Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
UN MAIEREAN INTR-UN AMALGAM.

La Editura TIPO MOLDOVA a aparut recent cartea maiereanului Macavei Al. Macavei , "Un fel de amalgam" din Colectia Opera Omnia, carte de publicistica si eseu contemporan, cu referiri la elita satului ce anima pulsul vietii cu fapte si portrete ce au intrat in memoria spirituala si afectiva a colectivitatii.

Paginile de inceput apar sub semnatura scriitorului Icu Craciun, un alt maierean cu suflet nobil, ce face din legenda realitate, un romancier plin de farmec si intelepciune, ca de fapt, toti maierenii cu radacini adanci in solul fertil al satului, ca dovada nu se tem de bataia vantului.

Cartea avocatului maierean are cinci capitole in care simtim iubirea de sat si sateni, de carturarii care, aici, la Maieru, si-au deschis aripile si au invatat cum sa zboare antrenati intr-o competitie de dascalul lor, Sever Ursa, omul ce s-a ridicat la inaltimea intelepciunii.

Capitolul "Maiereni de seama", incepand de la pagina 9, trateaza aspecte din viata si activitatea unor ilustri maiereni: Alexandru Avram, Emil Bosca-Malin, Ctitorul, adica Sever Ursa si istoricul Lazar Ureche, carturari cu un plus de bunatate si o larga diversitate in gandire, cugetand asupra bucuriei de a trai cinstit.

Incepand de la pagina 49, pasim pe drumul parcurs de revista maiereana "Cuibul visurilor", prima revista din mediul rural, ca un factor de radiere culturala, avand ca nas, pe cine altul decat pe Ctitorul, care a creat aceasta publicatie ca o emulatie si competitie intelectuala benefica, pentru toti cei care iubesc frumosul din societatea in care traim. In cele peste 100 de numere au aparut in jur 2000 de pagini semnate de aproape 300 de corespondenti  care  au ridicat calitatea revistei. Scriitorul Teodor Tanco apreciaza revista maiereana spunand: "Cuibul visurilor este o adevarata publicatie literara in care se gaseste poezie, proza, recenzii, critica literara, studii de istorie locala si lingvistica, aplicata graiului din zona". Revista nu este a redactorilor, nici a maierenilor care o citesc acum, ci a urmasilor nostri maiereni sau nemaiereni, spune autorul.

Paginile 95-114 sunt dedicate primului scriitor maierean Icu Craciun, prezentandu-i cateva din operele sale: "In cautarea Graalului", "Intoarcerea la clasici", "Izbavirea prin cultura", "Scrieri incomode", "Ganduri pentru prieteni", "In spatele calaretului", "Pesti si parasute", "Mitingul", "Povestiri cu personaje dubioase", "Impreuna" si altele ce vor urma si vor dainui in literatura. Icu Craciun ia o  mana, un picior, ochi impresionabil ai celor pe care ii intalneste in viata de zi cu zi, intocmai cum facuse si marturisise candva Rebreanu, le toarna intr-un creuzet propriu, alcatuind tipuri sau personaje autentice care imbogatesc spiritual atragand cat mai multi cititori.

Capitolele 4 si 5 respectiv: "Incercari literare" si "Sa ne cunoastem continentul nostru", apartin autorului, etalandu-si maiestria in slefuirea cuvintelor cu nevoia de comunicare si impartasire cu tainele secrete ale vietii.

 

    Ioan Mititean 

 

0 comentarii2793 vizualizări22 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0