Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
ASUMA-TI RASPUNDEREA!

Parasirea locului accidentului este INFRACTIUNEA LA REGIMUL RUTIER pentru care Codul Penal prevede cea mai mare pedeapsa!

In aceasta perioada, politistii rutieri din cadrul Politiei Orasului Beclean desfasoara activitati in trafic, pentru constientizarea conducatorilor auto cu privire la consecintele deosebit de grave pe care le are nerespectarea regulilor de circulatie.

Actiunile vizeaza prevenirea si combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Totodata, politistii de la Rutiera le prezinta conducatorilor auto obligatiile pe care le au atunci cand sunt implicati in accidente in urma carora sunt persoane ranite sau decedate.

Politistii atrag atentia ca, din punct de vedere al raspunderii penale, si nu numai, consecintele sunt mult mai grave atunci cand un conducator auto paraseste locul accidentului. In peste 90% din cazuri, autorul este identificat in scurt timp de la producerea evenimentului. Acordarea de prim-ajutor victimelor si solicitarea interventiei urgente a echipajelor medicale la fata locului pot ajuta la salvarea vietii celor implicati.

Astfel, politistii rutieri distribuie in trafic, pe raza orasului Beclean, a Sectiei 4 Politie Rurala Beclean si Sectiei 5 Politie Rurala Petru Rares flyere cu obligatiile conducatorului auto in caz de accident rutier soldat cu victime omenesti.

Tot in aceasta perioada, politistii beclenari vor fi prezenti cu recomandari, sfaturi si sesiuni de informare in scolile de soferi, licee si in zonele intens circulate, de pe raza de competenta.

Prin urmare, ieri, 28 noiembrie a.c., 40 de elevi din clasele XII - a de la liceul "Grup Scolar Agricol" din Beclean, au primit vizita politistilor rutieri, care au purtat cu acestia discutii interactive, discutii care au avut scopul de a-i constientiza cu privire la importanta respectarii regulilor de circulatie, indiferent de calitatea participantilor la traficul rutier.

De asemenea, cei 40 de elevi au primit flyere, prin care politistii le-au adus la cunostinta obligatiile pe care le are fiecare conducator auto, care a fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu persoane ranite sau decedate, explicandu-le de ce este important sa nu parasesti locul producerii accidentului si care sunt consecintele in caz contrar.

Conform art. 338 din Codul Penal, parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia constituie infractiune. 

(1) Parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.

(3) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului cand:

a) in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducatorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insusi persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului;

c) conducatorul autovehiculului cu regim de circulatie prioritara anunta de indata politia, iar dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare;

d) victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

 

 

0 comentarii2660 vizualizări29 noiembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0