Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Luni 06 Iulie 2020 - 14662 vizitatori azi
Sarbatoarea Inaltarii Domnului este pentru neamul romanesc si "Ziua Eroilor", cazuti pentru Patrie.

"Ziua Eroilor, cazuti pentru Patrie, care se serbeaza in "Ziua inaltarii", fiind declarata si zi nationala, a patruns in constiinta intregii natiuni, ca expresia cea mai desavarsita a sufletului nostru national. "Ziua Eroilor" a fost sarbatorita pe intreg cuprinsul judetului Bistrita-Nasaud, cu o deosebita solemnitate in: Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangeorz Bai, centrele de comuna si in toate procesiunile religioase din bisericile crestin ortodoxe si greco-catolice.

        Sarbatorind amintirea eroilor neamului romanesc din vremuri strabune si pana in timpurile noastre, precum si pe toti eroii cazuti pe teritoriul statului nostru, fara deosebire de nationalitate sau confesiune, noi romanii intelegem caracterul adevarat al acestei serbari simbolice, de acordare a recunostintei neamului  nostru pentru cei cazuti in razboaie.

        In judetul Bistrita-Nasaud, toate cimitirele de eroi, fara deosebire de confesiune, sau nationalitate, au fost frumos impodobite, cu concursul tuturor autoritatilor judetene, municipale, orasenesti, sau comunale. Au fost depuse flori pe toate mormintele, monumentele, fara nicio deosebire. In judetul nostru nu s-a vazut la aceasta sarbatoare nationala nicio manifestare de sovinism. Ci din contra, a fost un prilej de apropiere intre cetateni si o dovada a nazuintelor spirituale si umanitare ale natiunii romane. A fost o sarbatoare ce a avut drept scop, etalarea sufletului romanesc de a glorifica pentru virtutile mari pe care le-au avut intotdeauna acest popor, fara a diminua cu ceva din calitatile pe care le-au avut alte neamuri, cu care noi am fost in lupta, fapt ce le da dreptul la consideratia noastra.

Sarbatorind "Ziua Eroilor", noi toti romanii ne gandim cu mandrie la implinirea idealului romanesc, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, care a fost opera providentei, opera in care, Armata Romana a fost bratul care a indeplinit misiunea ei de baza, de aparare a gliei tarii si a natiunii romane.

        Poate ca este bine sa amintesc despre caracterul larg si crestinesc al "Zilei Eroilor", caracter ce corespunde total si spiritului tratatelor de pace, referitor la ingrijirea tuturor mormintelor, situate pe teritoriile statelor foste beligerante, fara deosebire de nationalitate sau confesiune.

        Toata lauda se cuvine a fi adresata maicutelor de la Manastirea Piatra Fantanele care, pe o vreme ploioasa, alaturi de militarii Batalionului 817 Artilerie "Petru Rares" din Prundu Bargaului, au urcat pe Varful Grui din Calimani pentru ai comemora pe cei 60 de romani cazuti in Primul Razboi Mondial.

        O sarbatoare aparte a aut loc la Poienile Zagrei, unde, dupa slujba religioasa de la Biserica Ortodoxa Romana din localitate, dedicata Inaltarii Domnului si Zilei Eroilor , a avut loc ceremonia militar-religioasa de dezvelire a monumentului-bust a Cavalerului Ordinului "Mihai Viteazul"- cel mai mare ordin militar romanesc de razboi, colonelului Liviu Rusu, nume ce a devenit patron spiritual al filialei judetului Bistrita-Nasaud al Asociatiei Cultul Eroilor.

        La Poienile Zagrei a fost o adevarata sarbatoare. Tot satul a fost imbracat in frumosul lor costum national romanesc, specific pentru zona Somesului.

        In prezenta presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, ec. Emil Radu Moldovan, a vicepresedintelui prof. Vasile Puica, a reprezentantilor Filialelor Judetului Bistrita-Nasaud a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere "General Grigore Balan" si Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu", a directorului Muzeului Judetean, Alexandru Gavrilas, a directoarei arhivelor judetene, dr. Cornelia Vlasin, a cadrelor militare din cadrul comandamentului Bg.81 Mecanizate "General Grigore Balan", a cadrelor militare din structura M.I., a unor reprezentantidin alte institutii judetene, a fost dezvelit, sfintit si comemorat acest mare patriot roman din tinutul Bistritei si Nasaudului.

        Participant la ambele razboaie mondiale, delegat la Marea Unire de la Alba Iulia, ranit pe front, "recompensat" de sistemul comunist cu un an de zile la canalul Dunarea-Marea Neagra,(n.r.- in anii 50) colonelul Liviu Rusu si-a gasit recunoasterea si respectul generatiei de astazi.

