Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 01 Octombrie 2020 - 56 vizitatori azi
Daunatorul mers al trenurilor pe liniile somesene - Favorizarea autobuzelor.

Comuna Borgo-Prund, centrul alor 8 comune contopite cu 16.000 locuitori, sediu de plasa, targ, etc., tot acele au 4 comune au statia ultima C. F. R. si o statie de transbordare pe trenul benzino-electric care duce in Bucovina. Inainte de unire, aceasta comuna a fost impiedecata in dezvoltare. A avut pretura, judecatorie - pe care le-a mutat - iar ca statiune finala C. F. R. am capatat numai o halta, gara principala cladindu-se in comuna vecina. Cu toate acestea insa "halta" incaseaza anual numai din bilete suma de peste 3 milioane lei, mai mult ca oricare gara pe linia somesana. Mersul trenurilor a fara cap, fara picioare, fara logica si fara a avea in considerare interesele cailor ferate si al calatorilor. Principiile unui mers de tren ar fi: pornirea trenurilor din provincie catre centru si nu invers, inconjurarea intreruperilor dese si lungi, pauze mici in gari si garnituri sprintene. Azi, in orasul Bistrita, se intrerupe linia ferata. Dimineata din Bistrita porneste si seara numai pana in Bistrita vine trenul. Dimineata la ora 7 porneste de la Cluj un tren si cu transbordare soseste la 3 si un sfert p. m. in Prundu Bargaului. Pentru ce nu porneste acest tren la ora 4 si jumatate ori la ora 6 din Cluj si de ce face 140 km, in 8 ore? Autobuzul porneste din Cluj la ora 6 si soseste la ora 10. Mai soseste din Cluj la ora 10 in Prundu Bargaului un tren care vine numai din Dej si care, de regula, e gol. Seara soseste de la Cluj la orele 8 un tren care merge numai pana la Bistrita. Calatorul de pe Valea Bargaului si cel care merge spre Bucovina e silit sa doarma in Bistrita, iar a doua zi sosind in Prundul Bargaului cu jale constata ca trenul catre Bucovina s-a dus la ora 4,30 in zori. Calatorul de catre Bucovina, seara la ora 9 soseste in Prundul Bargaului, dimineata ar merge mai departe, insa trenul de 1 jumatate pleaca numai din Bistrita si asa trebuie sa astepte inca jumatate de zi. Soseste trenul de dimineata la Beclean. Ca sa poti merge la Nasaud, Rodna, trebuie sa stai 6-7 ore in gara Beclean. Apoi, in garile Suseni, Bistrita, Beclean, Dej, atata tandalesc trenurile ca cei 140 km, ii face in 8 ore. Din Prundul Bargaului catre Cluj  un singur tren la 11 jumatate care soseste la Cluj seara la ora 8 si asa calatorul din provincie cu cea mai scurta afacere trebuie sa stea doua nopti in Cluj sau o noapte la Cluj si una la Bistrita.

Asa cred ca acesta nu se poate numi mijloc de comunicatie, e o batjocorire a calatorilor si a banului public. Cei din centru argumenteaza ca trenul de seara de seara intre Bistrita si Bargau are calatori putini. Dar oare celelalte trenuri au mai multi calatori?

Nu, pentru ca autobuzele au cucerit publicul calator. Tocmai trenul de seara va recuceri calatorii care merg spre Bucovina. Daca se doreste sincer profit pentru regia C. F. R. atunci organele superioare sa acomodeze mersul trenurilor in conformitate cu interesele celei mai mari parti a publicului si nu a catorva antreprenori ai curselor de autobuze.


Patria, Cluj, Anul XII, 1930, nr. 149 (duminica, 20 iulie), p. 4.


Alexandru Daraban. 

0 comentarii7266 vizualizări18 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0