Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 01 Octombrie 2020 - 726 vizitatori azi
In memoriam - Luca Onul. Maestrul metaforei.

Va invitam joi 11 iulie de la ora 19.00, la un recital de poezie pe versurile poetului Luca Onul: un spectacol a carui tema centrala este trecerea Timpului si destinul fiintei creatoare, facerea si desfacerea in cioburi dureros-multicolore a eu-lui artistic. Luca Onul este un mare poet, cu o fibra, o textura a Cuvantului teribil de salbatice, primitiv-fertile si atingand perfectiunea asemenea Maiestrei lui Brancusi, dar, din pacate, e un poet mai curand nedescoperit si nelegiuit, aruncat de cei care l-au citit candva, in uitare.

 Dumnezeu sa te tina-n lumina!

Ars poetica
Precum Sisif eu car in spate
In loc de bolovani Cuvinte
Si mi se face parca sete
De acel Munte vorbitor
Pe care-l urca orbii lumii
In clipele acelea sfinte
In care DUMNEZEU lucreaza
La sorii stinsi din ochii lor.

Nascut la Telciu, in 20 mai 1942, a urmat, dupa liceu, cursurile de biblioteconomie de trei ani la Bucuresti si a fost bibliotecar la Casa de Cultura a Sindicatelor si secretar al Cenaclului literar "George Cosbuc", pana la nefericita clipa din dupa-amiaza zilei de 2 ianuarie 2001, cand Luca Onul s-a stins din viata.
Poet prin excelenta, Luca Onul facea parte din spita tot mai rara a poetilor cu drag de a recita versurile celor mari; stia multe poeme si avea o dexteritate rara de a versifica.

A debutat in 1984, la editura "Dacia", cu volumul "Zapezi de sprijin".

Cartile sale: "Jocul de-a soarele", "Camasa de iarba", "Banchetul metaforei sau hoit suflat cu aur" se lectureaza cu interes, datorita unei atmosfere poetice proprii, sustinuta de prospetimea metaforelor in care era neintrecut, si de aceea socotit de Radu G. Teposu ca "apartinand altor vremuri".

"Avem in fata noastra o prozodie care ti se ofera sensibilitatii spontan si nemijlocit, ca orice poezie adevarata, unele dintre strofe imprimindu-se in memorie precum primul sarut al primei iubite." (Teohar Mihadas)

0 comentarii6972 vizualizări08 iulie 2019
rss 2.0
rss 2.0