Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
CONSILIUL MONDIAL ROMAN (CMR) se intruneste la Cluj Napoca.

SCURTA PREZENTARE A CONSILIULUI MONDIAL ROMAN (CMR) 1. ISTORIC SI PERSPECTIVE. Pe data de 26 Octombrie 2000,se puneau bazele Consiliului Mondial Roman sub denumirea initial propusa de Consiliul National Mondial Roman. Certificatul de nastere a noii organizatii era lansat in spatiul public sub forma unui Protocol, prezentat in continuare: "Considerand ca a sosit momentul apropierii si consolidarii relatiilor inter romane in cadrul societatii romanesti global distribuite, organizatiile semnatare ale acestui Document, au decis sa-si uneasca eforturile si resursele in cadrul Consiliului Mondial National Roman pentru a contribui la renasterea spiritului national, pastrarea identitatii nationale si recladirea unitatii neamului.

Aceasta alianta are caracter de consultare si coordonare este deschisa tuturor organizatiilor si asociatiilor legal constituite, mijloacelor de presa, radio si televiziune si va desfasura activitati:

- in folosul intregii societati romanesti

- pentru restructurarea fundamentala a relatiilor cu autoritatile romane pe baza respectului sirecunoasterii actualei aliante ca una dintre fortele reprezentative a romanilor

- pentru cresterea importantei si influentei natiunii romane in raport cu autoritatile nationale si organismele internationale, in conformitate cu principiile si scopurile din Anexa insotitoare, parte componenta a actualului Protocol".

Consiliul Mondial Roman s-a infiintat in Noiembrie 2000 prin consultari si aderari ale unor organizatii din diverse tari. Pana in luna Martie 2001, a fost conceput Statutul si s-a constituit un comitetde organizare a sedintei de constituire democratica a Consiliululi Mondial Roman prin votulorganizatiilor prezente.

Adunarea de constituire a avut loc, in mod simbolic, pe data de 27 Martie 2001, la Atlanta, Georgia inprezenta printre altii, a Mitropolitului Petru al Basarabiei si a unei numeroase delegatii de basarabeni.

Cu aceasta ocazie, Primaria orasului Atlanta a emis o Proclamatie, care constituie primul document oficialal unei institutii straine cu caracter administrativo-guvernamental care recunoaste Unirea Basarabiei cu Romania.

The World Romanian Council (WRC)/ Consiliul Mondial Roman (CMR), numit in continuare CMR, este o organizatie inregistrata in Statele Unite ale Americii functionand in conformitate cu strictarespectare a legislatiei americane in domeniul organizatiilor non profit 501 (c).

In perioada 2000-2004, CMR a fost un promotor activ in Statele Unite al aderarii Romaniei la NATO, amiscarilor unioniste din Basarabia, a apararii drepturilor romanilor din Grupul Ilascu intemnitati de autoritatile din Transnistria, precum si inaintarea, in premiera, si sustinerea unor propuneri legislative, cum ar fi infiintarea Circumscriptiei 43-Diaspora si reprezentarea parlamentara a romanilor depretutindeni.

In acest timp numarul membrilor a crescut, unii dintre acestia impunandu-se ulterior si in mediul politic romanesc de varf. A urmat apoi o perioada de stagnare si recul datorita procesului natural al imbatanirii si disparitiei multora dintre membri cei mai activi.

In anul 2016, CMR s-a reactivat si si-a reinceput actiunile in vederea promovarii intereselor nationale, instricta conformitate cu principiile si scopurile stipulate in Statut.

In Romania, Consiliul Mondial Roman (CMR) - Romania s-a infiintat conform Sentintei civile Nr. 35/PJ publicata in sedinta Publica din 24.06.2004 TRIBUNALUL Bucuresti Sectia A IV-A Civila, Dosar nr.8/PJ/2004 in conformitate cu HG. nr 1606 din 23 decembrie 2003 si are Codul de identificare fiscala (CIF)nr. 17796985 din 20.07.2005 si s-a reorganizat in 2018.


2. STRATEGIE SI LIMITARI LEGISLATIVE

a. Strategie externaIntr-o lume extrem de dinamica, in plina schimbare, unde interesele natiunilor vin, de multe ori, incoliziune, rolul organizatiilor etnice de reprezentare globala, a intereselor populatiei si a tarilor de obarsie,devine din ce in ce mai important pentru echilibrarea influentelor externe de lobby pe langa guvernelealtor tari sau institutii internationale.

