Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Organizatia anticomunista Garzile Libertatii din Delureni.

A treia carte pe tema rezistentei anticomuniste. Inchin aceasta carte amintirii jertfei si suferintei membrilor organizatiei anticomuniste Garzile Libertatii din Delureni, judetul Bistrita-Nasaud. Daca pe valea Somesului intre anii 1947-1949 activa miscarea de rezistenta anticomunista Liga Nationala Crestina cu liderii ei: locotenentul Leonida Bodiu din Poiana Ilvei, primarul Toader Dumitru din Rebra si Burdet Ioan din Rebrisoara, iar la poalele muntilor Tibles incepand cu comuna Romuli pana pe valea Bichigiului din anul 1952 activa morosanul Gheorghe Pasca iata ca si in partea sudica a judetului, in satul Delureni, din comuna Urmenis, apartinatoare atunci judetului Mures, se constituia organizatia anticomunista numita "Garzile Libertatii". Gruparea anticomunista "Garzile Libertatii" din Delureni a fost infiintata in luna noiembrie a anului 1948 de un gospodar din Delureni, Alexandru Stupinean. Acesta a reusit in scurt timp sa adune langa el 31 oameni, carora le luase juramantul: "Jur ca voi lupta cu credinta pentru Garzile Libertatii, contra regimului, guvernului si contra comunismului. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

La scrierea acestei carti:primavara anului 2018 toti membrii organizatiei ‚’Garzile Libertatii ‘’ din Delureni sunt trecuti in imparatia lui Dumnezeu. Urmasii lor in toamna anului 2017 au primit de la C.N.S.A.S dosarele privind lupta si suferinta parintilor lor. Mi le-au incredintat pentru a scrie povestea vietii lor. Am descoperit in documentarea orala pe care am facut-o in aceasta primavara a anului 2018 ca faptele de curaj ale acestor oameni au ramas intiparite in memoria colectiva a comunitatii din Delureni. Curajul lor de a marturisi pentru adevar si libertate in anii grei ai bolsevismului nu a fost uitat desi au platit cu ani grei de temnita marturisirea lor.

Multumesc bunului meu prieten, domnului profesor Gheorghe Petrov din cadrul I.I.C.C.M.E.R pentru ca m-a ajutat si m-a sustinut in perioada scrierii acestei carti. Multumesc domnului Catinean Constantin care m-a ajutat sa realizez documentarea orala a cartii. Doresc sa aduc multumiri si intreaga mea recunostinta domnului Emil Iugan si firmei sale M.I.S Grup care au sprijinit aparitia acestei carti. Doresc ca aceasta carte sa fie un insemn pentru ca, in comunitatile noastre, blestematiile dictaturilor de orice fel sa nu se mai repete niciodata.

Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ! A lor este imparatia cerurilor !



Preot Rus Vasile





0 comentarii3353 vizualizări08 mai 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0