Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
SCRISOARE DESCHISA ADRESATA DOMNULUI LAZANY GABRIEL, MANAGER AL SPITALULUI JUDETEAN DE URGENTA B-N.

Domnule Lazany, ma numesc Schuller Andrei si sunt bolnav de diabet tip 1 insulino-dependent de peste 43 de ani, adica de la varsta de 7 ani. In data de 17 august, ca urmare a dezechilibrarii diabetului si a recomandarii medicului specialist in diabet si boli de nutritie, doamna doctor in stiinte medicale Eva Candrea, respectand Programul National pentru Diabet, am fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud  pentru echilibrarea starii mele de sanatate, totodata cu schimbarea tratamentului.         

Doresc sa ma refer in aceasta scrisoare la modul de tratare al bolnavilor de diabet de catre personalul de la sectia de Interne. In primul rand am constatat cu surprindere desfiintarea compartimentului de diabet si boli de nutritie. Personalul medical ce lucra in acest compartiment a fost impartit la alte sectii. In foaia mea de internare scria clar necesarul de glucide stabilit de medicul specialist, doamna Candrea Eva, respectiv 250 grame de glucide pentru 24 ore, repartizate pe numarul de mese precum si tipul de insulina pe care il folosesc, in baza caruia se stabileste si un tratament. Cand mi s-a servit masa, in mai multe zile, am vazut ca am primit doar 200 de grame de glucide. Am constatat acest fapt din experienta mea de diabetic si am rugat-o pe infirmiera care mi-a adus masa sa mi se dea pentru cele 250 grame de glucide trecute in foaia de internare. Dansa mi-a raspuns ca nu are decat ceea ce am primit si ca ea stie ca diabeticii au doar dieta de 200 HC ( hidrati de carbon ) sau glucide, adica pentru 200 de grame glucide pe zi. Intalnind, din intamplare, una din asistentele care fusese la compartimentul de diabet, aceasta i-a aratat doamnei din personalul de deservire de la Interne, de unde sa fiu servit pentru dieta mea zilnica de 250 grame de glucide pe zi.

          Pentru ca personalul de la sectia de interne nu este instruit pentru tratarea bolnavilor de diabet, in urma servirii dietei nepotrivite primite, am facut hipoglicemie (scaderea zaharului in sange) de doua ori.

          O alta situatie jenanta a fost provocata de domnul doctor neurolog Baldea, chemat de doamna doctor Candrea Eva pentru consult neurologic. Domnul doctor a intrat in salon in momentul in care doamna doctor Candrea era la vizita, fara sa se prezinte, era foarte bulversat spunand, nervos, ca arat foarte bine si nu era cazul sa fiu consultat neurologic, cu toate ca in fisa mea de internare era trecut diagnosticul de poli-neuropatie diabetica, dansul avand cred, obligatia sa ma consulte.

          Ultima situatie care m-a determinat sa solicit externarea a fost ceea ce s-a intamplat in noaptea de vineri spre sambata, respectiv 21 spre 22 august a.c. Mai intai am remarcat faptul ca in ziua de vineri, 21 august nici-un bolnav cu diabet nu a mai primit gustarea de ora 10, fapt ce a adus a 2-a hipoglicemie la mine. Apoi, in noaptea de 21 spre 22 august, la ora 01.00 am fost trezit si obligat sa ma mut din salonul in care fusesem internat, in alt salon. Cu acest prilej a trebuit sa-mi golesc noptiera de toate bunurile, inclusiv medicamentele pe care le-am pus gramada in pungile pe care le aveam si sa ma mut datorita faptului ca pacientul care urma sa fie instalat in salonul nostru era "un pacient mai special", dupa cum a declarat o asistenta. Vreau sa va informez ca toata noaptea nu am mai dormit, fapt ce poate fi confirmat de toate asistentele si infirmierele de pe sectie. Ulterior am aflat ca era un pacient, posibil purtator de COVID 19. Sambata si duminica nu se fac teste de COVID 19. Aceasta mutare intempestiva, noaptea la ora 01.00, m-a intrigat foarte mult intrucat, la acelasi etaj mai erau inca patru saloane libere, neocupate: doua saloane de pe sectia interne, plus inca alte doua declarate tampon.

