Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Duminica 11 Aprilie 2021 - 14587
Scurta prezentare a rapoartelor de activitate pentru anul 2020, pentru Garda Nationala de Mediu - BN.

GNM este un corp specializat de inspectie si control cu atributii in materia prevenirii, constatarii si sanctionarii incalcarii prevederilor legale privind protectia mediului, inclusiv a reglementarilor prevazute in legile specifice domeniului controlului poluarii industriale si managementului riscului, substantelor si preparatelor periculoase, biodiversitatii si ariilor naturale protejate, fondului de mediu si a altor domenii prevazute de lege.

 Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Bistrita-Nasaud (GNM CJ BN) activeaza cu un numar de 11 comisari, un comisar sef si un expert. Are in dotare un numar de 5 autovehicule pentru deplasarea in teren.

 Controalele pe care le efectueaza GNM sunt controale planificate si controale neplanificate. Acestea sunt cuprinse intr-un plan care se intocmeste la sfarsitul anului pentru anul urmator.

In cadrul controalelor planificate sunt stabilite societati comerciale care urmeaza sa fie verificate, pe baza directivelor europene (de ex. COV - compusi organici volatili).

Controalele neplanificate cuprind mai multe tipuri de controale: sesizari, controale tematice dispuse de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, poluari accidentale, pentru identificare obiective noi, cu alte autoritati, etc.

 

In cursul anului 2020 au fost efectuate un numar de 917 controale din care 112 controale planificate si 805 controale neplanificate. S-au aplicat un numar de 44 de amenzi in valoare de 735.200 lei (din care s-au incasat 221,600 lei) si un unumar de 118 avertismente.

 

Din cauza pandemiei de COVID 19,  ctivitatea instutiei a fost restransa, deplasarile in teren avand loc pentru o perioada, fara reprezentanti ai societatilor comerciale sau a UAT-urilor controlate. De asemenea a fost restransa si activitatea cu publicul.

 

Au avot loc verificari la UAT- uri in vederea verificarii starii de salubrizare. Au fost rezolvate un numar de 91 de sesizari facute de persoane fizice si societati comerciale. Au fost efectuate patrulari, inclusiv cu alte autoritati.

 

Printre problemele cu care ne-am confruntat, amintim in special problema depozitarilor neconforme de deseuri, exploatarile de nisipuri, probleme legate de calitatea aerului, etc.

 

O alta problema cu care ne-am confruntat este cea a depozitului de la Tarpiu. Desi lucrarile la celula 2 de depozitare trebuiau demarate la umplerea celulei 1 la nivelul de 80%, din cauza neobtinerii acordului de mediu si a lipsei fondurilor, acestea au inceput cu foarte mare intarziere. La ora actuala celula 1 este plina in proportie de 110-115%. Astfel, deseurile ramase pe platforma ilegala de la Sangeorz Bai (aproximativ to) nu au putut fi transportate in vederea lichidarii depozitului.

 

Planul actiunilor in cadrul campaniei de primavara aferente anului 2021

 

Problema depozitarilor ilegale de deseuri se afla in atentia noastra permanent.

 A fost efectuata o vizita in teren pe Valea Somesului cu domnii prefect, subprefect si alte insitutii im vederea constatarii starii de salubrizare.In urma acestei vizite, incepand cu data de 20.03.2021 au fost demarate actiuni de control la toate primariile de pe raza judetului, vor fi trasate masuri de igienizare, cu termene bine definite.

 

La expirarea termenelor trasate, vor avea loc noi controale in vederea verificarii realizarii masurilor trasate, iar acolo unde se constata neindeplinirea acestora, vor fi aplicate sanctiuni.

 

De asemenea se acorda o atentie deosebita depozitarilor neconforme de deseuri de catre persoanele fizice. Astfel, in urma sesizarilor sau a deplasarilor comisarilor in teren si prinderea in fapt a persoanelor care arunca deseuri in locuri nepermise, se vor aplica sanctiuni.

 

Pana la ora actuala au fost aplicate 5 sanctiuni in cuantum de 36.000 lei la persoane fizice pentru aprinderea deseurilor si depozitare neconforma si s-a confiscat un tractor cu remorca.

 

Acest tip de actiuni vor avea loc repetat pe parcursul anului in incercarea de a stopa acest fenomen.

 

 

 

0 comentarii546 vizualizări02 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0