Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Patrula de Reciclare - caleidoscop al schimbarii.

Luna august a fost dedicata vacantei, amintirilor frumoase si planurilor de viitor. Noi am colectat cateva ganduri si idei pentru toamna ce se apropie. Ramaneti pe receptie! Teodora Popescu, unul dintre profesorii minunati, care au participat an de an, de la prima editie a programului de educatie ecologica Patrula de Reciclare, va povesteste, pe scurt, ce a insemnat un deceniu de activitati remarcabile alaturi de toata echipa Centrului de Educatie Incluziva Nr. 1 din Bistrita. Multumim, Teodora Popescu, pentru tot ce ai realizat, pentru creativitatea voastra si pentru consecventa!

 

Patrula de Reciclare - caleidoscop al schimbarii

Povestea Patrulei de la Centrul de Educatie Incluziva nr.1 Bistrita-Nasaud
de Teodora Popescu, Profesor Coordonator

Iata, la un capat al caleidoscopului este lumea imperfecta, neoranduita, necivilizata; la celalalt capat este ea, viata pe care ne-o dorim, cu totii, frumoasa, congruenta cu noi insine. Cred ca de aici porneste schimbarea. 

Inscrisi de la prima editie a programului…

 

La noi, schimbarea a inceput acum zece ani, cand ne-am inscris in programul Patrula de Reciclare. Am avut, din prima clipa, o mare incredere in beneficiile programului si ma asteptam ca elevii mei sa se implice pentru ca ni se propuneau activitati educative de protejare a mediului intr-o forma accesibila, inedita, atractiva. Si nu m-am inselat.

An dupa an, tot mai multe maini s-au ridicat in semn de "Sunt aici!", "Vreau si eu!". Si nu erau doar mainile elevilor inscrisi in Patrula scolii; erau si cele ale colegilor, ale profesorilor, ale parintilor, vecinilor, suporterilor cunoscuti sau anonimi. 

A fost greu?

 

In fiecare septembrie asteptam cu nerabdare reinscrierea in program. Provocari si activitati noi, saptamanal si luna de luna. Incet, perspectiva, mesajul si valorile Patrulei de Reciclare le-am incorporat si le-am transpus in practica noastra prin activitati din ce in ce mai interesante.

Nu a fost greu sa privim si sa vedem cum arata natura, comportamentul semenilor fata de natura inconjuratoare apoi, sa ne intrebam: ce simtim, daca este frumos, daca este bine. Nu a fost greu sa raspundem si sa alegem calea de urmat. Aveam in fata noastra un program educativ de protectie a mediului bine articulat, flexibil, motivant si relevant.

Am pornit la drum cu un "bagaj" logistic generos oferit de catre organizatorii programului, un cadru educational adaptat nivelului de varsta si nevoilor copiilor: kit-uri atractive, carti de colorat cu poezii si jocuri antrenante, materiale video. Si a mai fost, desigur, "harta" si sprijinul permanent oferit de catre minunata echipa de profesionisti de la Rorec.

10 ani de patrulare, 10 ani de transformare

 

O spun cu mandrie: suntem Patrula de Reciclare a Centrului Scolar de Educatie Incluziva Nr.1 Bistrita de zece ani consecutivi - timp in care ne-am transformat unii pe altii invatand si traind experiente pe care le privim, acum, cu mare bucurie si satisfactie. In tot acest timp, intreaga scoala, nu exagerez, a fost impreuna cu copiii din Patrula de Reciclare, incurajandu-i si sprijinindu-i, in diferite ocazii.

Au fost realizate sute de actiuni cu elevii si mult mai multe ore de sustinere a acestor activitati pentru a schimba "fata lumii", mentalitatile, viata noastra in bine, de fapt. De la colectarea tonelor de deseuri electrice si electronice, la realizarea de postere, mascote, desene, colaje tematice, panouri cu indemnuri si mesaje ecologice; de la actiuni de informare si constientizare a comunitatii bistritene, marsuri etc., pana la "amprenta" si simbolurile create de copii (mascota "Cocosul Reciclarii"; posterele:"Timpul Reciclarii", "Pentru un pamant in floare", "Pamantul in balanta"; apoi, "Imnul Reciclarii", piesa de teatru de papusi "Pentru un pamant in floare") - toate ne-au adus mari satisfactii si intariri pozitive din partea comunitatilor, ale suporterilor atrasi de partea noastra. Multe dintre aceste activitati au fost valorificate la orele de la clasa sau in proiecte europene. 

Dorinta, curajul si datoria schimbarii

 

Oare ne-am schimbat, in toti acesti ani, obiceiurile gresite fata de mediul in care traim? Noi vrem sa credem ca da, in mare parte. Suntem consecventi si continuam.

Dincolo de metafora caleidoscopului, a proiectiei felului in care privim lumea, ne ramane dorinta, curajul si datoria schimbarii - pentru a putea trai experiente frumoase intr-un spatiu civilizat si armonizat cu noi insine.

 

0 comentarii1806 vizualizări01 septembrie 2021
rss 2.0
rss 2.0