Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Pacientii cu afectiuni respiratorii au acelasi risc de infectie cu noul coronavirus ca cel al populatiei generale.

Pentru persoanele care traiesc cu boli respiratorii, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensa, dincolo de boala pe care o au deja. Specialistii spun insa ca pacientii cu maladii respiratorii cronice au acelasi risc de infectie cu noul coronavirus ca cel al populatiei generale.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania ("COPAC"), impreuna cu Societatea Nationala de Medicina Familiei ("SNMF") si Asociatia Initiativa Pacientul 2.0. ("Pacientul 2.0.") au pregatit un set de recomandari si informatii utile in sprijinul persoanelor care traiesc cu boli respiratorii. Poate fi descarcat de pe site-ul copac.ro.

Documentul abordeaza urmatoarele aspecte:

  • Informatii generale despre noul coronavirus
  • Glosar de termeni utili
  • Impactul COVID-19 asupra persoanelor care traiesc cu boli respiratorii
  • Accesul la tratament pe timp de pandemie pentru persoanele cu afectiuni respiratorii
  • Recomandarile Societatii Nationale de Medicina Familiei
  • Intrebarile pacientilor si raspunsurile specialistilor

 

"Traversam o perioada mai dificila, dar este important sa nu ne panicam, sa fim informati correct, sa tinem legatura cu medicul, sa nu renuntam la tratament si sa ne impacam cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate" spune Radu Ganescu, presedinte COPAC.

"Informatiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentele-cheie de care pacientii au nevoie, astfel incat sa isi poata controla boala. Relatia cu medicul de familie este importanta si aceste luni, in care grija pacientilor cronici a revenit in principal medicilor de familie ne-au aratat ca o buna comunicare intre pacient-medic de familie-specialist este vitala si uneori chiar salvatoare de vieti", completeaza dr. Carmen Busneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO din cadrul SNMF.

 

 

 

0 comentarii3003 vizualizări22 mai 2020




rss 2.0
rss 2.0