Cele mai multe astfel de organizatii de reprezentare, indiferent de locul in care isi au sediul, se bucura desprijinul logistic al autoritatilor patriilor lor, fiind socotite elemente importante de legatura si influentaexterna in favoarea respectivelor natiuni.Consiliul Mondial Roman a avut de la inceput un scop similar fiind conceput ca o organizatie "umbrela"cu rolul de reprezentare a organizatiilor romanilor de pretutindeni care doresc sa colaboreze in conditii detotala autonomie, dar impreuna, sub egida CMR, pentru realizarea unor scopuri comune in interesromanesc.Ca atare, am considerat ca infiintarea a cat mai multor filiale regionale in cat mai multe state de resedintaale romanilor raspanditi global, este singura solutie viabila pentru a putea face fata concurentei dure aaltor congrese/consilii etnice mondiale.

O asemenea retea extinsa de filiale CMR, confera autoritate si credibilitate pentru a putea, atunci cand estenevoie, sa fie purtate dialoguri cu partenerii altor comunitati pentru gasirea unor solutii amiabile deconlucrare, dar si cu factori guvernamentali sau institutii internationale.

Congresul de reactivare din Martie 2018 de la Bucuresti a hotarat reactivarea sau infiintarea a patru centreglobale de coordonare a activitatilor organizatiei: CMR-Romania (reactivarea Reprezentantei aprobateprin Hotararea de Guvern din 2004, cu filiale in toate regiunile tarii), CMR-Europa (cu filiale in toatetarile europene), CMR-Basarabia (cu filiale in Republica Moldova si "teritoriile istorice"), CMR-SUA/Canada (cu filiale in statele din America si Canada). Pe masura ce apar solicitari din partea altorcomunitati, se pot infiinta noi centre in alte zone de pe Glob.

b. Strategie internaPe plan intern, un rol important ii revine CMR in atentionarea institutiilor guvernamentale romane atuncicand interesele nationale sunt afectate sau neglijate si implicarea in rezolvarea acestora impreuna cu alteorganizatii civile, guvernamentale si politice.

Astfel, CMR considera ca dezideratul principal, dincolo de crearea unei puternice baze de mase pe care"Alianta pentru Centenar" o poate pune in miscare, este implicarea partidelor politice si a institutiilorstatului roman in actiuni politico-diplomatice pentru promovarea pe plan extern a reunificarii Romaniei,avand ca precedent european, modelul german al unificarii.

De aceea, fara conditii prealabile, CMR va incerca sa contacteze si sa coopereze cu fortele politice siinstitutiile statului roman, pentru a initia dialoguri si actiuni comune privind procesul de reunificare a tarii.Fiind sub jurisdictia Statelor Unite, CMR nu se poate implica in campaniile electorale pentru sustinereacandidatilor politici, in Statele Unite, Romania sau in orice alta tara, putandu-si sprijini, daca este cazul, doar candidatii care sunt membri CMR si care prevad in platforma lor electorala sustinerea principiilorsi propunerilor legislative inaintate de CMR.


3. PRINCIPII

3.1. Recunoasterea Romaniei ca stat national, unitar, independent si suveran ale carei hotare istorice aufost consfintite la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.

3.2. Refacerea integritatii teritoriale a spatiului national romanesc in hotarele sale istorice recunoscute international prin Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920).

3.3. Apararea si protejarea spatiului cultural national impotriva presiunilor pentru schimbareademografico-culturala a Romaniei.

3.4. Considerarea moralei crestine, bazata pe dragostea si impacarea dintre semeni si pe valoriletraditionale ale familiei, ca fundament al societatii romanesti.

3.5. Respectarea drepturilor egale pentru toti cetatenii, fara discriminari si fara actiuni compensatoriicolective pe principiul "discriminarii pozitive" aplicate oricarui grup care se considera minoritar saudiferit din punct de vedere etnic, religios sau social.

3.6. Independenta si echidistanta fata de partidele politice manifestata prin abtinerea de la activitati deprozelitism politic, inclusiv a propagandei electorale pentru partide sau personalitati politice.3.7. Independenta de decizie sau actiune in relatiile cu organismele si institutiile internationale, precum siale administratiei de stat americane sau romane.

4. SCOP

4.1. Incurajarea si sprijinirea, prin mijloace legale, a refacerii unitatii teritoriului national al Romanieiconsfintita prin cele trei acte istorice din 1918 (unirea Basarabiei, unirea Bucovinei si unireaTransilvaniei), in hotarele istorice din decembrie 1918.

