Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Solicitam Presedintiei Romaniei sa initieze de urgenta procedurile privind cetateanului roman Marius Balo."

Societatea Civila de Avocati "Iordachescu & Asociatii", care reprezinta prin echipa de avocati Eugen Iordachescu si Ioana Bonda cazul profesorului roman Marius Balo, a trimis luni, 11 ianuarie (a.c.), o cerere catre Presedintele Romaniei Klaus Iohannis pentru implicarea activa in procedurile de preluare din Republica Populara Chineza a cetateanului roman Marius Balo. Aceasta cerere vine in urma conferintei de presa din data de 29.11.2020, in care Presedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la situatia cetateanului roman Marius Balo: "eu cred ca se poate face ceva, ma documentez si o sa va spun parerea mea!".

 

Redam mai jos scrisoarea trimisa: 

 

Catre
PRESEDINTELE ROMANIEI
In atentia excelentei sale domnul Klaus Iohannis

 

Avocat Eugen C. Iordachescu, avocat coordonator in cadrul societatii de avocatura SCA "Iordachescu si Asociatii", in calitate de aparator ales al domnului Balo Marius - cetatean roman, nascut in Cluj-Napoca, in prezent detinut in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Shanghai, Republica Populara Chineza,

 

In temeiul art. 3 din Legea nr. 51/1995 rap. la art. 130 si urm. din Legea nr. 302/2004, formulam prezenta:

 

CERERE                            

 

Prin care va solicit in mod respectuos sa faceti demersurile necesare la Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala pentru a demara procedurile de transfer a domnului Balo Marius in vederea executarii pedepsei in Romania.

 

avand in vedere urmatoarele:

 

CONSIDERENTE

 

Printr-o hotarare pronuntata la data de 24 martie 2016, ramasa definitiva, dl Balo Marius a fost condamnat de catre o instanta de judecata din Republica Populara Chineza la pedeapsa inchisorii de 8 ani cu executare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la frauda contractuala pentru suma de 80 USD. Prin aceeasi sentinta penala, inculpatul Balo Marius a fost obligat si la plata unei amenzi in cuantum de 100.000 RMB.

 

Aceasta amenda a fost achitata de catre unchiul condamnatului, ca urmare a raspunsului primit de la Ministerul Justitiei in data de 11 aprilie 2017, in care ne-a informat ca o eventuala cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luata in considerare doar in conditiile in care pedeapsa este una fixa si cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate in totalitate.

              

Prin Hotararea nr. 195/01.10.2019 pronuntata de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea sesizarii formulate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si, in consecinta, in baza art. 141 alin. 6 lit. a) din Legea nr. 302/2004 s-a dispus recunoasterea hotararii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, ramasa definitiva prin hotararea nr. (2016) HXZ a Curtii Supreme Populare din Shanghai si transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populara Chineza intr-un penitenciar din Romania in vederea continuarii executarii pedepsei de 8 ani inchisoare. Hotararea nr. 195/2019 a ramas definitiva la data de 01.10.2019.

 

Prin adresa Ministerului Justitiei din data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul ca Ministerului Justitiei al Republicii Populare Chineze si-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, in acest moment fiind indeplinite toate conditiile pentru a se trece la etapa urmatoare, respectiv demersurile de preluare din China.

 

De asemenea, prin aceeasi adresa ni s-a comunicat ca demersurile de preluare sunt intreprinse de catre Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Prin adresa din data de 15.01.2020 ni s-a comunicat de catre Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala ca demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost initiate, data transferarii efective urmand a fi stabilita in colaborare cu partea chineza.

De asemenea, prin adresa din data de 12.05.2020 am fost informati de catre Centru de Cooperare Politieneasca Internationala ca, din cauza crizei internationale provocate de pandemia de coronavirus, nu pot estima data la care escorta romana se va deplasa in China pentru preluarea cetateanului roman Marius Balo, aceasta depinzand de evolutia crizei, de restrictiile de calatorie precum si de evolutia traficului aerian international in acest context.

Insa, pana la aceasta data nimic nu s-a schimbat cu privire la situatia cetateanului roman Marius Balo, acesta fiind in continuare detinut in conditii inumane.

In aceste conditii, va solicitam sa va implicati in mod activ in aceasta chestiune si sa demarati de urgenta procedurile de preluare din Republica Populara Chineza a cetateanului roman Marius Balo, avand in vedere ca in cadrul conferintei de presa din data de 29.11.2020, fiind intrebat despre situatia cetateanului roman Marius Balo, ati precizat ca "eu cred ca se poate face ceva, ma documentez si o sa va spun parerea mea"!

0 comentarii8449 vizualizări12 ianuarie 2021




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0