Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Consumatorii de gaze somati in iarna sa plateasca preturi exorbitante.

In timp ce autoritatile discuta despre masuri de protejare a consumatorilor prin acordarea unor subventii consumatorului sau furnizorului (plafonarea pretului cu subventionarea furnizorului), furnizorii notifica consumatorii sa plateasca preturi exorbitante. O notificare recenta a unui furnizor prezinta pretul pe care trebuie sa-l achite consumatorul, incepand cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh, adica o cresetere de pret de nu mai putin de 741% fata de anul trecut.

 O astfel de abordare denota o data in plus faptul, ca modul in care se doreste protejarea consumatorilor in Romania trebuie atent analizata, deaorece atat subventionarea consumatorilor, cat si plafonarea (in fapt subventionarea furnizorilor), pot sa nu-si atinga scopul.

In situatia in care furnizorii cresc pretul, la valori precum cele cuprinse in notificarea prezentata, in cazul:

-        Subventiei de 25% pentru consumator reprezinta un ajutor nesemnificativ, spre exemplu: un consumator care platea anul trecut 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna (TVA inclus), daca - atentie doar daca este consumator casnic si consuma 1000 mc/sezon rece 2021/2022 (intr-o iarna grea putini se vor incadra in aceasta limita) - urmeaza sa achite lunar pentru gaze la un pret de 900 lei/MWh, suma de 4205 lei/luna, din care statul ii va compensa 1051 lei/luna, adica ii ramane de plata 3153 lei/luna (o crestere de 620% a costului lunar cu gazele),

-        Plafonarii pretului cu subventia furnizorului, pentru plata diferentei intre pretul de achizitie si pretul de vanzare al furnizorului, plecand de la declaratia furnizorului ca achita 715 lei/MWh pentru gazele achizitionate, iar pretul plafonat este la 135 lei/MWh, inseamna ca statul trebuie sa-i achite furnizorului 580 lei/Mwh, respectiv pentru o factura de 500 lei/luna la gaze ar trebui sa-i achite furnizorului 2277 lei/luna. Daca ne gandim ca intr-o luna de iarna consumul Romaniei pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste conditii este de 0,5 mld mc, suma care trebuie sa o scoata statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/luna, la o diferenta de pret achizitie-vanzare de 580 lei/MWh .

 Preturile de 700- 900 lei/MWh la gazelle naturale au aparut in piata dupa planurile autoritatilor de reducere a impactului cresterii pretului la gaze si electricitate pentru consumatori, aspect care demonstreaza ca orice actiune, are o reactiune in teren. Realizarea unui Plan de Masuri de Urgenaa Energetica, propus de AEI in luna iulie 21, avea ca si scop tocmai realizarea unui set de masuri care sa plece de la cauzele care a determinat ca preturile sa creasca si mai ales de la faptul ca masurile trebuiau applicate progresiv, urmarind modul in care dau rezultate si intervenind imediat atunci cand acele masuri nu dau rezultate prin lansarea de noi masuri sau adaptandule pe cele existente. Aste se putea face, intr-o perioada in care timpul nu era o problema (adica in lunile iulie - septembrie 2021). Dorinta de a incasa bani in acea perioada la buget, din aceste cresteri de pret la energie, de la consumatori, a facut sa nu se intreprinda nimic si sa ne gasim astazi in aceasta situatie.

 

0 comentarii6041 vizualizări14 octombrie 2021




rss 2.0
rss 2.0