          Sambata dimineata, 22 august, am avut o discutie interesanta cu doamna doctor Ioana Suciu, medic de garda (de fata cu martori). Doamna doctor m-a intrebat ca de ce m-am internat pentru ca "diabetul este doar o chichita si nu este o urgenta, iar Spitalul Judetean este un spital pentru urgente" (am citat-o pe doamna doctor Ioana Suciu).  Asa ca, nefiind urgenta, nici n-ar fi trebuit sa ma internez ! Adica, dupa parerea doamnei doctor Ioana Suciu, diabetul (conform Dictionarului Explicativ la limbii romane) nu este decat un viclesug, un siretlic, o smecherie  ("o chichita") pentru a ne interna in spital, nu o boala care tratata de ageamii in acest domeniu, poate duce la urmari foarte grave, sau chiar la moarte, cum se intampla in actuala pandemie.

          Tot ca sa o citez pe doamna doctor Ioana Suciu: domnia sa spunea ca "mai bine de jumatate din bolnavii care fac dializa sunt diabetici". In plus,

mentionez ca aproximativ 20% din populatia judetului este bolnava de diabet.

Ca urmare a modului cum am fost tratat ca bolnav de diabet in Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita - Nasaud, cu toate ca am si alte complicatii asociate diabetului, cum ar fi poli-neuropatie diabetica, retinopatie diabetica, 21 interventii chirurgicale… etc., am solicitat externarea care mi-a fost acordata.

           Am cerut o audienta la dumneavoastra pentru a va detalia acest aspect, dar probabil ca, datorita foarte multor probleme cu care va confruntati in conducerea spitalului, nu m-ati putut primi. Consider ca bolnavii de diabet trebuie sa cunoasca aceste noi aspecte si daca nu se revine la refacerea compartimentului de diabet si boli de nutritie, independent de sectia de Interne, mai bine sa se interneze la Cluj, Targu Mures, Bucuresti sau chiar Craiova, Timisoara, etc., unde se acorda importanta necesara atat diabetului cat si bolnavilor de diabet !            

            Semneaza

                              Schuller Andrei

 

 

          Vom continua SCRISOAREA DESCHISA cu cele prezentate de o doamna bolnava de diabet, doamna Otilia Sever Macra, ce va semna randurile de mai jos si care a fost internata in perioada descrisa de Schuller Andrei, martora la discutia dintre dansul si doamna doctor Ioana Suciu. Doamna Otilia a inregistrat discutia, pentru a demonstra cat de absurd se poarta unii doctori din sectia Interne a spitalului din Bistrita, atat cu bolnavii, cat si cu proprii colegi.

          "Ma numesc Otilia Sever Macra din Bistrita, bolnava de diabet zaharat de aproape 30 de ani, sub directa supraveghere a doamnei doctor Eva Candrea medic specialist in diabet si boli de nutritie, doctor in stiinte medicale.

          Dupa ce am asistat la discutia neprincipiala purtata de doamna doctor Ioana Suciu cu bolnavul de diabet Schuller Andrei, am avut si eu o discutie cu doamna doctor, deoarece am ramas surprinsa de atitudinea dansei, ca medic de interne, atat fata de un bolnav de diabet, cat si de modul lamentabil cum a barfit-o pe doamna doctor Candrea Eva. Mentionez ca, vazand aceasta atitudine a doamnei Suciu, am inregistrat-o ca sa am documentatia necesara pentru plangerea ce am incercat sa o fac, daca domnul manager al spitalului de urgenta m-ar fi primit in audienta. Din pacate, domnul manager al spitalului, nu a putut sa ma primeasca in audienta deoarece avea foarte multe probleme de rezolvat pentru buna functionare a spitalului in actuala pandemie. Personal inteleg stresul in care traiesc medicii in aceasta situatie, dar nu pot sa fiu de acord cu afirmatiile nejustificate ale doamnei doctor Suciu: "Diabetul este o chichita, nu e o situatie de urgenta". La interventia mea cu privire la acest aspect, doamna doctor Ioana Suciu a ridicat vocea, fapt ce m-a determinat sa o rog sa nu strige la mine ca eu vorbesc civilizat si nu o jignesc cu nimic. Cand i-am spus doamnei Suciu ca doamna doctor Candrea Eva este medic specialist diabetolog, dansa m-a contrat si mi-a spus ca ce medic specialist este daca n-a fost in stare sa-si construiasca o cabana de lemn ! I-am raspuns ca doamna Candrea nu a urmarit castigul material cu orice pret, ci a interesat-o doar ameliorarea suferintelor oamenilor prilejuite de cumplita boala a diabetului. In discutia mea cu doamna Ioana Suciu, domnia sa a acuzat-o pe doamna doctor Candrea ca a murit un om din cauza ei. I-am spus doamnei Ioana Suciu ca a murit din cauza dumneaei pentru ca a fost chemata de nenumarate ori la bolnav si n-a venit. Doamna Candrea a venit cum a fost chemata la bolnav, dar doamna doctor Suciu n-a mai venit. Mai mult decat atat, doamna Ioana Suciu mi-a spus ca pentru transfuzie de sange sa apelam la  alte spitale sau la asistente si sa le platim functie de serviciile medicale pe care ni le ofera".

