Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
"Ziua internationala a familiei".

Ziua internationala a familiei, prilej pentru politisti de a desfasura activitati de prevenire a violentei domestice. Astazi, 15 mai, este sarbatorita "Ziua internationala a familiei". Este contextul in care politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au fost prezenti in randul cetatenilor din municipiul Bistrita cu informatii care tin de prevenirea violentei domestice. Mesajul nostru astazi a fost "Familia- inseamna siguranta, ajutor, intelegere, familia nu inseamna dezbinare, violenta, frica".Sapte elevi ai scolilor de politie,  aflati in stagiul de practica la Politia  Municipiului Bistrita au oferit un real sprijin politistilor de prevenire, stand de vorba cu bistritenii pe teme cum ar fi: ce este violenta domestica, ce sa faci, dar mai ales cand sa actionezi in cazul in care esti victima a violentei domestice, cum poate veni Politia in ajutorul persoanelor abuzate, promovarea ordinului de protectie, serviciile de care poate beneficia o potentiala victima a violentei domestice.

"Familistii" bistriteni inteleg prin familie "buna intelegere" "nucleul cel mai important al societatii" "armonie, intelegere, respect reciproc" "ceva sacru, sfant" " tot ce poate fi mai bun, mai frumos".

Activitatile de constientizare a importantei familiei ca nucleu de baza al societatii din perspectiva delincventei juvenile, dar mai ales a victimizarii minorilor, ca urmare a unor alegeri, sau anturaje nepotrivite,  au continuat cu elevii clasei a II-a C din cadrul Colegiului National "Andrei Muresanu" Bistrita. Pentru cei mici familie inseamna "Iubire, intelegere, ajutor, siguranta, veselie, protectie, incredere" Acestia au dat exemple de familii atipice, in care ei se regasesc: "familia colegilor si a invatatoarelor- de la scoala, " sau chiar "familia politistilor". Concluzia lor a fost foarte simpla:"familia e pe primul loc".

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii va reaminteste faptul ca:

 

Violenta in familie reprezinta orice agresiune fizica, psihica, sau verbala, sexuala, sau economica, savarsita cu intentie de catre un menbru al familiei, impotriva altui membru, al aceleiasi familii. Ea  nu se manifesta intr-un episod izolat, ci se repeta atunci cand nu se iau masuri.

Violenta in familie este prevazuta ca infractiune in Codul Penal!!

In situatia in care te  expui unui episod cu violente fizice:

-       Suna imediat la politie, daca esti in pericol!

-       Daca nu poti fugi de acasa, incearca sa te inchizi intr-o camera cu un telefon si sa suni la politie!

-       Nu te adaposti in bucatarie! Acolo sunt cutite si alte obiecte cu care agresorul te poate rani!

-       Daca nu ai reusit sa scapi de el, incearca sa-ti protejezi de lovituri cele mai sensibile parti ale corpului- fata si capul!

-       Spune-le copiilor sa se incuie intr-o camera, sau sa fuga la vecini/ rude de incredere.

 

 Ordinul de protectie   este un instrument util in respectarea drepturilor victimelor violentei in familie.

 

Ordinul de protectie reprezinta hotararea emisa de instanta de judecata prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri/obligatii/interdictii:

a)    evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.

 

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii

 

0 comentarii2793 vizualizări15 mai 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0