Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Miercuri 28 Octombrie 2020 - 7886 vizitatori azi
Nasaudul cu farmecul si implinirile lui.

Luna octombrie 2019, luna de toamna frumoasa, plina de preocupari, impliniri si evenimente la nivel local, in toate domeniile vietii social-administrative, edilitar gospodaresti, etc. precum si in cele care tin de cultura si spiritualitatea romaneasca, segment asupra caruia s-a aplecat ca intotdeauna conducerea Despartamantului si a Cercului Astra Oras Nasaud, organizand unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului sub genericul "Armata romana in creatia marelui poet George Cosbuc".

          In reusita evenimentului s-a colaborat cu Primaria Orasului Nasaud, Consiliul Local al orasului Nasaud, Casa de Cultura "Liviu Rebreanu", Biblioteca oraseneasca "Veronica Micle" si cu presedintii Sectiunilor de Literatura si Istorie

din cadrul Despartamantului Astra.

          De ce acest eveniment cu acest titlu ?

          In ziua de 25 octombrie se sarbatoreste "Ziua Armatei", iar in perioada 26-27 octombrie 2019, in cadrul Festivalului de poezie, s-au desfasurat Colocviile "George Cosbuc", editia a XXXV-a la nivel de judet Bistrita-Nasaud, in organizarea jur. Alexandru Catcauan - directorul Casei de Cultura a Sindicatelor Bistrita, in colaborare cu toate forurile de conducere judetene, eveniment la care au participat zeci de scriitori din intreaga tara, care in itinerariul lor, nu au ocolit orasul Nasaud, astfel ca in ziua de 26 octombrie a.c. au vizitat cele doua Centre de cultura: Muzeul Graniceresc si Casa Memoriala "LiviuRebreanu", precum si sediul administrative al Asociatiunii pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - Astra, in care este gazduita Galeria academicienilor nasaudeni.

          Oaspetii au fost primiti cu drag de presedintele Despartamantului Astra, prof. Seni Ioan si presedinta cercului Astra oras Nasaud - Floarea Ples, cu un grup mai restrans de astristi. S-au purtat discutii, s-au schimbat idei legate de eveniment, de cultura si traditiile nasaudene, cu preocupari in dezvoltarea obiectivelor cultural-turistice, a zonelor de agrement si nu numai.

          La Biblioteca oraseneasca "Veronica Micle" din Nasaud, in data de 28 octombrie 2019, Cercul Astra oras Nasaud a organizat desfasurarea activitatii cultural istorice, literare si artistice, sub genericul specificat mai sus "Armata Romana in opera marelui poet George Cosbuc", avand urmatorul program:

  1. 1.    Sustinerea unor comunicari, avand ca tema: "Armata Romana, istorie - aspect militare la nivel de judet, realitatea actuala". A prezentat col. (r) Ioan Cordovan, astrist si scriitor, presedinte onorific al Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bistrita.

"Onoruri astriste nasaudene dedicate poetului George Cosbuc". A prezentat prof. Ioan Seni, discurs orientat spre viata lui George Cosbuc ca si academician si la stralucita lui opera literara  prin volumele:  "Cantece de vitejie" si "Povestea unei coroane de otel".

Un discurs exceptional a prezentat prof. Dorel Aurelian Somesan (un adevarat ghid) cu idei si informatii derulate prin fraze cursive, axate pe date biografice ale poetului George Cosbuc, viata la sat, de unde si inspiratia creatoare in opera lirica (poezie), fiind de neinlocuit.

          Concomitent, prof. Dorel Somesan a sustinut un recital poetic, aplaudat continuu de intreaga asistenta, urmat de un moment artistic - purpuriu de melodii - (muzica), sustinut de ec. Cornelia Horobet, pe versurile poetului George Cosbuc, alaturandu-se publicul prezent, atmosfera devenind extrem de placuta si emotionanta.

  1. 2.    Lansari de carte - debut in creatia literara, a fost surpriza evenimentului.

Trei astriste tinere, descoperite cu ocazia activitatilor Cercului Astra oras Nasaud, ca fiind talentate creatiei lirice, incurajate pe parcurs in a-si aseza gandurile frumoase in carti ce pot avea mare succes, au inteles si au scos de sub tipar, fiecare, cate un volum.