                    Semneaza

                                       Macra Sever Otilia.

 

 

          In continuare scrisorii deschise, in plus fata de cele prezentate de domnul Schuller Andrei, si de doamna Otilia Sever Macra, subsemnatul, Filip Dorin, bolnav de diabet zaharat tip 2 din 1990, fost presedinte al Asociatiei Diabeticilor din Judetul Bistrita-Nasaud, as dori sa il intreb pe domnul manager Gabriel Lazany: cum este posibil ca in Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud sa nu mai functioneze un Compartiment pentru Diabet si Boli de Nutritie, pe o perioada de cinci luni, in conditiile in care, conform statisticilor OFICIALE, prima cauza de deces a bolnavilor infectati cu COVID 19, o constituie morbiditatea data de DIABET ?

          Mai mult decat atat in cadrul Programului National pentru Diabetul Zaharat, se specifica faptul ca bolnavii de diabet NU POT FI TRATATI DE ORICINE, ci doar de MEDICI SPECIALISTI IN DIABET SI BOLI DE NUTRITIE, sau de medici  atestati de catre CNAS pentru acest domeniu, in situatia in care nu sunt medici specialisti suficienti. Intrebarea mea este: cati medici care nu sunt specialisti in diabet si boli de nutritie din spitalul pe care il conduceti sunt atestati de CNAS, pentru aceasta boala ?

          Probabil ca, noi, bolnavii de diabet trebuie sa murim acasa pentru ca nu ne mai putem interna decat atunci cand diabetul va fi boala de urgenta. Chiar daca prin lege nu este obligatorie internarea la spital anual, ci doar controlul periodic la 6 luni (fara a fi obligatorie internarea), dar persoana cu diabet se poate interna ori de cate ori este necesar, sau se impun explorari mai complexe pentru precizarea stadiului evolutiv si a conduitei terapeutice. 

Va rog domnule Lazany ca pe viitor, cand veti mai lua masuri de genul desfiintarii sau infiintarii unor sectii sau compartimente, indiferent de specialitate, dat fiind faptul ca dumneavoastra nu sunteti medic, sa solicitati informatii detaliate cu privire la situatia la nivel national a specialitatii respective. Personal m-am interesat la mai toate spitalele de urgenta judetene din tara si la niciunul din aceste spitale SECTIILE DE DIABET SI BOLI DE NUTRITIE nu au fost desfiintate niciodata, asa cum s-a intamplat la Spitalul de Urgenta Bistrita Nasaud !

          Dat fiind faptul ca, atunci cand va aparea aceasta SCRISOARE DESCHISA in ziarul online BISTRITA NEWS, dumneavoastra ati revenit la reinfiintarea compartimentului de diabet si boli de nutritie, nu vom continua demersul nostru pe mai departe. Publicam, totusi aceasta scrisoare pentru ca noi consideram ca inacceptabile opiniile debitate de un doctor ca si comportamentul fata de bolnavii de diabet, prima co-morbiditate in actuala pandemie de COVID 19.

 

       Cu stima si respect colonel in retragere

                                                                     Dorin Filip   .

0 comentarii3990 vizualizări10 septembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0