Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiati ca... Joi 28 Martie 2024 - 14587
Ce nu prea (mai) stim despre mecanica fina a organismului.

1. Amprenta de pe limba
Nu scoate limba daca vrei sa-ti ascunzi identitatea. La fel ca si in cazul amprentelor digitale, toata lumea are si o amprenta linguala unica!

2. Naparlesti
Animalul de casa nu e singurul care are o problema de naparlire. Oamenii pierd aproximativ 600 000 particule de piele in fiecare ora. Astfel se aduna cam 750 g in fiecare an.

3. Cate oase ai?
Un adult are mai putine oase decat un bebelus. Ne incepem viata cu 350 oase, dar deoarece oasele fuzioneaza in timpul cresterii, sfarsim prin a avea doar 206 la varsta adulta.

4. Intestine lungi
Intestinul subtire este de aproximativ 4 ori mai mare decat inaltimea persoanei. Daca nu ar fi extrem de infasurat, lungimea sa de aproximativ 7 metri, nu ar incapea in cavitatea abdominala, si am face mizerie in jurul nostru…

5. Bacteriile
Acum chiar ca ti se va ridica parul pe spinare: fiecare centimetru patrat de piele apartinand corpului uman este populat cu 32 milioane bacterii, insa, din fericire, majoritatea sunt pasnice.

6. Sursa mirosului corporal
Sursa subsuorilor sau a picioarelor urat mirositoare este transpiratia. O pereche de picioare are 500 000 glande sudoripare, care produc peste 500 ml transpiratie zilnic.

7. Viteza stranutului
Aerul care iese in timpul stranutului poate avea pana la 2 km/h, iata deci un motiv bun pentru a-ti acoperi nasul si gura cand stranuti sau pentru a te feri cand te simti amenintata.

8. Distanta parcursa de sange
Sangele calatoreste mult prin corp. In fiecare zi, el strabate 96000 km prin vasele sangvine din corp, iar inima pompeaza zilnic 7600 kg sange prin aceste vase.

9. Cantitatea de saliva
S-ar putea sa nu vrei sa inoti in scuipat, insa daca l-ai pastra pe tot, ai putea! Intr-o viata, o persoana produce aproximativ 25000 litri de saliva, destul pentru a umple doua piscine!

10. Cat de tare sforai?
Pana la varsta de 60 ani, 60% dintre femei si 40% dintre barbati vor sforai. Nivelul de zgomot produs de sforait poate varia de la 60 pana la 80 decibeli, asta inseamna ca se aude ca si cum ai sparge un zid de beton cu bormasina. Zgomotele de peste 85 decibeli sunt considerate periculoase pentru urechea umana.

11. Culoarea parului si bogatia sa
Blondele se pot distra sau nu mai mult, dar cu siguranta au mai mult par. Culoarea parului depinde de densitatea sa, iar blondele (naturale) sunt in varful listei. In general, capul uman numara 100000 foliculi pilosi, fiecare dintre ei fiind capabil sa produca 20 fire de par pe durata de viata a unei persoane. Blondele au aproximativ 146 000 foliculi, brunetele 110 000 foliculi, fetele cu parul saten au chiar 100 000, iar roscatele sunt cele mai dezavantajate, cu numai 86 000 foliculi.

12. Cate mirosuri retii?
Nasul omului nu este la fel de sensibil ca cel al cainelui, insa isi poate aminti 50000 mirosuri diferite.

13. Cresterea unghiilor
Daca iti tai unghiile de la maini mai des ca pe cele de la picioare, e normal. Unghiile care sunt expuse si care sunt folosite cel mai des cresc mai repede. De asemenea, unghiile cresc mai repede la mana cu care scrii si la degetele mai lungi. In medie, unghiile cresc cu aproximativ 2.5 mm in fiecare luna.

14. Greutatea capului
Nu e de mirare ca bebelusii nu reusesc sa-si tina capul in primele luni de viata: capul uman reprezinta 1/4 din lungimea noastra totala la nastere, si numai 1/8 din aceasta la varsta adulta.

15. Nevoia de somn
Omul poate rezista fara somn destula vreme, insa 11 zile ii sunt fatale. Dupa 11 zile de nesomn, vei adormi… pe vecie!

16. De ce plangi de fericire?
Expertii nu stiu sigur de ce, insa au o pista. Se pare ca rasul si plansul sunt reactii fiziologice similare: ambele apar in situatii emotionale puternice, si nu se pot opri atunci cand vrem noi. Noi asociem plansul cu tristetea, insa lacrimile sunt declansate de o varietate de emotii. Se pare ca atat plansul, cat si rasul, pot usura un eveniment stresant, contracarand efectele cortizonului si adrenalinei. Asadar, poti sa te consideri norocoasa daca razi pana-ti dau lacrimile.

17. De ce iti dau lacrimile de la ceapa?
Atunci cand tai o ceapa, ii rupi celulele, eliberand enzime care produc un gaz, derivat de sulfoxid. Cand gazul ajunge la nivelul ochilor, el reactioneaza cu lacrimile si produce o cantitate mica de acid sulfuric, provocand durere. Creierul le semnaleaza apoi glandelor lacrimale sa produca mai multe lacrimi pentru a spala ochii de substanta toxica.

