Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 29 Martie 2024 - 14587
DUPA 20 DE ANI...

Dupa titlu, s-ar crede ca este vorba de romanul lui Alexandru Dumas, in care sunt povestite aventurile a patru prieteni, insa, in cazul de fata, este vorba despre romanul vietii poetului nasaudean MIHAI PLES, la 20 de ani de la plecarea sa la ceruri. Prin scrierile sale a facut voia lui Dumnezeu, asa ca ramane in veac, alaturi de alti pamanteni, care au lasat ceva in urma lor.

Prin grija si stradania mamei Floarea si a celor doi fii, Vladut la Bucuresti si Georgelas, cadru universitar la Cluj, la Facultatea de Geologie, pe care a absolvit-o si tatal sau, a avut loc miercuri, 30 octombrie 2019, la Catedrala Ortodoxa din centrul orasului Nasaud, o slujba de pomenire, prin care ne-am manifestat solidaritatea fata de poetul cu o puternica viziune filozofica, ce a plecat la varsta de 40 de ani intr-un paradis productiv, in care are parte de belsug. "In casa Tatalui meu", spunea Iisus, unde sunt multe lacasuri si in mod sigur unul este dedicat celor care scriu, deoarece oamenii buni nu mor niciodata, ci doar populeaza cerul, trecand mai intai prin mormant.

Slujba de pomenire dupa 20 de ani a poetului modern, plin de sensibilitate si 18 ani de la plecarea tatalui sau, Gheorghe, a fost oficiata de preotul Lucian Greab, ca un act de comunicare si respect fata de cei dragi, a caror trup s-a intors pamantului, prilej de reamintire si inviere a memoriei.

Dupa Sf. Liturghie, au urmat momente literare, la o cafea, unde, prof. dr. Gheorghe Ples a prezentat cartile celui plecat: "Psalmi curbi" si "Turnul Abel", s-a citit din creatiile sale, s-au purtat discutii si s-au adus aprecieri poeziilor sale profunde, cu mesaje de aventura a cunoasterii prin forta cuvantului, legenda neamului si dorul de divinitate. S-a incins un florilegiu de cuvinte, cu piese ale universului poetic in care se cauta echilibrul si armonia cosmica, prozaismul, ironia, sarcasmul sau autoironia, sacralitatea gnomica, ce configureaza substante postmoderniste cu proiectii in transmodernism, a viziunii poetului. La cele spuse de Gheorghe Ples, au intervenit Ioan Seni, Lucretia Mititean, Ioan Mititean, care propune ca Astra si Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani sa infiinteze un cenaclu literar, care sa poarte numele "Mihai Ples" si rugamintea de a fi coordonat de profesorul sau, dr. Gheorghe Ples.

Regretatul poet nasaudean s-a nascut pentru a fi nemuritor prin vers si fapte binefacatoare!

 

  Ioan Mititean 

 

0 comentarii3409 vizualizări31 octombrie 2019




rss 2.0
rss 2.0