Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Ziua Europeana a Parcurilor marcata de Romsilva.

Ziua Europeana a Parcurilor, sarbatorita anual pe 24 mai, este marcata de administratiile celor 22 de parcuri nationale si naturale din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva prin mai multe evenimente, precum actiuni de educatie ecologica si constientizare, cu o participare adaptata masurilor de siguranta sanitara.

Ziua Europeana a Parcurilor a fost instituita in 1999 la initiativa Federatiei Europene a Parcurilor "EUROPARC", la noua decenii de la infiintarea primului parc national din Europa. Sarbatoarea este un eveniment dedicat ariilor naturale protejate care are ca obiectiv apropierea oamenilor de natura, atragerea atentiei asupra importantei frumusetilor din natura si a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este "Noua Generatie", Federatia Europeana a Parcurilor "EUROPARC" propunand o dezbatere privind viitorul parcurilor si a ariilor naturale protejate in cadrul mai larg al planului european de redresare "Next Generation EU" si, totodata, adaptarea ofertei parcurilor nationale si naturale la nevoile noilor generatii.

Romania are o traditie bogata in protejarea patrimoniului natural si administrarea parcurilor, in 1935 fiind infiintat Parcul National Retezat. In prezent, in Romania sunt 29 de parcuri nationale si naturale.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si naturale, cu o suprafata totala de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind in zone de protectie, iar in aceste parcuri sunt 562.730 hectare de paduri.

Parcurile nationale si naturale administrate de Romsilva pun la dispozitia iubitorilor de natura 436 de trasee turistice cu o lungime de 4.563 kilometri si 231 de popasuri, o infrastructura turistica care permite drumetiile in natura pe traseele amenajate, plimbari cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri in spatii amenajate sau observarea faunei.

Administratiile celor 22 de parcuri nationale si naturale din cadrul Romsilva asigura monitorizarea si paza parcurilor, intretin permanent infrastructura turistica, amenajeaza traseele si potecile tematice, in colaborare cu Salvamont in zonele montane, locurile de campare si popas, punctele de belvedere si mentin marcajele, panourile informative si indicatoarele de pe trasee si poteci.

 

 

 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 

Bucuresti, 24.05.2021

0 comentarii2478 vizualizări24 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0