Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 24 Martie 2019 - 1006 vizitatori azi
"Eroi bistriteni si nasaudeni in Marele Razboi 1914-1918".

Miercuri, 20 Iunie, de la ora 1700, la Muzeul Bistrita, are loc vernisajul expozitiei "Eroi bistriteni si nasaudeni in Marele Razboi 1914-1918", eveniment cultural realizat de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud si asociatiile "Prospectorii Istoriei" si "Exploratorii Transilvaniei".

Data de 11 Noiembrie 1918 reprezinta momentul mult asteptat, cand se incheia oficial Primul Razboi Mondial, un conflict care a adus imense pierderi umane si materiale tuturor partilor implicate. Locuitorii bistriteni si nasaudeni originari din actualul teritoriu al judetului Bistrita-Nasaud au participat activ inca de la inceputul conflagratiei, din 1914, pe fronturile din Serbia, Galitia, Italia si Franta.

Anul 2018 marcheaza 100 de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, expozitia avand un rol comemorativ si un prilej de rememorare a numeroaselor destine frante si a miilor de pierderi umane suferite. In acest sens ca un semn de omagiu, expozitia prezinta unitar numele eroilor cazuti sau disparuti pe front, nume inscrise pe monumentele eroilor construite in diferite localitati din judetul Bistrita-Nasaud. Pentru unii eroi simplele mentionari de pe monumente sunt completate cu informatii pastrate la Arhivele Nationale. Expozitia prezinta mai detaliat destinele a zece eroi originari de pe aceste meleaguri, participanti activ si care au avut un rol important in desfasurarea evenimentelor.

Manifestarea este completata expozitional cu o serie de bunuri care au apartinut personajelor evocate, dar si cu numeroase obiecte contemporane evenimentelor, pastrate in colectii particulare sau muzeale. 

Va asteptam cu drag,

 

          MANAGER,

    Alexandru Gavrilas.

 

0 comentarii1960 vizualizări19 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0