        Dupa slujba de pomenire si sfintire a statuii bust, la monument, au vorbit despre personalitatea acestui mare patriot, P.C. parinte protopop al orasului Nasaud - Ioan Dambu, primarul comunei Zagra, Dumitru Buscoiu, presedintele Consiliului Judetean B.N. - ec. Emil Radu Moldovan si col.(r.) Vasile Magerusan-presedintele filialei judetene Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" care, a acordat o Diploma de Excelenta si primirea titlului de Membru de Onoare in aceasta asociatie a realizatorului bustului, artistul plastic si sculptor, prof. Mircea Mocanu, precum si acordarea de Diplome de Merit unor personalitati ce s-au remarcat in actiuni patriotice pentru Cultul Eroilor.  A urmat depunerea unei coroane de flori la bustul colonelului Liviu Rusu din partea autoritatilor statului.

        In finalul ceremonialului, o garda de onoare formata din militari ai Batalionului 812 Infanterie" Soimii Carpatilor", a dat onorul ce se cuvine acestui patriot roman si intregii asistente prezente la festivitate.

        Presedintele Consiliului Judetean B.N.- ec. Emil Radu Moldovan a invitat satenii sa faca o poza de grup la monument, dupa care sa participe la Caminul Cultural din sat la lansarea cartii "Din amintirile unui participant la Marea Unire "Colonel Liviu Rusu (1898-1992).

Dupa lansarea de carte, primarul comunei Zagra - Dumitru Buscoiu, a organizat o frumoasa agapa, care a fost intretinuta de ansamblul profesionist "DOR ROMANESC" al judetului B.N., in care s-au remarcat membrii ansamblul profesionist de dansuri, precum si solisti interpretativi de muzica populara renumiti pe plan national.


In cele ce urmeaza doresc sa redau integral mesajul presedintelui Consiliului Judetean B.N., - ec. Emil Radu Moldovan, un mesaj ce a placut majoritatii participantilor la aceasta solemna ceremonie militar-religioasa de la Poienile Zagrei.

        "Prea-cucernice Parinte Protopop, prea-cucernici si preacuviosi parinti, domnilor ofiteri si cadre militare, domnule primar si dragi zagreni : HRISTOS s-a Inaltat !

        Ca om, ca roman, prind curaj si speranta in viitorul tarii noastre, vazand ce se intampla astazi in Poienile Zagrei !

Cinstirea valorilor de baza ale poporului roman: biserica, Bunul Dumnezeu, armata tarii, eroii si portul popular nu mai sunt a moda astazi ! Dar, mie si noua tuturor, nu ne pasa daca sunt la moda sau nu!

        Sa fii roman, sa iti cinstesti eroii, sa aduci slava lui Dumnezeu si sa te mandresti cu traditiile si minunatele costume din Tara Nasaudului inseamna ca poti arata cine esti !

Sunt milioane de romani in afara granitelor tarii care tanjesc dupa un strop din bucuriile pe care le traim noi astazi !

        Sunt milioane de romani, multi din Zagra, din toate comunele judetului nostru, plecati sa castige o paine mai buna in afara tarii !

        La fel cum in timpul razboiului, au fost despartiti soti de sotii, mame de copii sau frati de frati, acum au fost despartiti pe timp de pace. Cu toata dragostea care o ofera bunicii, niciodata nu vor putea inlocui mangaierea unei mame sau bucuria copilului de a se juca cu tatal sau !

        Sunt de acord cu un vechi proverb evreiesc care suna cam asa, citez: "Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, atunci a creat mama!"

        E trist, dar peste Romania au trecut si momente mai grele. Si atunci, la fel ca si acum sunt multi oameni care au interesul ca Romania sa nu mai fie o tara, dar mai ales ca romanii sa nu mai fie un popor. Nu au reusit nici atunci si nu vor reusi nici acum sa ne dezbine, Pentru ca, indiferent de greutati, in adancul sufletului nostru, toti iubim Romania !

        Putem locui in multe locuri din lume, dar un singur loc va fi "acasa", iar acel loc poate fi doar Romania!

        In ciuda urii semanate in preajma alegerilor intre noi, intre romani, noi toti ramanem aici. Noi ramanem cu nevoile si problemele noastre dar si cu bucuriile si cu libertatea de a spune ce gandim. Zagra a fost dintotdeauna o comunitate etalon. Un om care a unit si a adus la acest nivel comunitatea din Zagra este primarul Dumitru Buscoiu.