-        Luminita Rus Cincea - economist "Printre inimi" 2019, Editura Napoca Star Cluj-Napoca;

-        Daniela Bodiu - asistent farmacist "Eu si iubirea" 2019, Editura "George Cosbuc" Bistrita;

-        Dorina-Domnica Bugnari - croitoreasa "Ganduri in vis" 2019, Asociatia "Reflector" Cluj-Napoca;

Cartile au fost prezentate de scriitorii Mircea Darosi si economist Floarea Ples, presedinta Cercului Astra oras Nasaud, din a caror pledoarii s-a desprins faptul ca cele trei autoare au ceva in comun: iubirea, ce reprezinta nucleul poeziilor, traind cu ardoare acest sentiment; iubirea din copilarie, din tinerete, iubirea familiei, a naturii, a tot ceea ce le inconjura si mai ales iubirea de Dumnezeu, care le-a inzestrat cu talent, facandu-le viata frumoasa. Autoarele merita felicitate pentru stradanie si curaj, ele sunt convinse ca mai au de lucrat, pentru a da valoare si mai mare poeziilor, in asa fel incat in mesajele transmise sa se regaseasca pe deplin cititorul.

Asa de exemplu, in poezia Luminitei, se observa o poezie elevata-moderna, cu vers alb, foarte bine asezata: "In taina am legat ceva / Ceva …/ Si azi nu am putere sa desfac…/Dar totusi / Un fior, parca / Ma cuprinde / Am ingenunchiat/ In fata templului/ Etern al iubirii/ Si am plans …"(Amurg).

La Daniela, versuri apropiate de spiritualitatea crestina si eseuri care surprind, completeaza paginatia volumului adresandu-se cititorului: "Iti doresc sa gasesti cheia ce deschide lacatul inimii tale si sa-ti traiesti viata, cu bucurie, credinta, iubire si fericire" (din prefata).

La Dorina-Domnica, versuri Cosbuciene inspirate din viata satului, profund traite intr-o viata de om in mediul satesc (Telciu, Cosbuc), versuri care atesta originalitatea inspiratiei, simple, care te induioseaza: "Deschide omule bun / Poarta-n ziua de Craciun/ Poarta-n sufletul tau/ Si-l prime` pa Dumnezeu" (Ninge-n suflet).

Luminita: "Am plecat din casa / Copilariei mele …/In cautarea mea …/Copilarie…vino iar…/Ma pier si  ma adun/ Din tine / Copil am fost si mai sunt…/ Inca !" (Copilarie).

Daniela: "Te astept sa vii din nou copilarie/ Sa te traiesc prin ochi de copil / Stiind ca totce ma-nconjoara e iubire / Si orice vis, mi-a ducebucurii"(Copilaria). 

Dorina-Domnica:"Tineretea cand s-a dus/ Nici un cuvant nu mi-a spus /M-am trezit fara putere / Cu ganduri si doruri grele…"(Unde-ai fugit tinerete?).

Importantul eveniment a fost onorat de prezenta unui public numeros (sala arhiplina), printre care consilieri locali - Ioan Botan si Adela Sofrone, preotii Lucian Greabu si Leon Pop, colegi de munca si familiile autoarelor care si-au lansat cartile si multi astristi din Nasaud, Bistrita, Salva, Ilva-Mare, Lesu-Ilvei, Nepos, etc.

La incheierea evenimentului, au adus aprecieri si felicitari pentru reusita intregului program, prin care ziua s-a transformat in zi de sarbatoare: Ioan Botan, Floarea Ples, Ana Filip, Leon Pop, Ioan Lazar-jurnalist, cu multumiri Bibliotecii - Crina Ceuca si Doina Lonhard, care au asigurat conditiile pentru desfasurarea evenimentului.

Felicitari si succes pe mai departe, au fost adresate de intreaga asistenta celor trei autoare, care au primit buchete de flori, imbratisari si incurajari in a scrie in continuare, scrierile lor sunt frumoase si atragatoare.

Evenimentul s-a incheiat sub semnul prieteniei si a respectului, la o cafea, dulciuri si un pahar cu vin.

 

                Floarea Ples,

Presedinta Cerc Astra oras Nasaud  

 

0 comentarii5859 vizualizări20 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0