Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Miercuri 28 Octombrie 2020 - 8122 vizitatori azi
"Din dragoste pentru Romania" ... Scris-am aceasta carte...

Praznicul Adormirii Maicii Domnului din acest an mi-a adus o bucurie sufleteasca prin darul pe care domnul profesor Constantin Totir mi l-a facut. Este vorba de ultima sa carte‚ "Din dragoste pentru Romania’’ aparuta in acest an la editura Napoca Star din Cluj-Napoca.

          Am avut bucuria de a-l cunoaste pe domnul profesor Constantin Totir in anul 2016 cand  m-a invitat in Bistrita sa imi daruiasca cartea sa de memorii ‘’Prigonitii biruitori’. Intalnirea noastra a fost emotionanta presarata cu lacrimi. Am rememorat impreuna suferinta prin care a trecut aceasta familie in anii comunismului dupa uciderea parintelui lor, invatatorul  Dumitru Totir care intre anii 1948-1952 a condus Miscarea de rezistenta anticomunista din Turnu Severin platind scump acest curaj de a marturisi pentru adevar, fiind executat de securitatea comunista in 1952 la Craiova. In urma jertfei sale a ramas o mama vaduva Nicolita Totir si sase copii orfani: Constanta,Haralambie, Nicolae, Ileana, Constantin si Aurora.  

A urmat suferinta familiei ramasa fara parintele ei: fiul cel mare Haralambie muscat de cainii lup ai securitatii, ceilati frati dati afara din scoli si umiliti pentru curajul  tatalui lor de a marturisi pentru adevar, vaduva Nicolita care prin jertfa ei a crescut sase copii orfani. Pentru ca razbunarea sa fie maxima sotul ei a fost inmormantat anonim pentru a nu se cunoaste locul de ingropare, pentru ca nu cumva copiii profesorului Dumitru Totir sa poata sa aprinda o lumanare la capataiul tatalui lor. Mai mult de atat securitatea comunista a avut curajul ca dupa 30 de ani sa il oferteze pe profesorul Constantin Totir si sa ii propuna pactul cu diavolul: colaborarea. Insa urmasul eroului anticomunist al Olteniei, Dumitru Totir, si-a pastrat demnitatea.

Aceasta demnitate se arata si in ultima sa carte:  "Din dragoste pentru Romania’’ , carte care prezinta schite biografice, amintiri si documente despre cetateni romani care au manifestat dragoste pentru tara lor in vremuri marete cum a fost Marea Unire din 1918 sau in vremurile grele ale stapanirii bolsevice de dupa anul 1945 cand poporul roman a fost asuprit, infometat si umilit de oameni straini de neamul nostru si de tara.

Pe langa portretul cardinalului Iuliu Hossu realizat din marturiile din paginile ziarelor bistritene  ‘’Gazeta Bistritii’’ si ‘’ Saptamana’’ ne este evocat si curajul a 168 de invatatori  de a marturisi pentru adevar si libertate in anii grei ai bolsevismului, fiind represati ei si familiile lor, fiind supusi la chinuri si persecutii. Exemplul acestor apostoli ai satelor care si-au riscat viata pentru apararea libertatii face parte din zestrea de demnitate a Poporului Roman.

Un capitol aparte al cartii este inchinat luptatorului pentru adevar Romulus Rusan si  muncii sale de a rescrie istoria prin infiintarea Memorialului  Victimelor Comunismului si Rezistentei de la Sighet sub deviza: ’’Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate deveni o forma de justitie’’. Centrul International de Studii asupra Comunismului a publicat in perioada 1994-2016 editor fiind Romulus Rusan numeroase colectii de documente, de studii de istorie orala, de comemorari pe tema rezistentei anticomuniste din Romania. O lucrare importanta  este "Cartea mortilor’’ aparuta in anul 2013, carte care  reprezinta un dictionar al celor decedati in inchisorile, lagarele de munca, deportarile si locurile de domiciliu fortat, incluzand peste 20.000 de victime ale comunismului.

Am lasat la urma  capitolul care imi este cel mai drag si apropiat familiei mele: jertfa martirilor din Dealul Crucii: Leonida Bodiu, Toader Dumitru si Burdet Ioan ucisi fara judecata de neagra securitate in dimineata zilei de 24 iunie 1949. Este prezentata activitatea miscarii de rezistenta anticomunista Liga Nationala Crestina de pe valea Somesului din care a facut parte si bunicul meu, Toader Dumitru, primarul din Rebra care in anul 1946 i-a luat la bataie pe vrednicii comunisti care au vrut sa falsifice alegerile. A platit scump acest curaj al sau lasand in urma o sotie vaduva si trei copii orfani. Ne sunt prezentate: deshumarea din anul 2009 a osemintelor celor trei martiri de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin istoricii Marius Oprea si Gheorghe Petrov, reinhumarea lor in cimitirul din Bistrita cu serviciu religios la 60 de ani de la uciderea in Dealul Crucii, demersurile care au urmat pentru a cultiva memoria jertfei lor. Cuvintele pe care domnul profesor Constantin Totir le adreseaza urmasilor celor trei martiri anticomunisti sunt pline de emotie  si de consideratie: ’’Acum cand scriu aceste randuri urmasii celor executati de catre comunisti fara proces, discriminati de legile reparatorii de dupa 1989 poarta cu demnitate si mandrie povara faptului ca parintii lor au iubit atat de mult Romania incat pentru demnitatea poporului roman, pentru valorile democratiei si-au sacrificat viata si familia’’.

Cartea ramane una a neuitarii fiilor poporului pierdut care in anii grei ai bolsevismului au avut curajul sa dea marturie pentru adevar si libertate. Ultimele lor cuvinte au fost : ’’Sa nu ne uitati niciodata’’... Asta pentru ca blestematiile dictaturilor de orice fel sa nu se mai repete in comunitatile noastre si in a noastra tara.

 

Preot Rus Vasile.

0 comentarii7623 vizualizări15 august 2019
rss 2.0
rss 2.0