Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Eclipsa de luna plina.

Vara adevarata s-a intins pentru inca doua saptamani, fiind suficient de cald sa ne bucuram si dupa apus de un eveniment astronomic rar si frumos in acelasi timp: Eclipsa de luna plina. Astfel, vineri seara, incepand cu ora 19:30 va invit sus pe Dealul Budacului, unde se tineau Serbarile Zapezii, sa ne bucuram impreuna de trecerea penumbrei Pamantului peste discul lunar.
Umbrirea incepe pe la ora 20, atinge maximul de 90% acoperire la 10 fara 5 minute dupa care descreste pana la ora 24. Fenomenul este spectaculos vizual pentru ca doar penumbra Pamantului umbreste luna, nu si discul planetei noastre. Asta va crea o impresie vizuala de separatie evidenta a luminozitatii lunii, cu o parte direct luminata si o parte mai putin luminata de razele Soarelui prin penumbra planetei noastre. Fenomenul este vizibil atat cu ochiul liber, cat mai ales cu telescoapele astronomice pe care le vom aduce cei pasionati.
Folosind lasere astronomice, binocluri si lunete vom afla lucruri noi despre astre si miscarea lor pe cer. Racoarea serii va fi tinuta in frau de haine groase si paturi, la care vor contribui si vinul fiert si ceaiul fierbinde de care ma voi ocupa eu.
Frumusetea evenimentului va fi intregita de o atmosfera de basm, prin ritualul bahic pus in opera de talentatele artiste de la Scenica. In timpuri imemoriale, incantatiile misterioaselor bacante faceau Luna sa isi recapete stralucirea dupa tenebroasele eclipse. Nu vor lipsi nici lampioanele arzand alene in zare, atat de apreciate la ultima intalnire astronomica, cea de acum o luna cu ocazia Perseidelor.

Pe vineri seara, ochi in stele!

 

Gavrila Urs‎

0 comentarii3647 vizualizări15 septembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0