Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Joi 21 Februarie 2019 - 18910 vizitatori azi
Am intalnit si romani fericiti...in Belgia.(65 de poze)

Zilele trecute, am vizitat Bruxelles dar si alte orase mai mici din Belgia, cum ar fi Charleroi, Waterloo sau Asse, unde m-am intalnit cu mai multi romani, majoritatea bistriteni, care s-au stabilit sau lucreaza de mai multi ani in Belgia. Cu siguranta, cea mai frumoasa experienta din Belgia a fost intalnirea cu unul dintre cei mai curajosi bistriteni pe care i-am intalnit in viata, aici fiind vorba de Dorel Istrate. Prin anii 2000, Dorel a avut curajul si puterea sa protesteze impotriva autoritatilor locale si centrale din Romania si sa-si apere drepturile in toate istantele, pana la Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie. In urma acelor experiente, Dorel si familia lui s-au instalat in Belgia, acum fiind cetateni belgieni cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din asta. Reintalnirea cu Dorel Istrate a fost un bun prilej pentru a vedea ospitalitatea romanesca pe melaguri belgiene deoarece am fost primit in casa si la masa acestor bistriteni de mare onoare si cu suflet de aur. Dorel Istrate mi-a declarat ca se simte implinit acum in Belgia, dupa toata suferinta de care a avut parte, chiar daca in urma cu cativa ani a suferit in Belgia un accident de munca care era sa-i curme viata, in urma caruia a stat 6 luni imobilizat la pat.

Acum, Dorel Istrate lucreaza cu asociatii si fundatii romano-belgiene prin care ii ajuta pe cetatenii romani si belgieni, indiferent de etnie si confesiune, sa se adapteze la regulile din cele doua tari si Uniunea Europeana in ansamblul ei. Acum, Dorel Istrate face voluntariat in slujba oamenilor care ar putea ajunge in situatii critice, intr-o tara straina sau sunt inca nedreptatiti de o legislatie prost aplicata in Romania.

Dupa Dorel, m-am intalnit cu alt bistritean cu un caracter la fel de laudabil in frumusetea lui si de un patriotism ireprosabil, aici fiind vorba de fostul cant-autor Ioan Tarziu, care de ceva vreme lucreaza alaturi de alti bistriteni la o fabrica din Belgia. Reintalnirea cu bistritenii nostri mi-a readus in minte necazurile si problemele din Romania care ii fac pe multi romani sa-si caute dreptate si implinirea in institutiile Uniunii Europene sau la locuri de munca mai bine platite decat in tara lor natala.

Toti bistritenii cu care am discutat in aceste zile mi-au spus clar ca vor sa se intoarca acasa atunci cand vor fi la pensie sau cand le va venii momentul sa fie ingropati in pamantul natal, romanesc.

Cu toate ca Belgia si Bruxelles sunt foarte dezvoltate din toate punctele de vedere fata de Romania si Bistrita, casa acestor oameni a fost si va ramane in sufletele lor tot locul in care s-au nascut, dupa care tanjeste inima lor neincetat, chiar daca belgienii sunt niste oameni buni, primitori si i-au ajutat sa se integreze in normalitatea societatii lor.

.

Marius Chiuzan.

0 comentarii13342 vizualizări03 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0