Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 20 Noiembrie 2019 - 4604 vizitatori azi
Despre natura si lectura. Cu Bibliobuzul Bibliotecii Judetene la Parcul Dendrologic din Arcalia.

Invitatia de a merge joi, 13 iunie 2019, cu bibliobuzul la elevii de la Scoala Primara Arcalia, comuna Sieu-Magherus, a venit de la pr. prof. Ovidiu Toma, iar de la acceptarea invitatiei si pana la fixarea intalnirii in Parcul Dendrologic Arcalia nu a mai fost decat un pas. Sa vorbim acolo, in mijlocul naturii, tocmai despre frumusetea si fragilitatea naturii si sa oferim carti copiilor, pentru lectura in cursul vacantei de vara. Iar, pentru a intregi oferta, echipa bibliobuzului a primit sprijin de la Administratia Parcului National Muntii Rodnei si de la Directia Silvica Bistrita-Nasaud, constand in material documentar - carti si albume, cu informatii si fotografii despre Parcul National Muntii Rodnei, cea mai importanta rezervatie naturala din Judetul Bistrita-Nasaud, al doilea parc national din tara ca suprafata.

In prag de vacanta si cu premiile de sfarsit de an in mana, copiii din Arcalia au intrat cu mult entuziasm in joc! Desi au mai vizitat Parcul Dendrologic, ei au urmarit acum cu interes informatiile despre istoria si semnificatia rezervatiei din satul lor, primite de lad-na Elisabeta Mihut, reprezentanta UBB Cluj-Napoca, administratorul acesteia. "Arhitectura de acum a Castelului Bethlen, in jurul caruia se intinde parcul dendrologic, este in stil mauro-bizantin. Noi, putem sa ne mandrim ca in Arcalia se pastreaza in conditii foarte bune castelul si gradina din jurul sau. Sa veniti cat mai des aici!", le-a spus Elisabeta Mihut copiilor si parintilor lor, prezenti la intalnire.

Preotul prof. Ovidiu Toma a vorbit despre importanta lecturii, ca si despre demersul comunitatii locale de a amenaja la Arcalia o biblioteca scolara. "Este foarte important pentru noi toti ca pruncii acestia sa fie expusi la fel si fel de situatii folositoare pentru ei, pentru a evolua frumos, pentru a se dezvolta armonios. Am invitat bibliobuzul la Arcalia pentru a da posibilitatea copiilor de a imprumuta o carte, pentru a o rasfoi si citi pe perioada vacantei, o carte neimpusa, o carte pe care sa si-o aleaga ei. De asemenea, asociat proiectului de sustinere a lecturii, cautam prin prezenta reprezentantilor Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" sa inoculam in sufletele copiilor constiinta faptului ca ceea ce au aici, trebuie pastrat si transmis mai departe", a sustinut pr. prof. Ovidiu Toma.

Florin Sasarman le-a vorbit elevilor si parintilor lor despre Parcul National Muntii Rodnei, despre frumusetile naturale aflate in arealul acestuia si i-a indemnat sa-l viziteze. Prezentarea a avut succes, fiindca toate cartile si albumele despre PNMR aflate in bibliobuz au fost imprumutate de copii, pentru a fi rasfoite si citite pe parcursul vacantei. Ei au imprumutat si carti - povesti si povestiri, nuvele, romane etc.-indrumati atent si cu dragoste de bibliotecarele Isabela Andronesi si Gabriela Molnar. "Copiii acestia vor citi negresit cartile imprumutate, pentru ca au manifestat foarte mult interes in fata rafturilor din bibliobuz", au conchis ele.

"Noi ne bucuram foarte mult ca am fost inclusi in traseul bibliobuzului, pentru ca este foarte important ca elevii nostri sa citeasca si sa intre in contact cu natura. Pentru ca traim intr-o era in care tehnologia conduce totul si, in mare masura, ei sunt atrasi in acea directie" ne-a marturisit Andreea Sanmartinean, cadru didactic la Scoala Primara Arcalia.

Bibliotecarii si bibliobuzul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud vor reveni la copiii din Arcalia la toamna, odata cu inceperea viitorului an scolar. Pana atunci, vacanta frumoasa tuturor elevilor si profesorilor lor din Bistrita-Nasaud!

Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud multumeste administratiilor Parcului National Muntii Rodnei si Directiei Silvice Bistrita-Nasaud pentru sprijinul oferit fondului de carte al Bibliobuzului, cu carti si albume despre PNMR!

                                                           www.bjbn.ro

0 comentarii1554 vizualizări13 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0