Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 15 Iulie 2020 - 9112 vizitatori azi
Testarea personalului din cabinetele medicilor de familie se realizeaza in mod gratuit - dar nu sunt doritori.

Incepand din 19 iunie, data de la care conducerera Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita a anuntat posibilitatea testarii gratuite Covid-19 pentru personalul medical - medici si asistenti medicali - din cabinetele medicilor de familie din intreg judetul Bistrita-Nasaud, si pana azi, 24 iunie, doua persoane au solicitat programare pentru testare, fiind vorba despre un medic si un asistent medical din acelasi cabinet de medicina de familie. Programarea a fost facuta pentru data de 23 iunie, insa cele doua persoane nu s-au prezentat pentru prelevarea probelor.

Reamintim ca testarea personalului din cabinetele medicilor de familie se realizeaza in mod gratuit in Laboratorul de biologie moleculara RT-PCR al spitalului, finantarea testelor fiind asigurata de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

Programarea pentru testare se face telefonic, de luni pana vineri, intre orele 8:00 - 12:00, la numerele de telefon 0263214390, 0263214391, 0263214392, interior 189. Recoltarea probelor se  realizeaza in fiecare marti si joi, intre orele 10:00 - 12:00, in incinta spitalului judetean, B-dul G-ral Grigore Balan nr. 43, langa cortul de triaj. Rezultatele probelor sunt comunicate prin e-mail, in termen de cel mult 48 de ore de la recoltare.

 

*

Doi pacienti confirmati Covid-19, internati la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, au beneficiat de terapie cu plasma hiperimuna, prelevata de la donatori vindecati in urma infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Este vorba despre o femeie in varsta de 72 ani, din orasul Nasaud, internata la Sectia Covid etaj 4 in data de 2 mai, care a fost confirmata Covid-19 in data de 4 mai. Pe fondul complicatiilor, pacienta a fost transferata in data de 5 mai la Sectia ATI, unde a ramas pana a doua zi, cand a revenit la Sectia Covid etaj 4. In data de 9 mai a fost transferata din nou la Sectia ATI, insa din pacate a decedat in data de 18 mai. Comorbiditati: hipertensiune esentiala primara, ateroscleroza de aorta, fibrilatie atriala paroxistica.

Cel de-al doilea pacient este un barbat in varsta de 75 ani, din localitatea Blajenii de Jos, internat din data de 6 mai la Sectia Covid etaj 4, cand a si fost confirmat Covid-19. In data de 11 mai a fost transferat la Sectia ATI, dar din pacate organismul sau a cedat, fiind declarat decesul in data de 26 mai. Boli asociate: cardiopatie ischemica cronica, hipertensiune arteriala, angor de efort.

 

*

 

 

 

In completarea datelor oferite de catre managerul spitalului, Gabriel Lazany, la conferinta de presa de astazi, mentionez cifra personalului spitalului care va fi testat Covid-19, in urma infectarii cu coronavirusul SARS-CoV-2 a celor 8 angajati ai Sectiei Neurologie si unul apartinand Sectiei ATI. Este vorba despre 18 angajati ai Sectiei Neurologie, 28 angajati ai Sectiei Cardiologie, 8 angajati ai Unitatii de Transfuzie Sanguina si 10 angajati ai Compartimentului Oftalmologie, sectii situate la etajul 3 al spitalului.

Si cei 50 de pacienti internati in prezent la etajul 3 vor fi testati Covid-19, dintre acestia 25 fiind internati la Sectia Cardiologie, 23 la Sectia Neurologie si 2 la Compartimentul Oftalmologie.

 

 Camelia Strungari,

Purtator de cuvant - SJU Bistrita

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii679 vizualizări24 iunie 2020
rss 2.0
rss 2.0