Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 20 Noiembrie 2019 - 4570 vizitatori azi
The Night Watch - "Rondului de Noapte".

The Night Watch- "Rondului de Noapte".  Initiatori: Ioan Sbarciu, Olimpia Bera, Curator: Olimpia Bera, Amfitrioni: Alexandru George Gavrilas, Marcel Lupse, Prezinta: Aurel Codoban, Ion Muresan.

Expun artistii: 
Ioan Sbarciu, Andor K?mives, Kudor Duka István, Bencze BRO, Georgeta-Olimpia Bera, Cristian Lapusan, Veres Szabolcs, Dan Maciuca, Alexandra Muresan, Stefan Badulescu, Ioana Maria Sisea, Mihai Gules, Gagyi Botond, Ovidiu Leuce, Alina Lelijak, Flavia Lugigan, Silvia Mateescu, Emma Pavaloaia, Andreea Zimbru, Gáspár Szilárd, Ioana Iacob, Ada Muntean, Cristian Avram, Marius Fodor, Tincuta Marin, Vlad Paraschiv, Andacs Robert, Leonardo Silaghi

Vernisaj: joi, 30 mai 2019, ora 17.30 in sectia de Arta Contemporana a  Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud

Expozitia este deschisa in perioada 30 mai - 30 iunie 2019

Anul 2019, in care Rijkmuseum marcheaza momentul trecerii celor 350 de ani de la moartea lui Rembrandt, este animat de numeroase evenimente interactive, printre care si invitatia lansata publicului de a urmari, in timp real, procesul de restaurare la care va fi supus "Rondul de Noapte". Este o invitatie adresata publicului care, in mod simbolic, devine un observator responsabil in decursul intregului proces. Oricine isi poate revendica astfel dreptul de a lua parte la prezervarea unei capodopere artistice, care ii apartine acum intru totul.

Marcand relevanta acestui an aniversar, supunem atentiei publicului proiectul "Rondul de Noapte" ("The Night Watch"). Parafrazarea titlului lucrarii lui Rembrandt urmareste ideea de "a pune sub veghe" linistea noptii si starea de fapt a lucrurilor. Prin aceasta, este pus in lumina statutul in sine al artistului, pus, de aceasta data, in postura de a se evidentia in persoana celui care, privind de sus, vegheaza asupra ordinii lumii: singur cu sine, explorand tenebrele noptilor, cazand adeseori in momentul sau de introspectie, gasindu-si inspiratia sau regasindu-se in sensul creatiei sale, evaluand in fiecare clipa raporturile artei cu realitatea vie, cu societatea actuala.

Asemeni "Rondului de Noapte", opera de arta transcende evenimentul istoric, devenind o punte intre generatii, intre trecut, prezent si viitor. Arta este lipsita de granitele lineare - drept dovada faptul ca hotarele ei fluide traverseaza evenimentele care determina, din punct de vedere istoric, aparitia tabloului.

Cele mai recente miscari artistice sunt reprezentate de creatori ai noului val, fiind "vegheate" de exponenti ai generatiilor anterioare, la randul lor prezenti pe aceeasi scena. Tematicile propuse sunt diverse si reprezinta parti integrate in proiecte de creatie personala. Cu toate acestea, ele converg intr-un punct comun, in care fenomenul reprezentat de Scoala de Pictura de la Cluj rezista in timp si este pe cale sa dezvolte noi directii in cercetarea artistica actuala, esenta limbajului pictural fiind completata de medii grafice, sculpturale, fotografice sau multimedia. Din aceasta perspectiva, proiectul capata aspectul unui portret de grup, asemeni scenei de gen din "Rondul de Noapte". Dintre temele prezente sunt de mentionat peisajul, portretul sau compozitia abstracta, de factura neoexpresionista, neoromantica, cu influentele simbolismului, ale realismului si suprarealismului, ale dadaismului sau ale realismului magic, o enumerare care nu se opreste aici ci, metaforic vorbind, dezvolta noi directii, ca niste "tentacule" de accesare a realitatilor palpabile sau simtite.

Actualul proiect "The Night Watch" isi propune sa treaca de la o realitate intima, materializata in opera de arta, la o constiinta colectiva, punand intr-un context inteligibil creatia si bagajul cultural al unor generatii. Expozitia ordoneaza afinitatile plastice care s-au remarcat in contextul Scolii de la Cluj si aduc in prim plan individualitati formate in timp pe acest "teren fertil". Olimpia Bera

 

Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

 

 

0 comentarii1463 vizualizări28 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0