Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
In amintirea jertfei si a suferintei martirilor din Dealul Crucii.

Duminica 30 iulie, de la ora 16, TVR 1 ne aduce al doilea film documentar care vorbeste despre jertfa martirilor din Dealul Crucii. Era in ziua de 24 iunie 1949, sarbatoarea crestina a Sanzaienelor, cand in jurul orei 10, in Dealul Crucii, la hotarul dintre Rebra, Rebrisoara si Nepos, un comando al securitatii (staliniste) din Bistrita ucidea miseleste prin impuscare, fara proces si inainte de condamnare, trei oameni.

          Cel mai insemnat dintre ei era capitanul Leonida Bodiu, initiatorul si conducatorul "Ligii Nationale Crestine", cea mai importanta organizatie anticomunista din judetul Nasaud in acele timpuri ca numar de aderenti, dar si ca organizare si activitate. Ceilalti doi ucisi erau oamenii cei mai de incredere ai capitanului, Ioan Burdet din Rebrisoara si primarul Dumitru Toader din Rebra.Saizeci de ani au odihnit  in pamantul Vararii.In zilele de 27 si 28 aprilie 2009, in baza unor studii, marturii si sesizari asupra crimei savarsite de catre cadre ale Securitatii din Bistrita la 24 iunie 1949 si a cererilor scrise ale unor rude apropiate ale victimelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, prin Gheorghe Petrov  a desfasurat in Dealul Crucii, in zona de intalnire a limitelor de hotar a satelor Nepos, Feldru si Rebra, o actiune de cautare a gropii comune si deshumare a ramasitelor pamantesti a martirilor Leonida Bodiu, Ioan Burdet si Dumitru Toader. Locul mormantului a fost identificat pornind de la crucea de metal ridicata acolo in hotarul Neposului, in anul 1992, de catre Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru si in baza indicatiilor  Verginicai Carcu din Nepos.

Dupa terminarea dezvelirii osemintelor celor trei martiri, la locul mormantului s-a oficiat  o slujba religioasa in amintirea jertfei lor. Ramasitele pamantesti ale lui Leonida Bodiu, Dumitru Toader si Ioan Burdet au fost apoi extrase, separate si impachetate in prezenta unui procuror si a unui ofiter criminalist de politie, care au preluat osemintele pentru a fi transportate si supuse unei expertize de specialitate la Laboratorul de Medicina Legala Bistrita.

In ziua de 24 iunie 2009, la implinirea a exact  saizeci de ani de la savarsirea crimei, ramasitele pamantesti ale celor trei martiri au fost reinhumate in Cimitirul din Municipiul Bistrita cu onoruri militare, in prezenta unui sobor de preoti condus de catre Preasfintitul Episcop Vasile Somesanul, a urmasilor acestora si a unui numeros public, cei trei eroi-martiri gasindu-si locul de odihna vesnica .

Amintire vesnica!

 

0 comentarii2912 vizualizări25 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0