Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 24 Martie 2019 - 1002 vizitatori azi
Prezentare volum Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare.

Volumul Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare, elaborat conform uzantelor stiintifice in materie, se defineste ca o necesara intoarcere la izvoare. Fara interpretari, adaugiri, concluzii personale, s-a dorit a cuprinde cvasitotalitatea documentelor care se refera la anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud, subliniind ideea unitatii nationale.

A fost realizat prin efortul conjugat al colectivului Arhivelor Nationale Bistritene, cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc Bistrita-Nasaud.

            Intentia autorilor a fost de a cuprinde in acest corpus documentar atat ce s-a publicat, dar mai ales, a aduce aportul unei documentatii inedite, bazata pe documentele de arhiva. Acestea din urma provin, in mare parte, din fondurile arhivistice bistritene, la care am adaugat pe cele din arhivele muresene si clujene.

            Volumul a fost structurat tematic, in functie de principiile care au stat la baza conceperii lui. Prima sectiune, cea definita ca a documentelor, ne prezinta cronologic, mersul evenimentelor, incepand cu debutul anului 1918 si pana la incheierea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920. Documentele ne arata contactul permanent si implicarea fruntasilor din judetul Bistrita-Nasaud in miscarea nationala, actiunile de constituire a organismelor romanesti in Transilvania, toate, determinate de mersul general al evenimentelor. A fost meritul individual, dar mai ales, colectiv, al celor care au directionat comportamentul si atitudinea in directia realizarii dezideratului national.

            Sectiunea dedicata memorialisticii ofera informatii importante privind desfasurarea evenimentelor. Prin consistenta si concizie, recreeaza atmosfera de epoca, din perspectiva actantilor Pavel Tofan, Victor Onisor, Enea Grapini, Solomon Halita, Grigore Ilisiu, Nicolae Anton. Tot in acest registru se inscriu apelurile la memoria unor participanti la evenimente, sub forma interviului, consemnat in cazul lui Iuliu Hossu, Laurian Somesan sau colonelul Liviu Rusu.

            Nu ar fi completa documentarea fara redarea in format tabelar a numelor celor care au asigurat climatul de stabilitate si ordine in timpul evenimentelor din perioada unirii (garzile nationale).

            O alta sectiune este reprezentata de consemnarile din presa, cel mai important mijloc de comunicare si informare al perioadei. Au fost cuprinse atat inregistrarile imediate evenimentelor, cat si cele ulterioare, determinate de momente comemorative festive. Ele au fost preluate fie din periodice locale - "Gazeta Bistritei", fie, din "Plaiuri Nasaudene", ziarul refugiatilor ardeleni la Bucuresti, in anii ocupatiei maghiare.

            Iconografia completeaza informatia documentara, iar indicele toponimic faciliteaza regasirea informatiilor punctuale.

            Aprecierea valorii stiintifice a fost realizata, in cuvantul inainte, de catre presedintele Academiei Romane, domnul Ioan-Aurel Pop, volumul fiind prezentat in cadrul sesiunii de comunicari din 7 iunie, de la Bistrita, de catre dl prorector al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca,  dl. Ioan Bolovan.

Volumul poate fi consultat de catre cei interesati pe pagina web a Arhivelor Nationale, accesand link-ul: http://arhivelenationale.ro/site/wp-content/uploads/2018/06/2018.06.26-volum-bistrita.pdf

 

0 comentarii1876 vizualizări28 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0