Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 24 Martie 2019 - 1142 vizitatori azi
21 iunie 1941: Intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Armata Romana a primit de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: "Ostasi. Va ordon: treceti Prutul!", prin acest ordin declansandu-se operatiunile militare pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de sub ocupatia sovietica. Armata romana a inceput lupta pe un front cuprins intre muntii Bucovinei si Marea Neagra, iar planul Marelui Cartier General al Armatei a vizat mobilizarea pentru lupta a 3 comandamente de armata, 11 corpuri de armata si 214 formatiuni militare operative.

Romania a intrat "de facto" in cel de-al Doilea Razboi Mondial odata cu ultimatumurile Uniunii Sovietice din iunie 1940, care au dus la pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei si a Tinutului Herta, aceasta pierdere fiind o prima etapa a unei drame ce a continuat in acelasi an prin Diktatul de la Viena, atunci cand Romania a fost silita sa cedeze si nord-vestul Ardealului, Ungariei horthyste.

Practic, dupa pierderile teritoriale suferite, Romania nu avea alta alternativa, decat alianta cu Germania lui Hitler, iar generalul Antonescu conducatorul statului roman a vazut in aceasta alianta, posibilitatea Romaniei de a-si recupera teritoriile pierdute.

De aceea, cand la 12 iunie 1941, Hitler i-a adus la cunostinta decizia Germaniei de a ataca Uniunea Sovietica, Antonescu a declarat ca "doreste sa lupte pentru refacerea hotarelor Romaniei Mari".

Astfel, in noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, incepand cu ora 24, generalul Antonescu a mobilizat armata si a lansat, dupa cum am mai spus, legendarul ordin: "Ostasi! Va ordon: Treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasul din rasarit si din miazanoapte. Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reintregiti la trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voievodali ai Bucovinei".

Vestea intrarii Romaniei in razboiul pentru eliberarea Basarabiei si a nordului Bucovinei a fost primita cu bucurie de populatie, desi in acest razboi de reintregire, pe frontul din Basarabia vor muri peste 71.000 de militari romani. Cu toate acestea vestea eliberarii tinuturilor luate de sovietici, va avea un amplu ecou, iar prin comunicatul Marelui Stat Major, din 25 iulie 1941 romanii erau informati ca "Lupta pentru dezrobirea tinuturilor romanesti de la Rasarit s-a terminat, iar din Carpati si pana la Marea Neagra suntem din nou stapani peste hotarele strabune".

Desigur, aceasta bucurie a eliberarii provinciilor romanesti va fi umbrita de distrugerile provocate de "armata rosie", care in retragere din aceste teritorii, va aplica tactica distrugerii totale, careia ii vor cadea victime numerosi locuitori, dar si o multime de biserici, scoli, spitale si alte institutii publice din Basarabia si Bucovina.

 

LECTIA DE ISTORIE

 

Material primit la redactie.

0 comentarii1939 vizualizări21 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0