Cu cat tai mai multa ceapa, cu atat se va produce mai mult acid sulfuric si cu atat vei lacrima mai tare. Reactia chimica produsa la taierea cepei este de fapt un mecanism de aparare al plantei, care a evoluat astfel pentru a se apara de daunatori. Pentru a lacrima mai putin, tine ceapa la frigider inainte de a o taia: temperaturile scazute incetinesc eliberarea enzimelor.

18. De ce iti pocnesc articulatiile?
In interiorul capsulei formate de articulatii se afla un lubrifiant, numit lichid sinovial, care contine gaze dizolvate. Atunci cand intinzi articulatia, comprimi de fapt fluidul din interiorul ei, fortand gazele bogate in azot sa plece din lichidul sinovial. Eliberarea aerului din capsula articulatiei provoaca acel trosc pe care il auzi. Odata ce gazele sunt eliberate, articulatia devine mai flexibila.

Probabil ca ai observat ca articulatia nu mai pocneste o vreme, dupa ce ai auzit-o. Acest lucru se intampla deoarece gazele eliberate se resorb in lichidul sinovial in aproximativ 15-30 minute. Daca iti place sa-ti trosnesti articulatiile degetelor, trebuie sa stii ca acest lucru nu duce la artrita, dar poate duce la scaderea puterii in acea mana.

19. Ce provoaca pielea de gaina?
Pielea de gaina (numita si piloerectie) se formeaza atunci cand ti-e frig sau frica. Muschii de dimensiune mica de la baza fiecarui fir de par se contracta si dau acea aparenta de mini-dealuri pe piele. Acest fenomen era perfect justificat pe vremea stramosilor nostri cu blana (?!), care reuseau sa prinda un strat de aer intre peri, realizand astfel termoizolatia. In plus, zburlirea parului avea un efect de intimidare pentru dusmani, facand ca omul sa para mai mare si mai fioros (!). In ziua de azi pielea de gaina nu mai are niciun sens, iar daca vrei s-o eviti imbraca-te gros si evita filmele de groaza.

20. De ce ti se zbate ochiul?
Acest fenomen comun si enervant poarta numele de miokimie, si este probabil provocat de o anomalie a unui nerv. De asemenea, expertii cred ca si oboseala, stresul, alimentatia de proasta calitate, alergiile, alcoolul si cafeina cresc incidenta fenomenului. Din fericire, acesta este un fenomen benign, ce trece in general de la sine.

21. De ce ti-e frig mereu?
Temperatura corporala este reglata in creier, mai precis in hipotalamus, care ii semnaleaza corpului sa cedeze caldura pe vreme calda si sa capteze caldura (sa tremure pentru a provoca caldura in muschi) pe vreme rece. Fierul joaca un rol in acest proces, asa ca oamenii care sufera de anemie au adesea senzatia de frig.

Circulatia proasta (datorata hipertensiunii sau medicamentelor) pot lasa extremitatile fara caldura. De asemenea, hipotiroidia poate incetini metabolismul pana in punctul in care corpul nu mai genereaza suficienta caldura. Un studiu recent a sugerat chiar ca ar exista o predispozitie genetica in ceea ce priveste toleranta la frig. Ce poti face? Mananca alimente bogate in fier (maruntaie, fasole, vegetale verzi) si evita nicotina, care provoaca constrictia vaselor sangvine.

22. Toti copiii se nasc fara pistrui?
Copiii se nasc uneori cu semne, insa niciodata cu pistrui. Pielea produce pistruii facand exces de pigment, ca raspuns la expunerea solara. Pe masura ce ne expunem la soare, ADN-ul celular incepe sa se distruga, aparand pistruii. De aceea este bine sa ne dam cu crema cu factor de protectie inalt (30) si sa mergem la dermatolog daca observam ca ne umplem de pistrui.

23. Ce provoaca furnicaturile?
Numite si parestezii, furnicaturile si amortelile sunt provocate de fluxul sangvin redus catre un nerv presat. Daca stai prea mult intr-o pozitie ciudata sau chiar si cu picioarele incrucisate, poti apasa pe un nerv indeajuns de tare pentru a-i intrerupe comunicarea cu creierul, provocand adormirea picioarelor.

Parestezia se simte in general in extremitati (maini, picioare si glezne). Simpla modificare a pozitiei este de ajuns pentru a restabili comunicarea nervului cu creierul. Uneori, aceste furnicaturi pot fi insa semn al unor boli serioase, precum diabetul sau lupusul, caz in care ele nu dispar la modificarea pozitiei corporale.

24. Guma de mestecat si branza iti pastreaza dintii frumosi?
De fiecare data cand mananci, bacteriile din gura reactioneaza cu mancarea si formeaza un acid organic ce duce la aparitia cariilor. Saliva dilueaza insa acest acid si reuseste sa contracareze procesul. Guma de mestecat stimuleaza salivatia, deci este benefica.

In ceea ce priveste branza, grasimile acesteia pot actiona ca o bariera protectoare pentru dinti; ea contine de asemenea calciu si fosfati, care descurajeaza placa dentara si intaresc dintii. Ca sfaturi preventive impotriva formarii cariilor, tine minte: limiteaza gustarile intre mese, mesteca guma fara zahar dupa mese si termina-ti masa cu cateva bucatele de branza.

0 comentarii11249 vizualizări23 august 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0