Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Miercuri 28 Octombrie 2020 - 7172 vizitatori azi
Congresul Profesorilor de Istorie si Limba Romana, la Iasi.

Se reunesc cadre didactice din Romania si din jurul granitelor tarii. Peste 120 de cadre didactice din Romania si comunitatile istorice romanesti din jurul granitelor se reunesc la Iasi pentru a discuta despre unitatea lingvistica si istoria comuna a romanilor de pretutindeni. Evenimentul care se va derula in perioada 31 august-1 septembrie sub genericul "Congresul Profesorilor de Istorie si Limba Romana" si in contextul Zilei Limbii Romane este organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, in colaborare cu Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Institutul Fratii Golescu pentru relatia cu romanii din afara granitelor .

Scopul evenimentului vizeaza abordarea problemelor cu care se confrunta comunitatile istorice romanesti: situatia limbii romane, regimul scolilor nationale, bisericile comunitatilor de romani, indiferent de jurisdictia canonica careia apartin, politica minoritatilor in statele gazda si, nu mai putin important, politicile lingvistice in unele dintre aceste state.

In cadrul evenimentului si-au anuntat deja participarea invitati speciali precum istoricul Ion Constantin, dr. Adina Berciu-Draghicescu, deputatul Constantin Codreanu, presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Parlamentul Romaniei, precum si alti specialisti cu expertiza in conservarea si protejarea identitatii romanesti din afara granitelor.

Organizatorii anunta ca si-au propus ca, la finalul congresului, participantii sa reuseasca sa initieze relatii profesionale intre regiunile pe care le reprezinta, dar si sa isi asume sustinerea unei ore a romanilor de pretutindeni pe parcursul primului semestru al anului scolar 2019-2020.

Ca parte a proiectului "Ora romanilor de pretutindeni", congresul va angrena profesorii din toate zonele istorice ale Romaniei pentru a-si face cunoscuta existenta si importanta lor pentru celelalte comunitati, dar si pentru cei din tara.

 

Platforma Unionista Actiunea 2012             

 

                          23 august 2019

0 comentarii7042 vizualizări23 august 2019
rss 2.0
rss 2.0