Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Duminica 24 Martie 2019 - 1042 vizitatori azi
Ioan si Lucretia Mititean - DE PESTE OCEAN .

O carte sensibila, aparuta la Napoca Star in 2012, cand penita de "aur" a sotilor Mititean Ioan si Lucretia  a inceput calatoria  la "marea placere" peste OCEAN, la copii si nepoti. Este o carte eseu dar si o rugaciune a inimii "in bratele fierbinti ale metaforei". Aceasta plecare a fost   un act de curaj asa cum recunosc autorii, pentru ca apoi sa ajunga in Edenul din Bellevue-Washington, Seattle si  Redmond unde exista Compania Microsoft a copiilor.

      Impresia de verde, viata si speranta, pentru ca tot  suntem in Postul Pastelui, a luminat aceasta calatorie cand in fata ochilor  au aparut copiii si nepotii.

       Accesul la valoare s-a facut luand in evidenta realizarile din scoala americana  dar fara sa fie subapreciati romanii ce-au facut cinste acelor locuri pline de legenda unde tricolorul romanesc da pilda de patriotism: "Ne-am oprit la steagul romanesc, l-am sarutat  si am facut poze, impacati ca Romania are un prestigiu in lume."

        Spiritul pedagogic dar si de reporter a insotit pe cei doi autori tot timpul calatoriei de suflet. Impresioneaza capitolul "Cartea pe roti" din care afla ca si in Statele  Unite cartile sunt destul de scumpe, ca si la noi, si unii nu-si pot permite procurarea lor din librarii dar se cauta cai accesibile pentru patrunderea cartii in preocuparile copilului prin librarii si biblioteci publice.

         Daca pentru unii calatoria inseamna iesirea din cotidian pentru cei doi autori inseamna hranirea sufleteasca  cu bucatele alese ale intalnirii cu cei dragi  dar si a face comparatie intre noi, cei din tara, si cei plecati pentru un trai mai bun. Vizitand scolile nepotilor s-a ajuns la concluzia ca nu sunt mai prejos ca cele din Nasaudul autorilor .

        Frumusetile naturale precum vulcanul Sf.Elena -Washington sau muntele Reiner amintesc de Ineul nostru cel cu zapada vesnica.

       Au plecat cu tara in suflet (vorbesc ca un om al locului ce n-a iesit niciodata din Romania ) si-au purtat-o pretutindeni pe unde au fost  subliniind calitatea de jurnalist  a autorilor .

        Lucrurile frumoase din viata se vad nu cu ochii, ci cu inima. Nu au evitat sa spuna un adevar evident ca in viata iti programezi lucrurile  dar le faci la intamplare. Sunt admirate: Muzeul zborului din Seattle, Microsoft, Palatul Parlamentului, Muntele Rainer, Padurea Patriarhala, Gradina Botanica, Cascada Snoqualmie, Podul spre  Nicaieri, orasul Redmond, dar gandul si sufletul a ramas acolo unde ai rostit cuvantul  "mama".

       Cartea impresioneaza  prin parerile despre romani ale americanilor si invers  aparute in Rasunetul la timpul potrivit dar pe mine m-a  imbogatit sufleteste. Felicit autorii pentru tot ce -au creat.

 

          prof. Ana Berengea 

           16 aprilie 2016.

0 comentarii11158 vizualizări18 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0