Iulian Patca, scriitori ce zidesc si intrupeaza  cuvintele si dau glas simtamintelor si modului lor de gandire.

       Felicit pe cei ce construiesc pe campul intins de la poalele Tampei.

 

  Ioan Mititean

0 comentarii2849 vizualizări16 august 2019




rss 2.0
rss 2.0