        Ma bucur sa-l am alaturi si sa dezvoltam proiecte concrete. Acum, in Zagra se deruleaza si se vor derula pana in 2020 proiecte de peste 12 milioane de euro, adica peste 560 de miliarde de lei vechi. Mai mult, este in procedura de licitatie publica si modernizarea drumului de la pasarela din Beclean, prin Cociu, Nimigea si pana la Zagra. Pentru acest drum am atras 17, 5 milioane de euro din fonduri europene, adica 810 miliarde de lei vechi.

        Noi, cei care vremelnic suntem incredintati de dumneavoastra cu sarcini administrative, in ciuda tuturor riscurilor, muncim sa facem din Romania un loc in care sa ne crestem cu drag copiii si nepotii iar tinerii sa aiba un viitor concret.

        Alaturi de primarii judetului Bistrita-Nasaud, alaturi de primarul dumneavoastra, Dumitru Buscoiu si alaturi de fiecare dintre dumneavoastra putem face schimbarea in bine a Romaniei. Am asteptat de prea mult timp ca cineva de la Bucuresti sa schimbe Romania si abia acum ne dam seama ca nu un om e Romania ! Romania, cu bune si mai putin bune suntem noi toti !

Ziua de astazi are o tripla semnificatie: Din punct de vedere religios sarbatorim Inaltarea Domnului, din punct de vedere moral ne aducem aminte de eroii neamului care au platit cu viata pretul libertatii noastre si din punct de vedere sufletesc aducem cinste unui erou al neamului romanesc, colonelul Liviu Rusu, nascut in Poienile Zagrei.

Datorita frumoasei comunitati din comuna Zagra, la solicitarea domnului primar Dumitru Buscoiu, atat eu cat si domnul prefect Ovidiu Frent si domnul general de brigada Mircea Gologan am facut o exceptie unica: mutarea ceremonialului dedicat eroilor neamului romanesc din municipiul Bistrita la Poienile Zagrei.

        Judetul Bistrita-Nasaud, a ajuns sa fie scris in cartea vie a istoriei poporului roman, prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastra. Datorita lor trecutul acestui colt de tara inchegat si unitar, este astazi o baza solida pe care noi, cei aflati vremelnic in slujba oamenilor, ne dorim sa construim un viitor frumos pentru copii nostri.

Ne intalnim atat astazi, cat si an de an, cu darzenia si curajul eroilor bistriteni la monumente si in cimitire, dar ma intreb cu ingrijorare, oare cati dintre noi ar mai fi dispusi sa isi piarda azi viata, pentru tara noastra ? Imi vin in minte cuvintele lui Nicolae Iorga care spunea ca : "Un popor care nu isi cunoaste istoria si eroii, e ca un copil care nu isi cunoaste parintii."

Va indemn asadar, din calitatea mea de presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si din cea de roman, sa le vorbiti copiilor despre sacrificiile inaintasilor nostri. Profit de aceasta ocazie si fac un apel catre profesorii de istorie, pe care ii rog sa le vorbeasca copiilor nostri despre ce au facut strabunii lor, despre cine a fost colonelul Liviu Rusu.

Eu nu o sa intru in detalii legate de activitatea de erou a colonelului Liviu Rusu, deoarece o sa o faca in detaliu, doi oameni care pastreazi vie amintirea eroilor bistriteni: dl. colonel (r.) Vasile Magerusan si dl. col.(r.) Ioan Cordovan, care au scris si o carte care va fi prezentata in scurt timp la Caminul Cultural din Poienile Zagrei.

Va multumesc pentru ca stiti sa va cinstiti eroii !

Va multumesc ca ati vrut sa fim parteneri la acest proiect de suflet !

Sunteti o comunitate vie, frumoasa, condusa de un om harnic si cu frica de Dumnezeu, dl. primar Dumitru Bucsoiu.

Ca sa fie tabloul complet si la nivel religios, aveti sansa ca la nivel spiritual sa fiti pastoriti de unul dintre cei mai importanti intelectuali ai Bisericii Ortodoxe Romane, Preacucernicul Parinte Protopop Ioan Dambu.

Ii multumesc Bunului Dumnezeu ca, acum, la fel ca in fiecare clipa, este cu noi.

Ii multumim pentru tot ce ne da zi de zi si va invit sa ne rugam fiecare pentru ca Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze tara noastra. Acum la 100 si un pic de ani de la Marea Unire si pana in veac !

Dumnezeu sa binecuvinteze Poienile Zagrei, Zagra, judetul Bistrita-Nasaud, Romania si pe noi toti. Amin ! Doamne ajuta !"

 

 

        Col.(r.) Ioan Cordovan.

0 comentarii4998 vizualizări07 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0