4.2. Incurajarea, facilitarea si consolidarea proceselor de integrare culturala, spirituala, sociala sieconomica a romanilor din teritoriile istorice romanesti in arealul national romanesc.

4.3. Consolidarea constiintei identitatii si apartenentei nationale a romanilor din afara Romaniei, prioritara celor din provinciile istorice.

4.4. Recunoasterea limbii romane ca minoritate lingvistica in statele avand comunitati de romani, pentrupromovarea patrimoniului national, a valorilor, a spiritualitatii romanesti si a moralei crestine prineducatie si mass-media in limba materna.

4.5. Consolidarea profilului si politicii externe a Romaniei, a statutului acesteia de membru UE si NATO,precum si imbunatatirea mediului securitar din imediata vecinatate a Romaniei si zona extinsa a MariiNegre.

4.6. Sustinerea proceselor de integrare a romanilor din afara Romaniei si apararea drepturilor romanilor depretutindeni, facilitarea si consolidarea respectarii depline a drepturilor romanilor din afaragranitelor Romaniei in tarile lor de rezidenta.

4.7. Consolidarea legaturilor dintre romanii din afara Romaniei si cei din Romania, a legaturilor directedintre comunitatile romanesti din afara teritoriului national, a legaturilor dintre acestea si institutiileStatului Roman.

4.8. Sprijinirea si consilierea institutiilor democratice din teritoriile locuite de romani, prin realizarea simentinerea contact permanent cu acestea si prin implicarea permanenta in initiative si actiuni comune, invederea facilitarii integrarii comunitatilor romanesti in tarile lor de rezidenta si a consolidarii relatiilor lorcu tara de origine/apartenenta, Romania.

4.9. Sprijinirea si implementarea programelor pan-nationale strategice si/sau a proiectelor de tara decise deautoritatile Statului Roman si societatea civila romaneasca, in vederea imbunatatirii situatiei culturale,spirituale, materiale si sociale a romanilor de pretutindeni.

4.10. Promovarea Romaniei si romanilor in si din Romania, in si din lume, in domeniile juridic,administrativ, relatiile cu autoritatile, economie, stiintele vietii, educatie, cultura, identitate nationala,promovarea unirii, intereselor nationale, geostrategie, monitorizarea si combaterea antiromanismului, inconcordanta cu legislatiile din Romania si din statele de interes.


5. ACTIVITATI

5.1. CMR-Romania va elabora, formula, incuraja, sprijini, promova si derula proiecte, programe,evenimente si initiative de impact, care sa contribuie la atingerea scopurilor de stabilite.

5.2. CMR-Romania va acorda indrumare, consultanta si sprijin institutiilor Statului Roman, precum siinstitutiilor democratice din tarile in care exista comunitati de romani (diaspora istorica si cea emergenta),in vederea desfasurarii de actiuni, separate sau comune, care pot facilita atingerea scopurilor stabilite.

5.3. CMR-Romania va sprijini activitatile diplomatice si va propune solutii pentru imbunatatireaactivitatilor misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in vederea cresterii eficientei actiuniloracestora de consolidare a legaturilor cu romanii din tarile de rezidenta, de consolidare a legaturilor cuRomania a comunitatilor romanesti din diaspora (istorica sau emergenta) si de aparare/promovare adrepturilor acestora, in tarile de rezidenta.

5.4. CMR-Romania respinge incercarile sau actiunile organizatiilor politice si altor grupuri de presiunede a politiza sau manipula eforturile de satisfacere a intereselor minoritatilor etnice, religioase sau de oricealta natura din Romania si de a implica guvernele straine sau organizatiile internationale in rezolvareaproblemelor sau conflictelor interne ale Romaniei, altele decat cele privind crimele impotriva umanitatii siincalcarea drepturilor omului.

5.5. Consiliul Mondial Roman , in conformitate cu legile Statelor Unite, pe al caror teritoriu esteinregistrat, conlucreaza cu alte organizatii internationale pentru promovarea si sustinerea intereselornationale ale Romaniei si ale poporului roman, fara a intra in contradictie cu acelea ale SUA.

In cadrul manifestatiilor propuse , obiectivul primordial este dezvoltarea si consolidarea Filialelor Regionale din Romania si din intreaga lume.

Am constituit o noua sigla si definitivam si completam noul site: www.consiliulmondialroman.ro .

0 comentarii3829 vizualizări01 iulie 2019




rss 2.0
rss 2.0