Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Daca as fi ministrul mediului... M-as uita la tara mea prin "lentile" verzi.

Nu, nu prin lentile intunecat "de verzi", prin ele nu poti distinge, real, lucrurile. Prin lentile simple verzi, care imi arata ca habitatele naturale imi ofera servicii nepretuite, precum apa, polinarea plantelor care ne asigura hrana sau stocarea dioxidului de carbon. Acest mod de a vedea m-ar ajuta, de exemplu, sa iau decizii bune cand trebuie sa aleg intre profiturile firmelor care exploateaza si prelucreaza  lemnul din padure sau bunastarea si viitorul celor care locuiesc in aceasta tara.

 

Eu sunt responsabil pentru ca valorile naturale ale Romaniei, cele care ne asigura viata, sa fie protejate, dar si pentru a salva locuitorii tarii de efectele dezastruoase ale schimbarilor climatice.

  • M-as bucura ca Uniunea Europeana a initiat aceasta schimbare de paradigma pentru paduri - o incercare cu sanse reale de reusita. Si m-as bucura si mai mult stiind ca sunt si fonduri alocate pentru aceste sarcini. Astfel as avea argumente convingatoare pentru a le arata si colegilor ministri din guvern care nu au aceste "lentile verzi", si care deocamdata nu se gandesc decat la cresterea economica prin "business as usual "si nu vor sa creada ca efectele schimbarilor climatice se vor face simtite din ce in ce mai des si mai puternic asupra economiei noastre.

 

?      M-as bucura foarte, foarte mult pentru strategia privind padurile a Uniunii Europene pentru ca as vedea ca locuitorii tarii au de castigat deoarece:

  • In sfarsit UE nu favorizeaza firmele de exploatare a lemnului, ci oamenii
  • Padurile sunt vazute ca un bun comun, in slujba tuturora si nu doar material lemnos aducator de profit doar pentru cateva intreprinderi
  • Am putea sa ne crestem teritoriul impadurit prin fonduri europene
  • Am putea sustine acele metode de ingrijire a padurilor care sunt mai eficiente in lupta contra schimbarilor climatice, mai bune pentru natura si evident pentru oameni. Deoarece valoarea unei paduri nu consta doar in masa lemnoasa produsa, dar si din apa limpede, solul fertil si potentialul de protectie impotriva catastrofelor naturale.
  • In Romania, aceasta strategie ar fi usor de implementat deoarece avem inca multe paduri naturale care au nevoie doar de protectie, iar UE ofera fonduri pentru serviciile ecosistemice oferite de aceste paduri, astfel protectia lor nu ar fi o presiune bugetara pentru tara

?   Aceste plati se pot opera relativ usor, fondurile prin Politica Agricola Comuna ar putea asigura despagubirea proprietarilor. Astfel, mai multi proprietari de paduri mici ar ajunge sa aiba un profit constant fara sa exploateze padurea.

?   UE ar urma sa dezvolte un sistem sigur si transparent de monitorizare, care nu ar putea fi inselat de firmele ilegale de procesare a lemnului. Nu ar fi o piedica in productia masei lemnoase, insa excesele ar fi impiedicate.

 

?      M-as bucura pentru faptul ca UE a implicat in realizarea strategiei si locuitorii Uniunii, nu doar guvernele statelor.

As fi surprins deoarece in procedura de realizare a strategiei de protectie a padurilor au fost prelucrate peste 19 mii de pareri din partea oamenilor simpli sau a organizatiilor nonguvernamentale. 

 

?      Daca totusi as aprecia ca Uniunea Europeana si organizatiile profesionale (de exemplu cei peste o mie de padurari progresivi  -https://www.canopee-asso.org/pour-une-strategie-europeenne-des-forets-en-faveur-de-la-biodiversite/) nu au dreptate cand considera ca protectia ecosistemelor naturale, printre care si protectia padurilor, reprezinta cea mai ieftina si cea mai usoara metoda de a combate catastrofa climatica si conservarea biodiversitatii, atunci as realiza cu echipa mea de profesionisti un alt plan, local, pentru a-i apara pe cetatenii mei de efectele schimbarile climatice si scaderea biodiversitatii.

 

?      Si in final, daca as fi ministrul mediului si as putea indeplini macar jumatate din ce este scris mai sus, atunci m-as bucura si pentru ca oamenii din Romania, in sfarsi, ar fi mandri de ministrul mediului, iar eu nu ar trebui sa ma explic ca in figura de mai jos:

 

 

 

 

 

Credit pentru caricatura - Zeitgeist.Hungary via Facebook

 

 

Game On - Nu lasa schimbarile climatice sa incheie jocul!

 

 

 

0 comentarii2765 vizualizări27 iulie 2021
rss 2.0
rss 2.0