Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 21 Martie 2019 - 10460 vizitatori azi
REGULI DE AUR PENTRU CUMPARATURI ONLINE SIGURE.

95 de persoane specializate in comiterea de fraude online au fost arestate in timpul Operatiunii E-Commerce 2018. In perioada 4-15 iunie a.c., Politia Romana, alaturi de alte 27 de state europene, a participat la aceste activitati, sub coordonarea Europol.

Operatiunea E-Commerce, coordonata de Europol, combate fraudele pe internet, produse in absenta fizica a cardurilor, urmarind sa asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informatii si dezvoltarii de bune practici intre organismele de aplicare a legii si mediul privat.

Operatiunea a vizat combaterea fraudelor comise in mediul online, printr-o actiune coordonata a organismelor de aplicare a legii din Uniunea Europeana si din afara acesteia. Aceasta va fi urmata de o campanie de constientizare a populatiei asupra acestei problematici. Totodata, aceasta actiune marcheaza inceputul unei serii de investigatii operative, care vor continua si in urmatoarele luni.

Actiunea a fost coordonata de catre Centrul European de Criminalitate Informatica din cadrul Europol, cu sediul la Haga.

Centrul a primit sprijin direct de la comercianti, companii de logistica, banci si companii emitatoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic in investigatiile desfasurate de autoritatile nationale. 

De asemenea, in acest an, in cadrul acestei operatiuni, aproape 200 de parteneri din mediul privat s-au alaturat organismelor de aplicare a legii.

Politistii din fiecare stat au format echipe de supraveghere si investigatii, care au beneficiat de sprijinul mai multor comercianti, firme de logistica, institutii financiare si companii de analiza, pentru a aduna probe impotriva persoanelor specializate in comiterea de fraude.

Totodata, companiile internationale emitatoare de carduri au sprijinit investigatiile in situatiile in care cardul a fost emis de o banca cu sediul in afara U.E.

Adesea, atunci cand o achizitie frauduloasa este efectuata in Uniunea Europeana, datele apartin unui card emis de catre o institutie aflata pe alt continent.

Dupa cateva luni de pregatire, in decursul a 11 zile, politistii au efectuat peste 200 de perchezitii domiciliare, audieri si retineri. De asemenea, au fost ridicate in vederea confiscarii mai multe bunuri, precum bani, droguri, carduri si dispozitive electronice.

Tot in urma investigatiilor, politistii au descoperit aproximativ 20.000 de tranzactii frauduloase cu carduri de credit compromise, a caror paguba estimata depaseste 8 milioane de euro.

Astfel, politistii bistriteni va recomanda sa adoptati urmatoarele reguli de siguranta, pentru a evita fraudele online:

- verificati daca dispozitivul pe care il folositi pentru a efectua achizitii online este configurat in mod corespunzator si conexiunea de internet este sigura;

- exista anumite indicii care va ajuta sa identificati o frauda. Daca sunteti victima unei fraude online, sesizati politia! Daca ati cumparat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizati de asemenea banca emitenta;

- verificati-va serviciul de internet banking in mod constant. Anuntati imediat banca emitenta daca observati plati sau retrageri pe care nu le-ati efectuat dumneavoastra.

Cititi mai multe despre cum sa efectuati cumparaturi in siguranta in mediul online pe pagina :

https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/e-commerce-tips-and-advice-to-avoid-becoming-fraud-victim.

Informatii de background

Din cauza dimensiunii internationale si virtuale a acestei infractiuni, masurile investigative sunt foarte complexe. In comiterea acestui gen de infractiuni sunt implicati nu doar infractori individuali, ci si grupari de crima organizata.

De asemenea, exista indicii cu privire la specializarea infractorilor si a conexiunii cu alte infractiuni, precum phishing, atacuri informatice, crearea si utilizarea unor site-uri web si  conturi pe retele de socializare in scopul savarsirii de infractiuni.

In prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online.

Retelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vand orice produs la jumatate de pret. Spre exemplu, cand un cumparator comanda un produs prin intermediul acestora, infractorii efectueaza achizitia - adesea foarte scumpa - prin intermediul unor carduri ale caror date sunt furate sau contrafacute (compromise). 

Cand realizeaza achizitiile online, victimele pot sa nu constientizeze ca datele cardurilor lor sunt de asemenea furate, pentru ca apoi sa fie revandute pe alte forumuri.

Asa-numitii vanzatori au, de multe ori, zeci de mii de cumparatori multumiti si primesc recenzii excelente. In final, bancile si comerciantii sunt cei care sufera pierderile acestei activitati frauduloase, ce se ridica la nivel global la miliarde de euro in fiecare an.

Este intotdeauna mai bine sa previi o infractiune. Din acest motiv, aceasta actiune operativa este urmata de o campanie de prevenire si constientizare, intitulata "Buy safe, pay safe."

1 comentariu1463 vizualizări23 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0